Komunikacijski šum

Pri osebnem zdravniku sem dobil napotnico za pregled pri specialistu. Dobro. Ko sem prišel na vrsto, mi je specialist odredil datum ponovnega pregleda. Po pošti sem prejel izvide. Prepričan sem bil, da v tej eri komunikacije dobi izvide tudi zdravnik, ki me je napotil k specialistu. Pa sem se motil. Mislil sem tudi, da lahko preko povezav zdravstvene kartice vstopi osebni zdravnik v mojo datoteko bolnišničnega zdravljenja. Ne, tudi ne. Lahko le vidi katere tablete sem dvigoval na recept v slovenskih lekarnah.

Osebni zdravnik mi je pojasnil, da le nekatere bolnišnice in zdravstveni domovi pošiljajo izvide tudi osebnemu zdravniku. V bivši Jugoslaviji je izvide dobil zdravnik in ne pacient. Najbolje bi bilo, da jih dobita oba. So pa tudi pomisleki, ko si diagnozo pacient razlaga sam s pomočjo interneta. Poznam primer, ko je bolnik zaradi teže napačne razlage izvida kar sam končal svoje življenje.

Pred leti je nekoga zadela možganska kap. Bil je le delno gibljiv in po dvanajstih letih je umrl. Nihče ni od njega zahteval vračilo vozniškega izpita.

V takšnih primerih bi morala biti avtomatska komunikacija med ustreznimi organi in zdravstvom. Registriran lastnik strelnega orožja zboli npr. za manično depresijo ali se spremeni v psihotika. Kako naj zdravnik ve, da je pacient registriran nosilec orožja?

Danes je ta komunikacija prepuščena svojcem ali policiji, ko pride do izgreda.

To je nekaj primerov, kjer vlada komunikacijski šum. Sistem bi bilo potrebno dodelati v sodelovanju z Informacijsko pooblaščenko v interesu pacienta in v interesu varnosti družbe.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   pohajalka dne 9.02.2013 13:03

O, to so zabavni zapleti.
Mene je osebna zdravnica napotila k specialistu po skoraj desetih letih od izvida specialista, ki je predlagal nadaljevanje zdravljenja.
Ta zadnji specialist je povedal svoje in me poslal še na rtg. Slik in izvida pa ni hotel pogledati nobeden vseh treh …
Sem hvaležna, da sem slučajno naletela na zdravnika, ki mu je bilo mar in je stvar speljal do Soče. Ampak nič se ni zgodilo samodejno, je bilo treba ‘narekovati’!
Upam, da zdaj ko poznaš sistem, boš sam ukrepal.

#2   darko dne 11.02.2013 07:20

Človek, ki je na bolniški zaradi zdravljenja v psihiatriji, se lahko brez problema vozi z avtom, čeprav je morda bolj nevaren na cesti kot pijani voznik. Ni torej nobene povezave med bazo podatkov pri zdravniku in organu, ki izdaja vozniško dovoljenje.
Podatki o psihiatričnim bolnikih so zelo skriti, zato ne vemo, ali je kdo izmed politikov, ki jih volimo, tudi te vrste pacient. Ta “komunikacijski šum” je lahko še hujši.

#3   pohajalka dne 11.02.2013 18:44

Huje kot komunikacijski šum so tisti bolniki, ki bi sicer bili psihiatrični, pa niso, ker se ne zdravijo. Pri teh bolnikih ni šuma, jih na papirju (ali v računalniku) ni.

Psihiatrično obravnavani bolniki večinoma v redu funkcionirajo, ker so zdravljeni.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !