Slovenija pri zdravniku

Slovenija se je otresla vpliva velike matere Jugoslavije in stopila z negotovimi koraki v svojo neodvisnost, z močnimi znaki ojdipovega kompleksa Na svoji karierni poti celostnega razvoja je imela različne terapevte, različne diagnoze in različne terapije.

Dr. Peterle: Otresti se morate kompleksa jugoslovanskega komunizma in začeti misliti z lastno glavo. Zavedati se morate, da ste član velike družine samih svobodomiselnih, naprednih in demokratičnih narodov, s krščansko tradicijo. In še nasvet: Moli in delaj, pa bo Velika Švica kar sama prišla.

Dr. Drnovšek : Ste na dobri poti preobrazbe.

Slovenija: Nezaposlenost narašča, delavce se poriva v mezdni odnos, podjetja nam kradejo , razlike se povečujejo.

Dr. Drnovšek se je zaprl v svoj kabinet in ko se je vrnil, je pomenljivo in komaj glasno zaupal: Nadaljujte s terapijo. Izboljšanje pride s spremembo okolja. Počakajte na EU in NATO:

Po kratkem nadomeščanju dr. Bajuka in dr. Ropa je nastopil službo dr.Janša.

Pacient je bil v navidezno dobri kondiciji, zato se je terapevt osredotočil na psihosomatske bolezni. Vedel je, da mora izgnati kult velike matere Jugoslavije in ga nadomestiti z novimi vzori. Namesto osvoboditeljev je ponudi osamosvojitelje. Namesto SZDL Zbor za republiko, namesto ZK SDS. mamo Moskvo z očetom Washingtonom ,.komunizem s klerikanstvom in Tita s svojo malenkostjo.

Pa je prišlo obdobje gripe. Tudi Slovenija je bila prehlajena.

Tokrat smo dobili novega zdravnika dr. Pahorja. To ni bil čisto navaden zdravnik. Bližje so mu bile metode new age terapije. Ker je verjel v demone in angele, je lovil ravnovesje med silami zla in dobrote, med svetlobo in temo. S krediti je želel pacientu zagotoviti primerne pogoje bivanja. Malo je nagovarjal bacile, malo levkocite. Nekako je verjel v čudežno ozdravitev samo po sebi, brez antibiotikov.

Prehlad ni minil. Počasi se je kazal kot kronična bolezen, ki bo vsak čas prerasla v pljučnico.

Zaradi nesoglasja v vodstvu ambulante so dr. Pahorja predčasno zamenjali. Nadomestil ga je dr. Janša.

Takoj je predpisal močne antibiotike, predpisal je strogo dieto, grozil je celo z amputacijo z rdečim virusom okuženih organov. Še vedno je videl pravi vzrok bolezni v slabši odpornosti pacienta na viruse komunizma. Zato se ni odpovedal celostnem zdravljenju, vključno s psiho .

Pacient se je prestrašil diet, operacij in amputacij. Tudi zdravnik ni bil nič kaj prijazen in spravljiv.

Slovenija je zamenjala zdravnika.

Zdravnica dr. Bratuškova je nadaljevala terapijo dr. Janše, le zdravljenju psihe se je odpovedala. Ob jemanju krvi, klistiranju, kolonoskopiji, gastroskopiji in podobnim bolečim posegom, je bila prijazna. Celo nasmejala in pošalila se je včasih. Fajn baba! Pacient zaradi slabšanja stanja in vse bolj drastične terapije ni bil zadovoljen, vendar zdravnika ni menjal. Zopet so nastala nesoglasja v upravnem odboru ambulante in kmalu so zdravnico zamenjali.

Prišel je nov zdravnik dr. Cerar. Ker je bil v tem poklicu začetnik, ga niso spremljale sence umrlih pacientov. Z optimizmom splošnosti in načelnosti je našega pacienta očaral.

Ko pa je nadaljeval s terapijo dr. Janše in dr. Bratuškove in ni bilo vidnih znakov zboljšanja, ga je zapuščal optimizem..

»Stanje je z dneva v dan slabše. Predpisujete nova in nova zdravila, nove in nove diete, izboljšanja pa nobenega, » je jamral pacient. Dr. Cerar, mlad in neizkušen zdravnik se ni zmedel: »Ponovno bom proučil anamnezo bolezni in dosedanjo terapijo. Šele nato bom spremenil način zdravljenja. Pridite jutri!«

Pacient se je vrnil naslednji dan.

Stanje se izboljšuje. Krvna slika se popravlja. Nadaljeval bom s terapijo, le doze bom povečal, ker sva na pravi poti.

Ne počutim se dobro, je stokal pacient.

Ja, veste, to ne gre tako hitro. Še dolgo bo trajalo, da se boste bolje počutili. Vendar naj vam bo v tolažbo, da markerji kažejo izboljšanje. Navidezno poslabšanje stanja je le reakcija na zdravila. Skratka, stranski učinki ali kolateralna škoda.

Sva pa na pravi poti.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   lordwales dne 4.01.2015 20:08

Slovenija je v dobri zdravstveni kondiciji, zatika se pri zdravstvu.

#2   stricmarc dne 5.01.2015 09:39

Lordwales, zakaj pa potem terapije?

#3   lordwales dne 6.01.2015 14:31

Ker preventiva ne prime.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !