Lustracija

Pred lustracijsko komisijo

Milan Kučan, vi ste zasedali najodgovornejše funkcije v bivšem totalitarnem režimu, Kaj ilahko poveste v svoj zagovor?

Vso delovno dobo sem prebil v politiki. Nazadnje sem bil predsednik predsedstva ZKS. Veš čas sem si prizadeval za demokratično družbo, najprej za socializem po meri človeka, potem za samostojno Slovenijo. Moje zasluge so brez dvoma, da smo veliki narodov projekt dosegli brez večjega števila človeških žrtev in z malo materialno škodo. Kanalizirali smo denar v tujino, odtegovali finančne tokove Beogradu. S svojo avtoriteto šefa ZKS sem omogočil mehki prehod na drugačen politični sistem, saj je na prvih demokratičnih volitvah bilo 80.000 članov ZK popolnoma neorganizirano

Ivan Janez Janša. glavni pobudnik lustracije, tudi vaša vloga v bivšem sistemu ni bila neopazna. Bili ste član predsedstva ZSMS, ki je bila poznana kot rezervar komunizma. Opravljali ste službe v vladi, na ministrstvu za ljudsko obrambo in še bi se še našlo. Take službe niso zasedali nepreverjeni kadri. Tudi vaša vloga na pohodu AVNOJ ni bila namenjena komurkoli.

Za funkcije sem se grebel predvsem zato, da sem lažje razgrajeval politični sistem od znotraj. Ves čas sem deloval v Tribuni, Mladini in Radio Študent. Moja specialnost je bila provociranje JLA s teorijo oboroženega ljudstva, saj sem vedel, da je vojska poleg ZKJ pomemben branik totalitarnega zločinskega sistema v Jugoslaviji.

Alojzij Petele, in vaša vloga?

Moja vloga je bila bolj neopazna. Na Zavodu za statistiko sem delal le strokovno, vmes kaj napisal v Tribuno in ves čas hodil na posvetovanje v škofijo. Rekli so mi, naj se ne izpostavljam, da v primeru kadrovskih čistk trde linije ZK ne bi ostali v oblastni strukturi brez naših kadrov. Bil sem nekakšen speči agent demokracije.

Dr.Andrej Bajuk, vi ste bili v Argentini in niste imeli posebne vloge niti v emigraciji.

Morda res ne, vendar sem se kot uslužbenec mednarodne banke za razvoj aktivno zavzemal za dvig obrestnih mer za kredite, v katerih so se utapljale komunistične države. Na takšen način smo pomagali zlomu totalitarnih režimov.

Vendar ste z visokimi obrestmi prizadeli tudi druge države?

To je bila li kolateralna škoda glavnega projekta, zrušenje komunizma.

Boris Pahor, vi ste na pragu velikih družbenih sprememb živeli od politike in vašega prispevka pri osamosvojitvi ni čutiti.

Spoštovani člani komisije, le navidezno. V resnici sem se sprehajal po modnih pistah in vnašal preko mode v slovenski prostor vrednote zahodne družbe. Moj prispevek je neizmeren, vendar večini neviden.

Dr.Dimitrij Rupel, vi izhajate iz ugledne meščanske in po ženini strani tudi partizanske družine. Poleg pisanja Mojemu prijatelju in posedanja na uredništvih Nove Revije, niste bili pretirano izpostavljeni kot desident.

O podrobnostih ne morem govoriti, ker sem zavezan k molčečnosti. Pozanimajte se na ambasadi ZDA.

Alenka Bratušek: »Mene ne sprašujte. Nimam kaj povedati.«

Miro Cerar, vi ste bili otrok ugledne družine, ki je tudi v Jugoslaviji visoko kotirala. Vaše vloge v procesu razgradnje totalitarnega režima ni zaslediti.

Veste, postavljala so se nekatera pravna vprašanja. Osamosvojitev je bila zakonita in ji nisem nasprotoval, saj je Ustava iz leta 1974 dopuščala izstop iz SFRJ. Le poskus restavracije meščanske družbe, kapitalizma, revizije vloge ZK in NOB je bila takrat v nasprotju z ustavo, torej nezakonita. Šele z sprejetjem nove ustave RS sem dobil zakonsko podlago za aktivno vključevanje v politiko.

PS. in kakšni so bili rezultati lustracije?

Matija Maček, Franc Popit, Mitja Ribičič… so umrli. Lidija Šentjurc je naredila samomor. Ostal nam je le še Janez Novak, bivši sekretar OO ZKS v Spodnji Laznici, ki smo ga tako lustrirali, da je mora nemudoma izstopiti iz upravnega odbora Društva upokojencev v Spodnji Laznici in se za deset let odpovedati vsem funkcijam.

  • Share/Bookmark


4 komentarjev ↓

#1   jin dne 28.12.2014 20:39

O potrebi po lustraciji bodo nekateri govorili še čez dvajset let. Ker je priročno za napade na politične nasprotnike.

#2   stricmarc dne 29.12.2014 08:01

Že,že… Ampak nekaj mest se bi pa le spraznilo. Gužva pred golom bi bila manjša. Morda bi moj sin lažje dobil kakšno službico in jaz kakšen položaj v stranki. Veš, tudi delu levičarjev ustreza lustracije, saj bi se v stranki sprostile zakupljene pozicije.

#3   Pohajalka dne 30.12.2014 18:16

Sanjaš, sanjaš. Fevdov ne bodo dali iz rok, bodo raje novega slamnatega možiclja dali noter.
Lustracije so zgolj sklepna dejanja lon-poslov.
Ampak zagovori so pa dobro zastavljeni, slika in prilika dogajanja.

#4   stricmarc dne 30.12.2014 22:06

Hvala. Čeprav si domišljam, da sem se nečimernosti otersel, mi malo pohvale še vedno godi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !