Stric Marč – zakaj se skrivaš?

Različni so razlogi, da se konkretni ljudje pojavljajo pod psevdonimi. Včasih gre za skrivanje identitete iz konkretnih razlogov. Gverilci, ilegalci, partizani, teroristi… so se skrivali za psevdonimi, partizanskimi imeni ,«nadimki« zaradi varnosti. Josip Broz je bil Tito ali Stari, Edvard Kardelj Sperans. Pogosto so bili partizani Črt, Ris, Tiger, Sokol, Skala…, skratka imena, ki so poveličevala določene lastnosti. Podobno je bilo imenoslovje pri Indijancih ( Sivi volk, Belo pero, Sedeči bik, Jezerska roža…). Pisatelji so z psevdonimom poudarjali nekatere njim ljube pojme ( Josip Murn – Aleksandrov, Lovro Kuhar – Prežihov Voranc) ali pa morda anonimnost zaradi osnovnega poklica ( general Širca – Risto Savin) .

In zakaj se skrivaš ti, stric Marč?

Razlog je zelo enostaven. Želim ostati anonimen predvsem zato, da mi ni potrebno pojasnjevati stališč prijateljem, znancem, ki pripadajo popolnoma drugačnimi političnimi in miselnimi vzorci. Anonimnost mi omogoča več svobode izražanja. Odzivi, posebno odklonilni, ne prizadenejo mojega ega, pač pa ego fiktivne osebe. Ne glede na to, da je mogoče identiteto avtorja izslediti preko računalnika, pišem izključno korektno, brez osebnega žaljenja. Trditve sicer argumentiram, vendar le z besedo ali dve. Splošno je znano, da ljudje ne berejo dolgih prispevkov. Moj prijatelj, ki ure in ure presedi na internetu, prebere največ le štiri ali peti stavkov. Pa še ti morajo biti kratki in enostavni, brez odvisnikov in vrinjenih odvisnikov.

Od kod psevdonim stric Marč?

V študentskih letih sem imel kolega iz Primorske. Pri njih je na vasi živel čudak, ogromnega telesa in mehkega srca, ki so ga imenovali stric Marč. Živelj je brez družine , bil je torej stric. Z njim so strašili otroke, ki so bili poredni ali pa so se obotavljali pri odhodu v posteljo.

»MI greš hitro spat! Bom stricu Marču povedala!« je otrokom zagrozila mati.

Zaupnejši znanci so pomislili na trendovsko preoblikovanje imena, saj Marč zveni še kar anglosaško.

Vendar je razlog bolj enostaven. V liku strica Marča sem našel nekaj podobnosti.

Orjak, na videz hud , je v bistvo mehkega srca, malo naivna dobričina ali lepše po naše »softi«.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   Pohajalka dne 4.02.2015 18:27

Tole pa malo diši po pustni maski … bi jo še imel, bi jo snel …

Pri meni je ‘pohajalka’ v pomenu gibanja med amplitudami … in tudi jaz vem, da dolgi teksti niso prijazni branju … zato je vedno mogoče še kaj dodati.

Stric Marč, ostani Stric Marč, ti paše.

#2   Stric Marč dne 4.02.2015 21:06

Hvala!

#3   Nergač dne 6.02.2015 12:51

Če sem jaz tisti prijatelj, ki prebere le 4-5 enostavnih stavkov, se moram pohvaliti, da sem prebral celoten prispevek. Tudi jaz se strinjam, da obdrži masko tudi “po polnoči”. Tisti, ki te poznamo – te poznamo, tisti ki te ne poznajo – te pa nekako postopoma spoznavajo. Če pa koga zelo zanima, kdo si pa lahko z malo detektivske žilice odkrije, skozi tvoje prispevke v katerih si razkril hobije, službovanja, bivalno srenjo in še kaj.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !