100 dni vlade Mira Cerarja

100 dni vlade

Prvih sto dni vlade naj ne bi ocenjevali, saj radi čas za konsolidacijo in za seznanjanje s položajem države. Šele potem pride čas za oblikovanje ukrepov, ki jih državljani čutijo tako ali drugače.

Res se je Cerar lovil z iskanjem ustreznih kadrov, saj sama stranka še ni profilirana z lastno bazo potencialnih kadrov. Visoke etične norme, ki so bile njena volilna maksima, so oteževale izbiro. Še posebno na gospodarskem področju ima vsak poslovnež svojo senco, vsaka zgodba o uspehu svoj rep.

Cerarju nismo dali sto dni premirja. Opozicija je streljala s topovi po službeni dolžnosti. Pozicija je pričakovala svoj plen z dodelitvijo položajev in privilegijev. Vsi, ki so že v igri, pa predvsem stabilnost, kar pomeni utrditev njihovih fevdov.

Večina, ki je volila SMC , je verjela, da se samo z novo vlado da doseči premike, ki se bodo poznali tudi v njihovem gmotnem položaju.

V bistvu pa vlada nadaljuje politiko Alenke Bratušek podobno, kot jj tudi sama nadaljevala politiko Janeza Janše. Ker smo vpeti v EU in globalno ekonomijo, si tu glede na svoj položaj ne moremo izumljati kaj novega, izvirnega. Razlika je le v izvedbi.

Pri Janši delavca, ki ga odpustijo , obvesti kadrovska služba morda kar po pošti. Pri Bratuškovi kadrovik pokaže sočutje in ti zaželi veliko sreče v armadi brezposelnih. Pri Cerarju pa bodo morda potočili kakšno solzo in ti za popotnico dali naslove Karitasa in Rdečega križa. Vse bo bolj v stilu; Ubij me nežno!

Nadaljeval se bo proces razprodaje. Nadaljevale se bodo strukturne reforme. Javne finance se bodo počasi konsolidirale do te meje, da bomo spoštovali 3 % primanjkljaj BDP. To pomeni, da se bomo še naprej zadolževali, le trend se bo zmanjšal. Nezaposleni bodo še vedno presegali številko100.000, kar pa je za iskalce zaposlitve še vedno katastrofa, vendar s tem Slovenija ne presega povprečja EU.

V plačah in standardu se večini še dolgo ne bo poznalo, saj fleksibilnost trga dela in pokojninska reforma prej pomenita nižje plače in pokojnine za večino. Olajšajo pa položaj kapitalu in gospodarstvu.

Gospodarska rast bo približno 3 % zaradi nadaljevanja privatizacijskih procesov, tujega vlaganja, strukturnih reform in preganjanja sive ekonomije. Preganjanje sive ekonomije tudi z elektronskimi blagajnami bo povečalo registrirano realizacijo podjetji, kar bo posredno vplivalo na registrirano rast BDP in na zmanjšanje osebnega standarda »znajdenim Slovencem«. S dosledno borbo proti delu na črno in sivi ekonomiji se bo položaj registriranih ljudi pod pragom revščine zaostril, poslabšal, saj bo izpadel del dohodka družinam, ki je še danes neregistriran.

Najbrž bo dosežen premik na preglednosti družbenega sistema v Sloveniji, saj vlada ne producira vrat na nos nove zakone, nove predpise, jih združuje in s tem ustvarja pravno stabilno in pregledno državo. Na tem področju je Cerarjeva vlada doma , kar se bo srednjeročno pokazalo tudi v stabilnejši ekonomski in socialni sferi.

Nezadovoljni bodo delavci, nezadovoljni bodo kapitalisti, nezadovoljni bodo lobisti. Pritiski se bodo preko medijev nadaljevali, vendar je k sreči Cerar dovolj počasen in preudaren, da ne bo reagiral na vsako jamranje in na vsak rezultat javnega mnenja.

Podpora vlade bo še naprej padala. S pridnim prikazovanjem padca podpore bodo nezadovoljni stopnjevali pritisk in s tem vplivali na javno mnenje.

Vendar se Cerar zaveda, da ima vlada štiriletni mandat in da so nujni nepopularni ukrepi gorivo nezadovoljstva. Časa še ima dovolj do novih rednih volitev.

Cerar zame ni presenečenje. Od njegove vlade ne pričakujem velikih sprememb in hitrih sadov, ki bi jih vsi okušali. Bo pa politično življenje potekalo bolj kulturno, političnega razkoraka bo manj. Razslojevanje družbe se bo nadaljevalo, kar ni posledica vlade, pač pa družbeno političnega sistema globalnega kapitalizma.

Cerar, želim ti debelo kožo, premišljenost in vztrajnost v stilu: Hiti počasi!

  • Share/Bookmark


8 komentarjev ↓

#1   Stric Marč dne 1.01.2015 13:02

Poleg pregona sive ekonomije bo uvedba nepremičninskega davka, omejitev brezplačnega šolstva in bele napotnice v zdravstvu še dodatno generirala nezadovoljstvo v svoji naivnosti razočaranih množic. Če bodo v Grčiji na izrednih volitvah prišli na oblast levičarji in če bodo uspeli izboksati odpustke EU, namesto izolacije, bo tudi pri nas dobila Združena levica krila . Za stabilnost Cerarjeve vlade bo imel zasluge strah pred Janezom Janšo in SDS.

#2   lordwales dne 1.01.2015 19:22

Počasi, saj smo si komaj voščili!

#3   Rado dne 2.01.2015 12:32

Nepremičninski davek je v kapitalizmu nuja.
Nepremičnina je ekonomska kategorija in kot takšna mora biti obdavčena.
Moj predlog. 20 m2 pro/per površine naj bi bilo neobdavčeno. Vse kar je več pa progresivno obdavčiti.
Če želiš imeti višji bivanjski standard (večja površina), boš plačal.
3 članska družina bo torej plačala vse kar je nad 60m2.
Na ta način bodo cene nepremičnin padle, kar bo omogočilo ekonomsko prosperiteto . . . .

#4   stricmarc dne 2.01.2015 12:53

Rado, veliko je starejših ljudi, ki ostajajo sami v velikih in dotrajanih hišah. Zato bi se moral odpustek nanašati tudi na vrtednost in ne le na površino. Dostikrat stara hiša ni tržno vredna več kot sodobna garsonjera. Pa še življenje je v stari hiši cenejše ( vrtiček, ni skupnih stroškov, pri strehi menjujemo le posamezne strešnike in čakamo na tamlade). Seveda pa imaš prav. Tega davka, na katerem so guncnili AB, se ne bomo izognili.

#5   leban dne 3.01.2015 08:00

RADO !

NEPREMIČNISKI DAVEK po tvojem predlogu je ROPANJE REVEŽEV ter HLASTANJE BOGATAŠEV in DRŽAVE po NJIHOVEM PREMOŽENJU, za katero je bil ŽE DVAKRAT PLAČAN DAVEK ! To bi bila že TRETJA OBDAVČITEV nepremičnin! PRAVIČNO je treba obdavčiti LETNI DOHODEK !!!!!

#6   Mario dne 3.01.2015 19:11

Leban, tegale Radota ne boš spreobrnil, kakor mi je znano možak prejema pokojnino, živi v dvosobnem stanovanju(kupil ga je po jazbinškovem zakonu)v življenju ni nič ustvaril, vse sproti zapravil, danes bi pa on obdavčil vse počez, da bi bili vsi njemu enako.
Jok brate to v Sloveniji ne bo šlo, lahko v Jugi.
Radomir prosim brez komentarja!

#7   lordwales dne 4.01.2015 20:18

Ne daj bože nepremičnenskega davka, ker potem smo ga najebali!

#8   stricmarc dne 5.01.2015 09:41

Bres skrbi. Nepremičninski davek pride, vendar bolj potiho kot pri Alenki. V prvi fazi še vedeli ne bomo, da je že tu, saj ne bodo položnice nič kaj višje, kot pri nadomestilu stavbnih zemljišč. JKo bo pod streho, pa se bo višal po potrebi proračuna.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !