POLITIČNA PREROKBA STRICA MARČA: Ocena izida volitev 2012

Spomnimo se rezultatov volitev za državni zbor v letu 2008. Udeležba je bila 63 % in je dala naslednje rezultate:

SD 30,45 %

SDS 29,26 %

Zares 9,37 %

Desus 7,45 %

SNS 5,40 %

SLS 5,21 %

LDS 5,21 %

Vladno je oblikoval Pahor kot predsednik zmagovite stranke v koaliciji s partnerji Zares, LDS in Desus.

V pripravi na volitve sta obe opciji naredili praktično vse za naklonjenost volivcev. Janša je zajahal kunjukturni val in napihovanje borznega balona. V maniri Tonya Blaira se je hvalil z rezultati, ki so bili prirejeni za politične potrebe, kot so dvig družbenega proizvoda, nizka stopnja brezposelnosti, vzdržne finance z prenosom dolga na druge subjekte, zmanjšanje davčne obremenitve bogatih. Na koncu mandata je odkril tajkune in usmeril na njih javni srd. Hvaljenje z rezultati in z „enkratnim vodenjem „ EU kljub klevetanju levice (tudi preko brezplačnikov ) ni bilo dovolj za zmago.

Levica je strnila vrste zaradi strahu pred Janšem in kadrovskem prepihu, ki bi v nadaljevanju mandata odpihnil še kakšnega „našega človeka“. In v tej borbi so se uporabljala vsa sredstva. Levica je verjetno sproducirala zadevo Patria, vendar pa zaradi tajkunske naveze Pavček-Viator-Sistemska tehnika, ki je bila v tem poslu prikrajšana, ni vzbudila tako odklonilnega odnosa javnosti. Si pa JJ z lomastenjem po SOVI ( in napadi na bolnega Drnovška) ni naredil usluge. Tudi se ni mogel zadržati cinizma, norčevanja in poniževanja nasprotnika. Le pri volitvah 2004 se je pol leta vzdržal konfliktov in se reklamiral kot zmeren politik vseh Slovencev. To mu je tudi prineslo zmago.

V zadevi Patria tožilstvu ne bo uspelo dokazati vpletenost Janše, še manj njegovo okoriščanje. Da so posli šli mimo njega, me ne prepriča, saj ni človek, ki bi nabavo več sto oklepnikov prepustil kar ministrom. Morda so se okoristili priskledniki, morda njegova stranka (kar ne bo dokazljivo), sam se zagotovo ni. Je človek z izjemno voljo do moči (po Nitscheju). Materialne dobrine niso dovolj velika vaba, da bi se pustil zapeljati na svoji življenjski poti.

Problem vladajoče opcije je krizni čas, ki zahteva energične in pravočasne ukrepe. Maksima „ Ustavimo Janšo, ustavimo desnico!“ je premalo za poenotenje delovanja. Pahor je všečen politik doma in v tujini. Poskuša posnemati Obamo. Slovenija ni Amerika. Verbalni optimizem, kot so nova Silicijeva dolina, Slovenija med zmagovalkami krize, najboljši v svetu, pamet kot surovina v Drzni Sloveniji, nasmeški levo in desno, bolj smešijo kot mobilizirajo.

Rating vlade vztrajno pada. Afere, ki jih sproducirajo celo v koaliciji, načenjajo ugled vlade, koalicije in posameznih strank. Spomnimo se afere bulmastifov, ki je pametno in privlačno plavolasko razgalila kot orodje vplivnega in bogatega omrežja. Nekoč mogočna stranka se danes bori za preživetje. Golubič, ki se je s stranko Zares pojavil kot nova politična opcija, ki bo presegla zatohlost doline Šentflorjanske, si je z nespretnostjo zadal avtogol. V duelih je bil edini nasprotnik, ki je bil dorasel Janši. Opozicija je izkoristila njegovo nerodnost. Zaslovel je kot „ Lažnivi Kljukec“in bo verjetno končal na smetišču politične zgodovine. Škoda. Pameten fant, ki je veliko obetal.

Z odstopom iz ministrskega položaja in s vztrajnim pridiganjem o novih standardih poštenja iz poslanske klopi bi morda položaj stranke celo utrdil.

Modri starci niso zadovoljni s stanjem duha, še manj s političnimi razmerami. Nimajo aduta, ki bi bil pripravljen pred volitvami prevzeti krmilo in dati koaliciji nov impulz ter javnosti vrniti zaupanje v njihovo opcijo. Pa tudi Pahor se ne da kar tako odgnati. Vztraja na svoji poti, na poti prišepetovalcev iz EU in OECD v pričakovanju čudežnega preobrata. Agonija se bo nadaljevala vse do volitev 2012.

Vlada ne bo padla. Padel bo Križanič in morda še kdo.

V pat poziciji bipolarne delitve (rdeči-beli, teisti-ateisti, levi-desni…) pa se vendarle kažejo nekateri premiki, ki jih indoktrinirani politični analitiki še ne zaznavajo.

Prijetno je presenetila SLS. Žerjav je vztrajal na nekaterih standardih poštenja tudi med njegovimi vplivnimi člani. Bitka bi ga lahko odnesla, vendar je v njej zmagal. Vsaj za zdaj! Stranka se z aktivno in konstruktivno politiko v parlamentu vztrajno prebija na lestvicah političnega ratinga in ne nastopa iz leve ali desne pozicije, pač pa iz vsebine projekta. Ta politika se bo obrestovala bolj kot populistični zbori na hrvaški meji in teater bratov Podobnik. Ta stranka bo presenečenje volitev 2012. Z rastjo na političnih barometrih se bo predvsem SDS stopnjevala gonja proti njej. Vendar to ni stranka, ki bi jemala JJ glasove. Privabila bo neopredeljene in tiste, ki so razočarani nad levico. Z rastjo bo rasla samozaves. Stranka ne bo podaljšek ali privesek velike SDS. Bo pa v koaliciji zanesljiv in trd partner v katerikoli opciji.

Tudi Nova Slovenija še lahko s trdim in načelnim delom pride v parlament. Vendar so zaradi odrinjenosti njene pobude in predlogi neopazni in neodmevni. Predkongresna borba in užaljenost Peterleta sta sicer potisnila stranko na prve strani medijev. Vendar je več škode kot koristi.

Prestižne borbe užaljenih ustanoviteljev in osamosvojiteljev so že pokopale Zelene Slovenije, eno večjih strank v preteklosti.

Osamosvojitveni kapital osamosvojiteljev izgublja tržno vrednost. Prihajajo generacije, ki jim bo osamosvojitvena vojna „ dol visela“. Kot je nam večno opevani NOB in njihov klub spomeničarjev.

In za konec.

Prognoza izida volitev 2012 : Udeležba cca 60 %

SLS 26 %

SDS 25 %

SD 20 %

Desus 10 %

SNS 5-8 %

LDS 5-6 %

Zares in NS ne bosta dosegla praga za vstop v parlament.

Čez dve leti preverite rezultate in ugotovili boste koliko se stric Marč moti.

  • Share/Bookmark


12 komentarjev ↓

#1   Darko dne 17.01.2011 15:09

V načelu se strinjam z analizo. Vendar pa pri volitvah niso pomembni le uspehi in napake na nivoju stranke, na državnem nivoju, temveč konkretni kandidati na strankarskih listah v lokalnem okolju. Vse parlamentarne in neparlamentarne stranke imajo veliko balasta, (starih kadrov). Stari kadri žal niso pripeljali Slovenije od osamosvojitve do danes v raj, temveč v krizo. Zato je bolje, da se umaknejo in dajo prostor drugim, ki niso bili zraven pri delitvi osamosvojitvenega plena. Če pogledamo samo vodilne v parlamentarnih strankah, je samo pri SLS predsednik brez pedigreja iz obdobja osamosvojitve. Vsi ostali kadri so “preverjeni kadri”. Če bo SLS ustrezno počistila tudi na lokalnem nivoju in dala priložnost novim, predvsem strokovnim kadrom, lahko pričakuje napovedan uspeh. Drugače se ji ne bo godilo nič boljše kot ostalim. Ostale stranke vključno z SDS, ki pripravlja alternativo obstoječi vladajoči opciji, niso spodobne temeljitih notranjih kadrovskih prenov. Pripravljene so prenoviti volilno bazo z novimi obljubami, oziroma krmariti z leve na desno. To je razumljivo, saj si stranke lastijo šefi kot svoje fevde. Volitve so žal projekti vodilnih v strankah in ne projekti strank.

#2   stricmarc dne 17.01.2011 20:51

Hvala. Na lokalni ravni so brezdvoma pomembni ljudje, saj jih volilci poznajo tudi osebno. Na državni ravni volilci ne poznajo kandidata osebno, pač pa preko medijev in piarovske spretnosti. Zato so tu pomembnejši stankarski liderji ,ki predstavljajo stranko. Zato tudi ni korelacije med občinskimi in državnozbornimi volitvami.

#3   Mojmir dne 18.01.2011 08:46

Lepo napisano, vendar pa če apliciram na nekje prebrani aforizem: “Če bi volitve karkoli spremenile, bi bile prepovedane”, bi tezi, da prihajajo generacije, ki jim bo osamosvojitvena vojna “dol visela”, dodal, da sedanjim in prihajočim generacijam vse bolj “dol visijo” že same volitve in druge oblike javnega odločanja. Že dolgo imajo (imamo) ljudje občutek, da se v tej dolini ne da kaj bistveno spremeniti. Ne večina, ampak prav vsi veljaki zasledujejo osebne in šele (dolgo) potem tudi interese zaradi katerih so bili izbrani. In v vsej tej apatiji volilcev mislim, da je prognoza volilne udeležbe preveč optimistična. Bom pa zelo vesel, če se motim.

#4   stricmarc dne 19.01.2011 09:37

Rezultati prognoze temeljijo na stroki in metafiziki.

#5   Mojmir dne 20.01.2011 18:00

Če ima Meta svojo fiziko, jo pa ja lahko imava tudi midva!?! A ne? :) )

#6   stricmarc dne 20.01.2011 18:33

Nama žene ne pustijo.

#7   stricmarc dne 26.01.2011 20:34

Bralec bo ugotovil, da se je stric motil, saj je napovedal, da bo predsednik Križaniča odstavil.
Kar brez skrbi. Zgodba še ni končana.

#8   Anonimnež dne 7.12.2011 22:50

Ojoj, tole se pa ni prav nič uresničilo ;)

#9   stricmarc dne 8.12.2011 08:29

Res je. Krepko zgrešeno.Vidim, da nisem rojen za vedeževalca. V tolažbo mi je le to, da tudi profesionalne ekipe s strokovnimi prijemi , niso popolno zadele niti kratkoročnih napovedi.

#10 Rado  Rado dne 8.12.2011 09:46

Stric Marč,
v tolažbo ti moram reči, da turbolentnost letošnjih volitev si vendarle pravilno napovedal!

#11   Mojmir dne 8.12.2011 10:04

Ne glede na zadeto ali nezadeto, je ta prognoza za dve leti naprej in ne eno in še to verjetno ob predpostavki, da ne bo na sceni novih (Jankovičeve, Virantove in še katere) združbe. Je pa povsem možno, da sta Jankovič in Virant pobrala glasove SLS-u, predvsem tiste, ki so absolutno proti SDS-u.

#12   stricmarc dne 8.12.2011 10:34

To je verjetno res. Ampak bistvo prerokbe je v tem, da zadene rezultat kljub nepredvidljivimi dejavniki. Drugače je to lahko strokovna analiza in napoved.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !