Včerajšni TV klub na POP 24 ur

Voditeljica Krčmar je povabila tri goste iz gospodarstva: stalnega abonenta Pliberška ( MIK), drugega abonenta Šešoka ( lastnika Iskre) in Batagelja iz Postojnske jame.

Pravzaprav niso povedali nič novega. V ušesa mi je padel le Šešok, ki je bil finančni minister v Demosovi vladi in uspešni privatizer nekoč močne in slavne Iskre. Njegove izjave o tem, kako doseči konkurenčnost, so grozljive. Pravzaprav bi rad, da bi mu ljudje delali za 400 evrov kot na Slovaškem in da bi lahko oduščal in ustrahoval zaposlene za nedoločen čas tako, kot one, ki jim podaljšuje pogodbe. 400 evrov ne zadošča niti za žepnino njegovih otrok.

Pametni kapitalist se takšnih izjav izogiba in se vsaj dela, da sočustvuje s tistimi, ki morajo delati za tako majhen denar.

Ob brezplačnih sužnjih, ob davčnih olajšavah, poceni kreditih in nepovratnih sredstvih lahko vsak nesposobnež vodi podjetje.

Neoliberalizem si pogosto predstavlja vitko državo takrat, ko je treba plačevati davke in močno, ko je potrebno reševati prezadolženo gospodarstvo. Nisem še slišal zahtev pristašev neoliberalizma, da naj ne rešujemo bančnega sektorja, da naj ne razrešimo kreditnega krča z vlogo države in denarjem davkoplačevalcev. Še plačilno disciplino naj rešuje država.

Sedaj smo v EU; trg je velik, denarja dovolj, zadolžujemo se lahko v tujini, poslujemo le z dobrimi ali pa zahtevamo zavarovanje plačila.

Zakaj se ne plačuje prispevkov, zakaj se goljufa podizvajalce in dobavitelje, zakaj se kapital skriva v davčne oaze, zakaj se podjetja prezadolžujejo in denar investirajo v standard podjetniške oligarhije, zakaj se podkupuje za utrditev svojega položaja so vprašanja, ki jih gospodarska zbornica , kot zbornica delodajalcev, ne načenja, niti ne spremlja.

Predsednik GZS Sašo Hribar- Milič zna o vsem drugem toliko povedati, le o etiki svojih članov niti besedice. Ti so še hujši, kot zdravniška ali advokatska zbornica.

  • Share/Bookmark


11 komentarjev ↓

#1   NoMercy dne 10.02.2013 17:33

vse drugo naštevaš samo brutalne resnice ne: da smo “potomci” dveh junakov z zoprnimi karakteristikami: Švercarja Martina Krpana in Požigalca Hlapca Jerneja :(
In takšni “lastniki” kot so bili na tem “nakladanju” vedo, da npr. Ferrari proda 1/2 svoje proizvodnje samo v Pekingu (za ceno delovne sile pa je jasno, da je tam dve pesti riža na dan) :P Takšne razmere za gospodarsvo so pač njihove “mokre sanje” … smo pa vse bližje ☺

#2   Stric Marč dne 10.02.2013 19:50

NoMercy. Otroci bi radi prerasli starše!

#3   Anonimnež dne 11.02.2013 08:05

Šešok je vsekakor eden izmed največjih krivcev za krizo slovenskega gospodarstva. Bil je minister, nato grobar nekdaj uspešne Iskre. Ker je sodeloval pri “uničenju” Iskre, se je pri tem močno okoristil in postal tajkun. Takšnega človeka ne bi smeli pustiti na TV. To je v posmeh vsem poštenim in prizadevnim direktorjem in politikom. Za razliko od Zidarja, Kodreša, Šrota, Černigoja in še nekaterih drugih tajkunov, je njegova krivda veliko večja. On je kot politik sodeloval pri pripravi političnih odločitev, ki jih je nato sam izkoristil. To je tako kot, če je duhovnik, ki uči otroke verouk verouk, nato otroke tudi izkoristi kot pedofil.
Žal smo v Sloveniji prepustili čuvanje naše črede (gospodarstva) volkovom. Namesto, da bi črede varovali pred zvermi in kriminalci, so največkrat prav managerji izvajali pokol. Večina gospodarskih družb, ki je sedaj v krizi (Merkur, Pivovarna Laško, Sava, Nivo, itd.) in tistih, ki so že propadle (SCT, Vegrad, Papirnica Radeče, Prevent, itd.), je prišla v krizo zaradi neustreznega vodenja. Vodilni so firme, ki so jim bile zaupane, le izkoriščali (izvajali pokol v lastni čredi), namesto, da bi jih vodili. Mag. Miliča, ki je na čelu GZS, pa ne ocenjujem kot volka. Mislim, da je za to preveč plah. Za lastno preživetje pobira ostanke za klavci v lastni čredi. Laja pa samo takrat in na tistega, kot mu močnejši dovolijo.

#4   mici dne 11.02.2013 19:30

Batagelj je govoril najbolj realno, medtem ko sta tudi Šešok in Pliberšek zelo razumna možakarja, in predvsem je bistveno da sta iz zasebnega sektorja, ne pa da nam tukaj skoz vladajo neki fdv-jevci, ki niso še nikoli videli podjetja od znotraj.

#5   Stric Marč dne 11.02.2013 21:09

No, Šešok in Batagelj sta iz privatiziranega družbenega podjetja. Le MIK je nastal že v samem začetko kot privatno podjetje. iskra in postojnska jama pa sta že v socializmu veliko pomenila. Iskra je bila takrat pred finsko Nokio.

#6   Zmrda dne 11.02.2013 21:18

Stric, neoliberalizem si VEDNO predstavlja vitko državo, tudi ko je treba reševati banke. Vsak naj poje kar si je skuhal. To, da bankirjem pravijo neoliberalci, nima z realnostjo nobene veze.

#7   AndrejM dne 12.02.2013 07:40

Tudi mene je Šešokova izjava prav šokirala. Nič ni povedal pa o tem, da slovenska podjetja konkurirajo tudi nemškim, švedskim in drugim podjetjem iz razvitih držav, kjer pa so delavci plačani tako, da lahko dostojno preživijo.

#8   Dragica Novak dne 12.02.2013 12:36

Konkurenčnost zagotavlja vlaganje v razvoj in znanje, ne pa slovaške ali makedonske plače,o katerih sanja gospod Šešok. Iskra je bila nekoč uspešno podjetje, vendar pod drugačnim vodstvom, kot ga ima sedaj. Od prevelike požrešnosti se na koncu ostane lačen, najbolj pa tisti, ki pri požrešnosti ne pozna meja.

#9   darko dne 13.02.2013 14:54

Če se želimo primerjati slovensko gospodarsko okolje s konkurenco, ne moremo spregledati najbolj šibkega dela, to je management. To je tisto kar je “rak rana” slovenskega gospodarstva. Poslovneži, ki delajo na Kitajskem pravijo, da želijo imeti tam inženirji že večje plače kot jih imajo v Sloveniji. To pomeni, da so plače inženirjev v Sloveniji konkurenčne. Glede nagrajevanja neizobražene delovne sile so verjetno še vedno precejšnje razlike med Slovenijo in Kitajsko. Vendar pa nešolano delovno silo potrebujemo le za izdelke z nizko dodano vrednostjo. Avtomatizirana proizvodnja in zahtevni izdelki pa skoraj ne potrebujejo neizobražene delovne sile. Do izdelkov z višjo dodano vrednostjo pa lahko pridemo in te izdelke tudi prodamo le pri ustreznem managementu. Šešok in njem podobni so problem, ne pa delavci, inženirji in drugi strokovnjaki!”

#10   Anonimnež dne 23.08.2014 19:58

Že dalj časa se odločam, da bi se vam oglasila.Opažam nekaj, kar me zelo skrbi in moti. Ali se v javnih medijih zavedate, da relevantno vplivate na javno mnenje? Nova vlada niti še ni sestavljena in že “bi mediji radi” predčasne volitve?! Se zavedate, koliko to stane državo, če odmislimo 6 mesečna velika nadomestila odhajajočih politikov (ministrov, poslancev), nove ekipe ministrskih kabinetov itd. itd. Voditeljica današnjega TV kluba pa kar vehementno z vprašanji o padcu vlade v enem letu. Potem izpostavi dilemo “Morala ali gospodarska rast”. Tu ni ali. Etika je nujno potrebna v vseh družbenih podsisitemih-tudi gospodarskem, če hočemo iz krize. Pa da je treba udarit po mizi. Lepo prosim, ali si ne želimo demokratičnega dialoga. S slednjim nimajo udarci po mizi kaj opravit. pričakujem več poglobljenih in celostnih strokovnih priprav na soočenja in pustite času čas, da se stvari razvijejo, pri čemer je vsak izmed nas soodgovoren za končni rezultat-to je demokracija.

#11   stricmarc dne 24.08.2014 11:24

Anonimnež, že bolgo več ne govorimo o neodvisnih medijih. Za njimi stoji kapital preko lčastnuiške strukture in preko lobijev, ki plačujejo naročene članke in usluge plačujejo preko objav oglasov. Izredne volitve si želijo tisti, ki na teh niso dobili potrebne večine. TV klub je vodila ga. krčmar, Slakova žena. Kako sta oba politično orientirana, vam je iz oddaj in komenarjev jasno. seveda pa mediji oblikujejo javno mnenje in to politika dobro ve in spretno koristi. Pametni časopisi posamezne vesti zavijejo v celofan, da se lansira politično sporočilo manj očitno. Agresivni napad je za večino namreč moteč in je primeren le za simpatizerje določene opcije, da se priliva olje na ogenj.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !