Čakajoči na Odrešenika

Nekoč slavna judovska država, ko jo je zasužnjila rimska civilizacija, je v moralni krizi narodne identitete in etičnih vrednot razklana na več frakcij, pričakovala odrešenika.

Rojstvo Jezusa smo povezali s časom , ko se prične dan daljšati in zopet zmaguje svetloba nad temo. Nov začetek, novo upanje, nam simbolizirata že tisočletja ta čas, ki se je s krščanstvom preimenoval v Božič.

Tudi Slovenci smo vsako leto v pričakovanju Božiča. Desnica je bolj definirana, saj ima konstantnega odrešenika v imeni Janeza Janše. Levica pa vedno znova razočarana išče odrešenika. Dolgo je verjela, da je to Janez Drnovšek. Bil je dovolj vzvišen, aroganten in skrivnostno redkobeseden, da so mu verjeli vse do takrat, ko so bili tudi največjemu cepcu sadovi tranzicije. Razočarani so iskali novega Odrešenika.

Veliko je obetal Zoran Janković, imenovan Zoki. Razočaranje je bilo veliko, ko smo namesto Božička Zokija dobili žensko . Desnica je po njej udrihala po službeni dolžnosti, levica zaradi nestrinjanja z njeno politiko. Ženska je postala samovoljna, saj je bolj poslušala bruseljske veličine, kot domače prišepetovalce.

Ob izrednih volitvah smo našli novega odrešenika Cerarja. Vsi upi sredine in levice so se realizirali v volilnem rezultatu. Vendar že po stotih dneh vladanja upada zaupanje.

Premalo je kruha in iger.. Jezus je lahko vsaj prestavil raj na transcedentno raven, v posmrtno življenje.

Slovensko ljudstvo pa hoče rezultate sedaj, v tem času in nekako ne sprejema maksimo: »Moli in delaj. Plačilo bo že prišlo.«

Razočaranje je popolno. Novi preroki, novi Milani Krstniki, že napovedujejo nove volitve in novega odrešenika: »Janez naj bo!« Razdrobljena levica pa se zateka v skrajnosti Združene levice ali pa sanja o tehnični vladi, ki bi izborila čas, da politični magi najdejo ustreznega novorojenca.

  • Share/Bookmark


5 komentarjev ↓

#1   lordwales dne 25.12.2014 19:04

Naši odrešeniki toliko odrešujejo, da nite sebe ne odrešijo!

Kot bi rekel moj bivši urednik političnega štofa ne zmanjka.

#2   stricmarc dne 26.12.2014 10:10

Ne bodi podoben rimskim vojakom, ki so križali Jezusa rekoč: Če si sin božji , odreši sebe iz križa. Kako boš druge odrešil, ko še samega sebe ne moreš?

#3   lordwales dne 28.12.2014 19:41

Sebe rešujem, ostali pa naj se rešijo kot vedo, in znajo.

#4   Pohajalka dne 30.12.2014 18:18

Stric Marč, mene odrešuje daljšanje dneva. Tudi škripanje pod nogami mi je ljubo.
Ja, vsi se odrešujemo kar po sebi, odrešenika še ne bo kmalu.

#5   lordwales dne 30.12.2014 21:19

Še bolje ke kake druge vrste škripanje, no ja, odrešitev ni rešitev.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !