Parni sokovnik za zeliščarje

V šestdesetih letih prejšnega stoletja so bili moderni sokovniki tovarne EMO. V spodnjo posodo se je nalila voda, v perforiran aluminijasti vložek dalo sadje ali jagodičevje, pokrilo in segrevalo vodo na kuhalniku. Ko je voda zavrela, je nastala vroča para pronicala skozi naloženo sadje. Pri temperaturi nekje med 80 in 90 stopinjami C so popokale celične membrane in sprostil se je sok, ki je po cevki odtekal v pripravljeno steklenico. Za razliko od navadnega stiskanja na stiskalnici ali na ožemalniku je ta sok segret ( pasteriliziran) in popolnoma bister brez primesi delcev rastline. Seveda lahko del vitaminov termično razpade, vendar je obstojnost soka bistveno daljša od običajno pridobljenega.

Izkoriski so različni, odvisno od sočnosti rastline. Pred nekaj dnevi sem na ta način sočil grozdje iz latnika. Že rahlo ovenele jagode z visoko vsebnostjo sladkorja sem iz 4 kg dobil slabe 3 litre soka. Kašast ostanek se lahko mirne duše predela v marmelado ali zavrže.

Poskusil sem sočiti tudi koprive. V tem času je težko nabrati lepe, zdrave, sočne koprive. 800 g kopriv je dalo cca 150 ml temnozelenega, popolnoma bistrega soka. Ta sok pomalem srkam in po 10 dnevih pri sobni temperaturi še nima znakov gnitja. Problem koprivinega soka je predvsem v trajnosti, saj že po 24 urah prične gniti. Ta problem rešujejo z dodatki konzervansov ali pa z predoziranjem C vitamina v prahu, saj tudi ta deluje kot konzervans. Pri parnem sokovniku je zaradi pasterilizacije in zaradi odsotnosti delcev rastline ta problem rešen brez dodane kemije.

Na podoben način se lahko sočijo tudi druge rastline.

Posebno je zanimiv parni sokovnik, pri katerem gre v bistvu za nekakšno destilacijo z vodno paro, za sočenje aromatičnih rastlin. Tako bi lahko obdelovali smrekove iglice, sivko, timjan, rožmarin, cvetove vrtnic in drugih dišečih rastlin. V nastalem soku so ostanki eteričnih olj, Ponavadi se v sok doda žlico kuhinjske soli, premeša in prelije v merilni cilinder ( merilni valj), torej v dolgo in ozko prosojno posodo, da se lahko na vrhu izločijo oljne komponente. Te odlijemo v temno stekleničko in jo dobro zapremo. Tako imamo domača eterična olja ( smrekovo olje, rožmarinovo, sivkino in eterična olja želenih cvetlic).

Parni sokovniki iz nerjavečega jekla , ki so primerni tudi za indukcijske kuhalnike, stanejo v Merkurju 70-90 evro. Ožemalniki s polžem pa preko 300 evro.

  • Share/Bookmark


8 komentarjev ↓

#1   Skeptik dne 17.11.2013 20:37

Morda je koprivin sok le kondenzirana vodna para?

#2   Stric Marč dne 17.11.2013 20:44

Kondenzirana para ni temno zelene barve.

#3   Pohajalka dne 18.11.2013 10:47

Takšen sokovnik je krasen za konzerviranje; v majhne stekleničke bi lahko nalili vroč koprivov sok.
V splošnem je najboljša sveža kopriva za spomladi, za očiščenje vsega, kar se je slabega čez zimo nabralo v telesu.

#4   stricmarc dne 19.11.2013 17:42

V prispevku sem skušal poudariti možnost uporabe že zaprašenega parnega sokovnika za pridobivanje rastlinskih sokov in eteričnih olj iz dišavnic za domačo rabo.

#5   domača mačka dne 22.09.2015 22:08

Zelo zanimivo… imam dosti rastlin in plodov, ki bi zelo rade skočile not… Le kje bi se tak lonec še dalo dobit / razen na kakem zaprašenem podstrešju/ ?

#6   stricmarc dne 23.09.2015 17:27

Domača mačka. Podobni sokovniki ( so iz nerjavečeka jekla) kot so bili Emovi se dobijo v Merkurju in drugih trgovinah , kjer prodajajo kuhinjsko posodo. Cena je od 50- 70 evro.

#7   čqrovnica dne 14.02.2018 16:01

V sparu grosuplje majo znizan na 20€, vceraj sta bbila se 2

#8   stricmarc dne 5.07.2018 11:41

V času naravne kozmetike in hidrolatov je parni sokovnik odličen za domačo pripravo” hidrolata” neke zdravilne rastline.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !