Evropa-stara dama se duši v lastni pajčevini

Zopet velik korak naprej. Energetske izkaznice bodo stale lastnike stanovanjskih objektov nekaj sto evrov zato, ker smo zapisali takšno direktivo. Stare hiše z ostarelimi stanovalci bodo imele dokaz, da so energetsko potratne ( kar tako že vemo), da rabijo vsaj izolacisko fasado in novo stavbno pohištvo.

Stanovalci pa niti za preživetje nimajo. Ekološke subvencije pa lahko dobi le tisti, ki je dovolj premožen, da dobi in plača strokovnjake, ustrezne izvajalce s papirji. Torej se ravna po božji pravici: Doda se tistemu, ki že ima in ki bi projekt sanacije realiziral tudi brez državne pomoči.

Bo pa seveda to dober posel za firme, ki si bodo „zrihtala“ pooblastila.

Velik korak je strojen tudi pri računovodjih. Dobili bodo zbornico s svojo oligarhijo in svojo članarino. Še malo, pa ne bo smel narediti bilance nihče brez ustrezne licence. Dodaten žebelj v krsto začetnim podjetnikom in samozaposlenim.

V gnilih časih socializma je lahko podpisal in vodil projekt le tisti, ki je imel strokovni izpit. Ti časi so mimo. Danes mora biti član inženirske zbornice in zato plačevati mastno članarino.

Podobna je zgodba s sodnimi cenilci.

Zdravnik ne sme zdraviti. Če ni član zdravniške zdornice.

Do podobne ideje je prišla mati Katerine Kresal. Hotela je ustanoviti fizioterapevtsko zbornico. Ni ji uspelo, saj ji slovenska glasna javnost ni privoščila uspeha. Danes jo ustanavljajo drugi.

Vse te asociacije postajajo obveznost, ki pravzaprav dušijo kreativnost in utrjujejo fevd obstoječi garnituri. Nikoli nisem zasledil analize, ki bi iskale korelacije med gospodarsko uspešnostjo in normativizmom v primerjavi ZDA – Evropa. Premlevajo se teorije protestanske etike, življenskega optimizma , jamranja in napihovanja, pa čeprav vemo, da so ZDA uspešne ob optimizmu in naivnem samopoveičevanjem ter na drugi strani da je uspešna tudi Finska z najbolj introvertiranim prebivalstvom.

V sferi normativizma je še veliko poslovnih priložnosti:

Vsi, ki niso priklopljeni na mestno kanalizacijo, bodo morali imeti lastne čistilne naprave. Kontrola in čiščenje bo podoben posel kot dimnikarstvo. Odlok je že v veljavi. Podjetniki se že pripravljajo na nov posel.

Vsak, ki vozi avto, se naj obvezno vključi v AMZS. Seveda, kot vedno, zaradi širšega družbenega interesa, kot so prometna varnost, pomoč na cesti, izobraževanje in podobno. Zraven pa priložimo statistiko slabe prometne varnosti.

Vsak potrošnik naj bo član Zveze potrošnikov, predvsem zaradi zaščite naših državljanov pred trgovskimi plenilci .

Vsak državlajn, ki želi delati v javni upravi, naj bo član Zveze za ohranjanje vrednot slovenskega osamosvajanja. Tu je zaenkrat tehnični problem, ker obstojata v zametku dve zvezi (projanševa in ona druga iz vrst TO in policije).

  • Share/Bookmark


8 komentarjev ↓

#1   Pohajalka dne 30.12.2013 13:30

Tole si pa dobro obdelal in zapazil trende bodočega bogatunstva.

Slovenski narod bo čakal pa prav do zadnjega, ko jim bo res vse zarubljeno, ker ne bo več s čim plačati davkov. Vsakdo si misli, da bodo kratko potegnili bogati.

Spominjam se mame, ko je srečna odhajala v penzijo v prepričanju, da do smrti ne bo nikoli več lačna.

#2   stricmarc dne 30.12.2013 13:34

Hvala. Je mama še živa?

#3   Pohajalka dne 30.12.2013 15:03

Ja, vendar ima srečo v nesreči, zaradi demence se bolj spominja lakote v otroštvu.

Ker je tako, se jaz bolj zavedam realnosti pomanjkanja.

#4   Stric Marč dne 31.12.2013 17:21

Energetska izkaznica bo za staro enostanovanjsko hišo stala nekajkrat več kot nepremičninski davek, zato, da boš imel zapisano, da je hiša slabo izolirana, kar tako revni stanovalci vedo pozimi in poleti brez stroke. Zanimivo, da ob strošku nekaj sto evro ni nobene rabuke kmetov , upokojencev in podjetnikov. Morda zato ne, ker ni avtor te direktive Bratovškova?

#5   DARKO dne 2.01.2014 13:38

Pozabil si še na “poročene”. Tisti, ki niso poročeni, naj plačajo davek na “ledig stan”. To je nedaj že bilo in je sedaj v nekaterih državah. Ni prav, da nekdo počenja v postelji nekaj pregrešnega, brez ustrezne registracije. Če nima ustreznega potrdila, pa naj plača davek. Tudi to ni prav, da so nekateri v sindikatu drugi pa niso. Kolikor slišim iz medijev obstaja resna tendenca, da bi nekatere pravice veljale le za člane sindikata, ki je te pravice izboril. Tudi to ni prav, da se nekateri imajo za člane cerkve, ko jim to paše, drugič pa ne. Svojo privrženost cerkvi je potrebno plačati s cerkvenim davkom. Tudi pri inženirjih ni prav, da je nekdo “svobnjak”. Naj se vključi v ustrezno stanovsko organizacijo. Podobno naj velja za zdravnike, pravnike, filozofe, itd. Nihče ne sme biti “preveč svoboden”, ampak mora biti nekje organiziran, da ga lahko organizacija kontrolira. Za to, da se ustrezno organiziraš in si zato pod dodatnim nadzoraom, morajo biti ustrezne prisile. Če ni zdravnik član Zdravniške zbornice, ne sme zdraviti. Če ni inženir z vsemi ustreznimi potrdili član Inženirske zbornice, ne sme projektirati. Če ni politik član ustrezne stranke, ne more kandidirati na volitvah. Tako je tudi prav, da bo vse pod kontrolo. Vsak državljan mora imeti matično in davčno številko. Vsakega državljana je potrebno nadzorovati. Bolj nevarne, bolj, manj nevarne, pa manj. To sta poskušala tudi Hitler in Stalin. Vendar pa je očitno demokratični kapitalizem pri tem veliko bolj uspešen. Težave povzročejo razni zaviralci, ki preprečujejo nadzor na prebivalci, kot so na svetovnem področju: Julian Paul Assange, Edward Joseph Snowden, itd. V Sloveniji pa očitno mečeš palice v kolesje sistema tudi ti, Stric Marč.

#6   stricmarc dne 2.01.2014 15:03

Mogoče zato, ker nikjer nisem zraven, da bi nadziral. Vedno sem nadzirani!

#7   leban dne 7.01.2014 23:10

In ni malo SLO – BEBCEV , ki vsem tem neumnostim celo ploskajo !

#8   stricmarc dne 8.01.2014 16:43

Machavelli je ugotovil, da se meščani postavijo za svoje pravice šele takrat, ko jim oblastnik vleče denar iz žepov. Pa še to mora biti neposredno. Zbirakratizirana normativnost pa duši inciativo posameznikov in je pravzaprav nenavadno, da se neoliberalci ne postavijo po robu. Pa se ne, ker računajo na utrditev svojega fevda in na možnost pripojitve dobrih poslov, ko se država umika. Torej tudi tu gre za koristi in ne za idejo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !