Janša med Scilo in Karibdo

Zadnja proslava je dodobro razburkala slovensko javnost. Iz scenarija so umaknili simbole NOB z jasnim sporočilom, da osamosvojitelji ne delijo zaslug za slovensko državnost z osvoboditelji. Po človeški plati je ta reakcija pričakovana, saj so poskusi, da se raztegne po času in izvajalcih našo osamosvojitev, ves čas prisotni. Se še spomnite, ko so naši junaki vrnili odlikovanja Kučanu zgolj zato, ker je odlikoval tudi Bovcona in Pleterskega. Ogorčenje je bilo nepopisno, ko je predsednik države odlikoval Ertla , sekretarja za notranje zadeve v bivšem sistemu, zaradi zaslug pri upiranju Miloševičevim jurišnikom. Danes so to borci „Sever“ in jih ne smemo zamenjati z borci generala Majstra za severno mejo. Tudi pri dnevu slovenske vojske, kakor tudi pri negovanju tradicij osamosvojiteljev ( ne NOB) gre za paralelnost med jedrom okoli Janše in ostalimi .

Ampak ne gre le za nečimernost osamosvojiteljev in boj za politično rento.

Gre za ponovni poskus rehabilitacije domobranstva, kolaboracije in vloge cerkve (predvsem v Ljubljanski pokrajini) v letih okupacije. Izjava Peterleta, da imamo oprane možgane iz časov Jugoslavije in zadnji intervju kardinala Rodeta, v katerim pove , da je bil boj za Slovenijo boj proti rdeči zvezdi, kažeta na to, da ta boj ni končan. RKC bo skušala v tem mandatu izsiliti od Janše uvedbo verouka v šole, skušala bo dobiti svoje šole, univerze, domove za ostarele, morda kakšno bolnišnico ob izdatni državni podpori.

Morda ji bo celo uspelo, kar ne bo v veselje drugim „prostozidarskim „ omrežjem ( Rimski klub, Bildeberg…).

Glavna past tiči v rehabilitaciji vloge bele garde in domobranstva. Navsezadnje ne gre toliko za ljudi, kot gre za inštitucijo, ki je to gibanje organizirala in ne le podpirala, kot je bilo na Hrvaškem ali v Srbiji z ustaštvom in s četništvom. Da se za NOB skriva KP, ki skuša izkoristiti ta boj za komunistično revolucijo, je cerkev spregledala. Prav tako je vedela, kaj ta revolucija v praksi pomeni, saj je imela v SZ že praktični zgled. Uštela se je trdnosti dogovorov zmagovitih sil, saj je računala, da komunisti ne bodo dosegli mednarodnega priznanja in da se bo ob zahodni pomoči nadaljevala državljanska vojna po scenariju Grčije. Del emigracije je v ta scenarji tako verjel, da je celo na lastno pest vodil križarsko vojno s komunisti še nekaj let po koncu vojne. Da ne govorimo o vpadu ustašev leta 1972 v Bosno.

Devalvacija partizanstva in izenačenje z domobranstvom, češ, saj so bili vsi domoljubi, pomeni pozabo in izbris velikega madeža na strani RKC. Navsezadnje so se komunisti tudi v italiji in Franciji borili proti okupatorju ( na tihem pa tudi za komunistični sistem), pa se cerkev ni odkrito postavila na nasprotno stran. Morda sama gibanja niso bila tako množična, da bi obetala dejansko zmago.

Od Janše bo cerkev pričakovala pisanje nove zgodovine. Njegovi sopotniki in lastne traume očeta domobranca bodo deležniki, ki bodo tej ideji prikimavali.

Razdrobljena levica in nasprotniki JJ bodo imeli lepo priložnost mobilizacije ljudskih množic za obrambo partizanstva, socializma in nostalgičnega jugoslovanstva. Teh pa je v Sloveniji krpko čez polovico.

Ne nepomemben dejavnik so tudi ZDA, ki se imajo za liderja atifašistične koalicije in zavezništva zmagovalcev 2. svetovne vojne. Iz zgovornih intervjujev ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija je kar nekaj namigov, da želi ZDA aktivno vlogo v tem delu sveta. Kjub poslušnosti in lojalnosti politiki ZDA in zavezništvu ( Višegrajska izjava, sporazum Acta , aktivna udeležba na bojiščih, od koder se že vsi umikajo itd.) niso dovolj, da diplomacija s pomočjo obveščevalnih služb lansira afere , podtikanje in še kaj. V intervju o trgovini z orožjem je Mussomeli povedal, da on o tem ne ve ničesar, vendar pa imajo ameriški obveščevalci izčrpne podatke, če je le kaj na tem. V enem od intervjujev je za Reporter dejal, da je v Sloveniji velik problem korupcija na visokih položajih brez opredelitve za levo ali desno vlado. Celo veliko koalicijo je ponujal , vendar brez Janše in Jankoviča, kar je pozneje demantiral kot narobe razumljeno sporočilo. V visokem svetu diplomacije se dela tiho in netransparentno in šele epilog je glasen pok za javnost Spomnimo se nepričakovanega odstopa Ivana Sanaderja in vlačenja po sodiščih.

Lepa priložnost, da se Janša vpiše v zgodovino tudi kot resen državnik in ne le kot bojevnik, je ravno v teh kriznih časih. S shujševalno kuro bo lahko prevetril družbeno nadrgadnjo in jo deloma okrepil s svojim kadrom. Omejil bo socialno državo in odprl pot privatnemu kapitalu tudi v sfero, kjer ni groženj kitajske konkurenčnosti in globalizacije. Gre za zdravstvo, šolstvo, socialo, javne službe, komunalo, energetiko, promet. Tako se bo prikupil novim tajkunom in mednarodnim finančnim skladom, ko jim bo odprl pot za varne naložbe.

Na tej poti ima trdno koalicijo in možnost ponovitve mandata.

Ideološka vprašanja pa razdvajajo koalicijo, saj po izjavah Viranta in Erjavca sodeč. Vendar pa mu ta vprašanja vsiljuje cerkev, ki pa to razčiščevanje razume malo drugače kot npr. ZDA.

Vendar pa je Janša nepredvidljiv. Kardinalu Rodetu je že dal košarico v prvem mandatu, ko je ta lobiral za italijanskega gradbinca .

  • Share/Bookmark


4 komentarjev ↓

#1   Marjan dne 26.06.2012 08:33

Janša ima dovolj kilometrine in intelegence, da ve, kaj storiti. Ob dnevu državnosti se je zagat s proslavo elegantno izognil na izveden način. Totalitarizem prejšnjega sistema ni samo ocena iz domačih logov, pač pa tudi ocena evropskega parlamenta.

#2 NoMercy  NoMercy dne 26.06.2012 14:24

a zato, ker ni bilo na proslavi zborčka tistih petokrak proti katerim je bila vojna 1991 …. so pa vsa ta predvidevanja o bodoči “ledeni” dobi v SVN :P

btw: na mraz se spoznajo Pingvini :P

#3   Stric Marč dne 26.06.2012 16:59

Kaj pomeni SVN?

#4   Kult osebnosti: Ivan Janša hoče biti osamosvojitveni Tito : Edina prava opozicija norcem! dne 29.06.2012 14:00

[...] zanimivo branje: :: Blog Strica Marča: Janša med Scilo in Karibdo (25.6.2012) var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: "Deli", Save: "Shrani", [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !