Morala Slovencev v luči protikorupcijske komisije

Ponarodela lastnost Slovencev sta pridnost in poštenost. Ta lastnost se je oblikovala skozi stoletja, ker je za narod hlapcev to bil modus vivendi. Le kdo bo gledal leno in kradljivo služinčad? Ta arhetip ohranjamo pri življenju še danes.

Koliko pa je resnice v tem, se kaže tudi v luči protikorupcijske komisije.

Obe stranki sta praktično soglasno podprli Janšo in Jankovića, ne glede na znana dejstva, da so pravila za delo protikorupcijske komisije sprejemali poslanci oz. stranke in da za politike veljajo stroža merila kot za navadne državljane. Sklicevanje na Ustavo in KZ je v primeru morale politkov nepomembno. Tudi ankete javnega mnenja niso pokazale pokončno držo Slovencev. Očitno imamo več moral.

Prva morala je za nas in naše bližnje. Male kraje , mala podkupovanja, dobiti blago mimo vrste pod posebnimi pogoji, „nafukati „ svoje podjetje za dober stanovanjski kredit , plačati 1 kubik peska-pripeljati pet, zrihtati nepovratna sredstva, urediti službico svojim bližnjim, pretentati davkarijo ali policijo…, vse to spada v arzenal orodij pod rubriko „Znajdi se“. Vsak kmet je od nekdaj vedel, da morajo biti ustrezni pogoji, ki jih ustvarjamo z ljudskim rekom „Kdor maže, ta vozi“.

Druga morala je za naše znance, prijatelje, člane našega klana. Tudi tu so kriteriji zelo ohlapni. Vendar znotraj klana pričakujemo poštenje. Ni korektno, če naši prijatelji kradejo drug drugemu, ali če prijatelj ljubimka z mojo ženo.

Najstrožja pa je za naše nasprotnike. Te bi že za male prekrške linčali, pobili , odstranili in s tem pridobili nov življenjski prostor za sebe in za naše.

Tisti, ki so že blizu korita, bi se zadovoljili le z menjavo vlade. Drugi, ki še nismo tako daleč, bi zamenjali kar vse in z veseljem zasedli izpraznjen prostor.

Janšo obsojajo predvsem tisti, ki želijo zrušiti vlado in jim je poročilo komisije le dodatno orožje, ki ga tudi tujina ne more in ne sme prezreti.

Pri Jankoviću je prisoten tudi element nevoščljivosti. Postal je prebogat, da Slovenca pri transakcijah miljon evrov ne bi stisnilo v želodcu.

Ko v politiki odkrijejo lumparijo, jo izkoristijo za obračun z nasprotno stranjo.

Spomnimo se nekaj znanih afer.

Najem prostorov za NPu od Pogačarja, prijatelja Katarine Kresal. Takšnih in podobnih primerov je veliko. Celo meni je nekaj znanih. Po razveljavitvi pogodbe bi pričakoval, da se bodo pregledale vse najemne pogodbe.

Prepisovanje diplomskih nalog in afera Jaklič in Pivec.

Že od nekdaj je bila praksa, da so podjetja naročevala razvojne projekte, na katerih so se šlepali pravi ljudje in pri tem diplomirali, magistrirali ali celo doktorirali. Jakličev in Pivčev prekršek sta sestavni del tega množičnega pojava, ki se je takrat imenoval „sodelovanje združenega dela z visokošolskim in znanstvenim institucijam“.

Jakličeva črna gradnja. Kriminal nad kriminalom? V moji soseski je črnih gradenj kolikor hočete. Ko je bila za časa Jazbinška možnost legalizacije, jo večina ni izkoristila zaradi stroškov. Tu gre za male, nepomembne ljudi, od katerih nima nobena politična opcija koristi.

Še vedno velja med ljudstvom krilatica, ki vse pove: V Jugoslaviji so komunisti kradli, ampak tudi nam so pustili.

Znan rek „Znajdi se“, smo razumeli po svoje. Ne v smislu gospodarske podjetnosti, pač pa osebne.

Še ena zanimiva iz tistega časa: Kar je naše, je tudi moje. Kar pa je moje, vas čisto nič ne briga!

  • Share/Bookmark


14 komentarjev ↓

#1 NoMercy  NoMercy dne 13.01.2013 18:48

se mnogo in močno strinjam z zapisom :)

btw: se mi zdi, da vsi računamo na “odpustke za šverc, rabote”, kot jih je dobil naš Veliki junak Švercar Martin Krpan :)
(pomnimo: Krpan je švercal sol (govorl pa je, da transportira kresilni kamen in neko gobo :D – po uboju Brdavsa pa je za nagrado (da se nebi na dvor priženil) dobil koncesijo za transport soli :) )

Samo “minister Gregor” ima prazno kaso, pa je ratala štala katastrofalnih razsežnosti med podaniki :P

#2 valentinaa  valentinaa dne 13.01.2013 18:59

Kaj bo, če se Brdavs ne ukroti?

#3 NoMercy  NoMercy dne 13.01.2013 19:31

@Valentina: problem je hujši – Brdavs(i) so “naši” – torej se moramo navaditi na življenje kot je bilo v J.Ameriki v 1970/80 in je še vedno v “demokratični” Aziji ☺
Saj se gremo “Globalizacijo”, kajne :D

#4 valentinaa  valentinaa dne 13.01.2013 20:57

Negativno? Napoveduješ propad ali navado? Ja, tudi jaz…propad namreč, saj se demokracija izgublja.
Na Kitajskem si je opomoglo par “mandeljcev”, kljub vsej proizvodnji, ki se je preselila tja…Tam so Nemci dali prste v med…
Ej, ne grem se!

#5   darko dne 13.01.2013 21:01

Za normalno funkcioniranje države morajo biti ustrezne omeritve, ki jih delimo v moralne in pravne. Zaradi tega je bilo v starem veku postavljenih 10 božjih zapovedi. Že takrat so nekateri vladarji sprejeli tudi zakone (na primer Hamurabi), da so lažje upravljali države. Tudi velik imperator Đingis Kan je sprejel svoj zakonik, oziroma moralni kodeks. V novajšem času, je upoštevanje zakonov in moralnih kriterijev še pomembnejše. Če se na primer ne držimo cestno prometnih predpisov, lahko ohromimo promet in naredimo ogromo škodo. Podobno je tudi na področju finančnega poslovanja. V tehnološko zelo razviti družbi je upoštevanje predpisov nujnost, ki je povezana s fizikalnimi, kemijskimi in drugimi naravnimi zakoni. Upoštevanje predpisov je v veliki meri povezano z moralo, oziroma subjektivnim dojemanjem predpisov. Še sodnik, ki je predstavnik sodne veje oblasti, sodi po zakonu in svoji vesti. Zato je za vse veje oblasti (zakonodajno, izvršno in sodno) zelo pomembno kakšna je njihova morala. Za predstavnike katere koli veje oblasti morajo zato veljati najstrožji moralni kriteriji. V demokratičnem družbeno političnem sistemu mora veljati za tistega, ki se je odločil za politiko podobno kot za tistega, ki se je odločil za duhovniški poklic. Oba lahko funkcionirata le ob zelo visoki morali (poštenosti).

#6   Anonimnež dne 14.01.2013 08:18

Morala Slovenca-težka tema. Pogledam gradbeno baronico, ki je uničila ne vem koliko družin, mimogrede pa je “pomagala” dokapitalizirati NKB, NLB in še katero banko. Gospa hodi vsako nedeljo v cerkev, kjer zavzeto in glasno moli, svojo hipokritsko faco pa tišči med klopi. Pa kaj naredijo Slovenčki, namesto da bi vstali in zapustili cerkev, tudi sami tiščijo glave med klopi in je ne upajo pogledati v oči in ji reči naj spoka sama, če je že kdo drug ne. Doma pa potem zgroženo govorijo kako da si upa in kako da je ni sram. Morala…

#7   jurij.t@siol.net dne 14.01.2013 12:07

Srečal sem zelo starega človeka. Pa sva kramljala o tem in onem in je beseda nanesla na politiko. In vprašam ga, lejga zlomka, živel si že vrajnki Avstriji, pa povej, so kaj kradli takrat.

Mož malo pomisli in reče: Oh, so,so…

Pa si živel tudi pod Italijo. Kako je bilo takrat, kontrabant, kraje itd.

Mož odgovori, Ja seveda , vsega je bilo.

In ga dregnem naprej. Pa pod Jugoslavijo so kaj kradli ?

Mož odgovori: Veš fante, ne pečam se z politiko.

Žilica mi ne da miru in ga vprašam, Ali bodo čez 10 let še kaj kradli, ali bomo doživeli poštenje.

In Mož oodgovori. Saj bi še kradli, pa ne bo več kaj vzet.

#8   predsednik5 dne 14.01.2013 13:17

PROBLEM JE V TEM,DA NAM VLADAJO BIVŠI MILIČNIKI,PODOFICIRJI JLA IN PARTIJCI PREOBLEČENI V LEVE ALI DESNE DEMOKRATE PA JE VSEENO ALI SO JANŠEVI,PAHORJEVI,JANKOVIČEVI,VIRANTOVI, ALI DRUGI. KRADEJO NAM 20 LET PRETEKLOSTI IN NAM HOČEJO UKRASTI PRIHODOST. VENDAR SLOVENCI SE NE DAMO RESNICA BO ZMAGALA http://www.kzvd.si

#9   stricmarc dne 14.01.2013 13:40

Jurij. Ta zgodba pove vse!

#10   jin dne 14.01.2013 21:30

Ja hudimana, če je ljudstvo takšno, kako potem pričakuje drugačno politiko :)

Se strinjam z zapisanim. Napak je na ljudi gledati kot na angele, ki bi radi počeli samo dobro. Zato imamo institucije in zakone, preko katerih nadzorujemo drug drugega, da kraje ni preveč. Je pa res, da pokvarjeni ljudje lahko uničijo še najboljše zakone in spodkopljejo še najboljši državni aparat.

Vprašanje torej, kakšen pa je odstotek tistih Slovencev, ki v nobenem primeru ne bi kradli, lagali, ponarejali in bi raje imeli manj, kot da bi bili nepošteni? Upal bi, da še vedno velik.

#11   stricmarc dne 15.01.2013 09:01

Če je priložnost dovolj velika, bo procent poštenjakov zelo nizek. Še Kristus, ki je bil božji sin, se je boril s skušnjavo.

#12   Frenki dne 16.01.2013 09:31

Moj komentar na vse je takle:

http://www.youtube.com/watch?v=jj6PHBR2T8E

#13   pohajalka dne 16.01.2013 17:30

Gledam in poslušam – tako je videti in slišati, da bo vlada padla. Sploh ne šteje, je dobra ali slaba, zaribala se je, da mali ljudje nimamo več kje kaj ‘leva roka – desni žep’, in si mislimo: potlej pa tudi vi ne boste več kradli!
Jeh, jeh … zmanjkalo je spodaj, zgoraj pa še, mnogo. Še ni ne odrekanja, ne šparanja, tudi službice so še. Na odgovornost klicanja so bili poskusi, pa najbrž niso dokumentov do konca prebrali na sodišču; ima namreč vsak dokument na koncu podpis odgovorne osebe, sicer ni veljaven. Mogoče se tega sodniki niso v šoli učili.

#14   darko dne 18.01.2013 07:31

Nisem prepričan, da se bo tisto kar napoveduje Predsednik5 res zgodilo. Da se Slovenci ne damo in bo resnica zmagala je morda preveč optimistično. Obstaja namreč več interesov in več resnic. Z narodom se lahko manipulira z različnimi resnicami in jih mobilizira za različne interese.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !