Janša ostane na oblasti – eden od možnih scenarijev

Manjšinska vlada lahko vlada. Le pri sprejemanju zakonov si težje zagotavlja parlamentarno večino. Če niso zakoni ideološko sporni, bo dobila vseeno dovolj glasov. Pri spornih se bo morala dela lotiti projektno in že v snovanju pridobiti podporo kakšne stranke. Proračun je sprejet, Zakon o državnem holdingu in o slabi banki tudi, pokojninska reforma je pod streho. Zakonodaja o reformi trga dela je zaključena, če le najdejo s socialnimi partnerji soglasje.

V pogajanjih s Hrvaško o Ljubljanski banki in o memorandumu arbitražnega sporazuma pa dela težave vodilna vladajoča stranka. Vendar le toliko, da se bo pred narodom pokazala kot zaščitnik slovenskih interesov. Na koncu bo navidezno popustila in krivdo prevalila na parlament. Pri tem ne sme pretiravati, saj tujina ne bo odobravala večjih zapletov. Janši se lahko zgodi celo afera Sanader.

Vse pomembne zakonske osnove so pod streho. Sedaj smo pri zaključku tranzicije. Reporter piše, da bodo samo od prodaje državnega premoženja posredniki pokasirali vsaj 100 milijonov provizije. Ni vseeno kdo to so. Vaši ali naši. S slabo banko bomo prišli do podatkov o nasedlih kreditih. Naše bomo zataškali, vaše bo dobil Gorenak v presojo. Posebno krediti mariborske škofije se morajo izgubiti, saj jih nasprotniki RKC pridno zlorabljajo. Goloba iz AUKN so odstavili takoj, ko je spisek slabih naložb NLB izročil parlamentu.

Pravzaprav Janša ne more odstopiti. Preveč ljudi je vezano na njegovo funkcijo. Tudi za RKC še ni opravil domače naloge, kot sta sanacija mariborske škofije in rehabilitacija ljubljanske po 2. svetovni vojni. So še nekatere druge, ki pa lahko počakajo na boljše čase.

Desnica trenutno nima drugega imena, ki bi jo lahko združil. Odstop Janše pomeni tudi začetek krize v stranki SDS, ki je po ustroju in delovanju dejansko odvisna od enega človeka. Z odstopom Janše bi prišlo do usipa znotraj stranke. Volilno telo bi se razpršilo ali pogreznilo v abstinenco. Nekaj malega je obetal Žerjav, ki pa odhaja iz politike. Morda bodo poskusili z Larsom Gaiserjem na čelu SLS zapolniti morebitno verzel.

Za mirno vladanje manjšinske vlade so še najbolj moteči protesti na ulicah. Desni blok jih skuša diskreditirati kot levičarje; trditve o Kučanovi podaljšani roki, o udbomafijski zaroti so namenjene domači javnosti. Pred tujino pa se interpretira gibanje kot neomarksistično, ki mu privatna lastnina ni sveta, ki se spotika ob članstvu v NATO in ob angažiranju v Afganistanu. In ker se duh prenovljenega komunizma ponovno plazi po svetu (Zasedimo Wall Street, Anonimus, piratske stranke, idr.), se skuša vlada predstaviti svetu kot borec za demokratične vrednote z večnim rdečim sovragom. V tej borbi striček Sam tolerira kršenje ustave in človekovih pravic kot kolateralno škodo.

Zato je naloga, da se to gibanje osami in s protigibanjem prepriča Slovence, da je najbolje z ulico končati. Če pride do nemirov med pripadniki obeh polov, je razumljivo, da vlada vsaj začasno prepove tak ulični način izražanja nezadovoljstva.

Desne sile so na okopih. Tako odkrito se cerkev že dolgo ni izpostavila. Ob žaljivem, kaznivem in skrajno neprimernem grafitu je vzdignila glas za strnitev lastnih vrst, bistveno na drugačen način kot ob sežigu križa na Primorskem pred kakšnim letom. Dvigovanje temperature segreva strasti in moti strokovno delo policije. Je pa prav, da o ugotovitvah policija tudi obvesti javnost. Danes še vedno ni jasno kdo je plačeval izgrednike. Na Siolu je bila vest, da za tem stoji PS, ki je prek narko kartela plačevala izgrednike. Drugi trdijo, da za jurišniki stoji para Voma in da gre za skrajneže desnice, ki so tudi na seznamu slovenske vojske. Nekateri komentatorji namigujejo, da je nesramni grafit proizvedla kar sama desnica. Drugi, da gre za eskalacijo partizanskih klavcev. Kakorkoli, v igri velikih vložkov je vse mogoče. Zato je še toliko bolj pomembno, da policija opravi svojo nalogo korektno in krivce pripelje pred sodišče.

Sodeč po pregrupiranju sil se Janša pripravlja na vodenje manjšinske vlade (to tudi v svetu ni tako redko), da opraviči podporo botrov iz ozadja. Vseslovenska vstaja moti ta scenarij. Zato bodo potrebni nekateri protiukrepi (iz priročnika o specialnem vojskovanju).

Izredne volitve pa so moteče tudi za naše zaveznike, saj lahko naplavijo na površje stranke, ki se napajajo iz neomarksizma. Spogledujejo se z islandskim scenarijem, ponovno postavljajo vprašanje sodelovanja v atlantskem zavezništvu in na mednarodnih misijah. Seveda pa bo po sprejetju večinskega volilnega sistema lažje, saj bo politični prostor razdeljen na dva dela. Za nas in še bolj za nas.

  • Share/Bookmark


6 komentarjev ↓

#1   pohajalka dne 3.02.2013 09:53

Pregrupiranj še ni konec. Prav zaradi najave petkovih dogodkov. :flipa

#2   Rado dne 3.02.2013 10:56

Dober sestavek Stric.
Rekel bi, da so stvari v svojem bistvu bolj eksplozivne kot se marsikomu zdi. Na zdrav razum tokrat ni mogoče računati. Če bi mogel, bi svoj glas spravil do organizatorjev vseslovenske vstaje. Svetoval bi jim, da vstajo osmega prekličaje. Pa naj zborujejo republikanci sami.

#3   Stric Marč dne 3.02.2013 11:18

Rado, prav imaš. Incidenti in pravokacije ne koristijo vseslovenski vstaji.

#4   Anonimnež dne 4.02.2013 07:25

Dobro si analiziral politično situacijo. Vendar pa se bojim, da ima morda Rado prav, ko trdi, da na zdrav razum ni mogoče računati. Bojim se tudi, da bo Janša ravnal nepremišljeno v boju za oblast. Tu nam je morda lahko v pomoč Amerika, ki si ne želi kriznih razmer v Sloveniji in bo Janšo opozorila na to, da ne zaostruje situacije.

#5   simon dne 4.02.2013 08:47

ZA PETEK JE NUJNO PREKLICATI VSESLOVENSKO VSTAJO!!!

Naj se šalabejzerji sami mečejo po ploščadi.

#6   stricmarc dne 4.02.2013 09:02

Anonimnež. Za ZDA je pomemben odos do lastnine in do severno atlantskega zavezništva. Nova levica pa bi rada te temelje revidirala!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !