Domovinska vzgoja v srednje šole

Odbor za izobraževanje je na pobudo NSi sprejel sklep, da ministrstvo za vzgojo in izobraževanje uvede domovinsko vzgojo in etiko tudi v srednje šole. Okoli domovinske vzgoje sta se oblikovali dve opciji; prva, ki je za tvorijo SMC, NSI in SDS ter druga z SD, ZL in Desusom. Morda so v prvi opciji že vidni zametki nove Velike koalicije?

Mi, ki smo že preživeli kar nekaj šolskih reform, se spomnimo moralne vzgoje v OŠ, Temelje ustave na srednji šoli in na Faksu Temelje marksizma. V vojski pa še poleg politične »nastave« tudi »Moral armije«.

Člani Desusa so politično vzgojo doživeli na svoji koži. Oportunizem ni zaradi samega predmeta, pač pa zaradi vsebine, saj postavlja v ospredje osamosvojitev, osamosvojitelje in meščansko demokracijo kapitalistične družbene ureditve. Vsebina posredno demonizira pretekle vrednote , ki so temeljile na NOB, samoupravnemu socializmu ter bratstvu in enotnosti jugoslovanskih narodov in narodnosti. Pravzaprav nič novega. Tudi v socializmu so se demonizirale meščanske vrednote, izkoriščevalski kapitalizem in navidezna, človeku odtujena večstrankarska demokracija.

Levaki, strah je neutemeljen. Še tako temeljita moralna vzgoja ne opere možganov do konca. Kljub obveznemu verouku v šolah stare Jugoslavije so bili ateisti, celo marksisti in komunisti. Diplomanti družboslovnih fakultet , ki so jim prali glavo z najboljšimi šamponi socialistične vzgoje, so bili gonilna sila pri demontaži skupne države in takratnega političnega sistema ( Bavar, Janša, Rupel…).

Tudi sam nisem proti domovinski vzgoji v SŠ. Morda bi bila smiselna tudi na Univerzah.

Paziti moramo le, da se ne bo uveljavljala na škodo konkretnih znanj, ki so potrebna za vsakdanji kruhek.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   frenk dne 6.02.2015 16:04

Ne samo da bi bila koristna, celo nujna je. Žal pa samo vzgoja v srednji šoli seveda ni dovolj. Precej več bo potrebno narediti.

Resne raziskave so pokazale, da so domoljubni narodi uspešnejši. Slovenci pa smo v samo 25 letih prišli v stanje, ko večji del prebivalstva svojo domovino prezira. In posledice so že tu.

#2   stricmarc dne 6.02.2015 16:50

Frenk, to ni zaradi pomanjkanja domoljubne vzgoje, pač pazaradi tekmovanja politikov v tem, kdo bo bolj črno naslikal našo realnost.

#3   frenk dne 6.02.2015 21:32

V to pa nisem prepričan stricmarč. Domovino nam črno slikajo predvsem novinarji in pa seveda cela armada blogerjev, ki mislimo, da se razumemo na vse.

Ja, tudi politiki imajo pri tem svoj delež. Desnica (če je to desnica) z malanjem rdečega hudiča, levica, ki to ni, pa seveda z obrambo tekovin. Kar si že sam ugotovil.

Morda ima največ krivde pri tem pokojna LDS, ki je želela biti tako kosmopolitska, da je je bilo kar sram države.

Samo športniki so za domoljubje premalo.

Tako rdeči kot črni pa gojijo lažno upanje v končno in popolno zmago.

Pravzaprav se bo moralo zgoditi nekaj šokantnega, da bomo spremenili odnos do države. Ki je predvsem domovina.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !