Supervizor in zaslužki

Afera z zaslužki ministrice je le dokaz pridnosti in iznajdljivosti Slovencev. Ne samo ministrica, tudi Cerar je znal zaslužiti  še kaj postrani. Za politike je pomembno, da se prilepijo na nadzorne svete, v razne komisije. Za uradnike so prav tako pomembne komisije in razna predavanja, kjer za zaslužek izobražujejo in osveščajo slovenski narod. Za šolnike pa je pravi zaslužek v projektnih timih, honorarčenju v sferah izobraževanja od ljudskih univerz do novih zasebnih šol. Za razvojnike so prava paša razvojno raziskovalni projekti. Zato se tudi projekti razpisujejo na potrebe in znanje ključni ponudnikov znanja. Malo na faksu, malo predavanja okoli, malo v tem in malo v drugim projektu. Ti garači so ogorčeni, ko jim kukamo v zaslužek.

Štiriindvajset ur garam dnevno! In to sedem dni v tednu, non stop!« se primejdušajo.

»Ne bo držalo!« jih popravim:« Toliko ur imate prodanih!« Seveda pa me tudi gloda, kako priti zraven!

  • Share/Bookmark


14 komentarjev ↓

#1   xy dne 6.03.2015 22:11

Kaj mora človek narediti, da v dobrih desetih letih zasluži dobrega pol milijona evrov avtorskih honorarjev?

Preprosto. Po standardih honoriranja avtorskih izdelkov objaviti vsaj 5 zajetnih knjig na leto.

http://www.delo.si/sobotna/numeroloska-lepota.html

Veselo na delo, stric Marč! ;)

#2   stricmarc dne 7.03.2015 09:42

XY, saj ne pišejo knjig. Od tega se ne da živeti. Še Jančar in Mazzini imata službice. Ti honorarji pa se odmerjajo po projektih in se delijo po deležnikih in razdelilniku. seveda pa dekani in šefi ( po tovarnah) dajo projektnemu timu svoje ime n da se laže dobi projekt in seveda pokasirajo svoj del. Tudi pri strokovnih objavah, ki še nič ne trgajo žepov, je tako. Uglednega in zaslužnega profesorja daš na prvo mesto, pozneje na drugo in ko si ti uveljavljen, pobiraš strokovne točke na takšen način.

#3   Marjan dne 7.03.2015 11:45

Klikor razumem, supervizor registrira le izdatke iz ustanov, ki se napajajo iz proračunskih sredstev. Po tej logiki honorarjev, ki jih nekdo pokasira od EU in njenih inštitucij ali zasebnih družb (tudi razni raziskovalni inštituti d.o.o.) supervizor ne zazna. Za posle bo potrebno najti ustrezne odvode. podobno je bilo s prepisovanjem. Ko so vpeljali računalniški program za kontrolo plagiatorstva, so avtorji vedeli, da je pri prepisovanju potrebno stavke malo premetati. In sedaj je vse v redu. Predlog NSI Ljudmile Novak, da je problem potrebno sistemsko rešiti, je še kako na mestu.

#4   xy dne 7.03.2015 23:06

Tako nekako, ja. Ali pa, če mičken poenostavim, redno skrbijo za organiziranje izrednih predavanj, kar se v svrho izobraževanja resda sliši sila obetavno, vendar žal ni nujno vedno tako … Namreč, da bi elitni krog akademskega vrha bil primerno zaprt in s tem obvarovan pred vsem hudim – “zunanjim”, kar bi lahko ogrozilo dotok dodatnih prilivov iz proračunske malhe na njihove TR in s tem standard na katerega so se navadili, predavajo, če je treba, kar drug drugemu.

Stric Marč & Marjan … mimogrede … domnevam, da vama je znan podatek, da je že maja 2011 bil sprejet Nacionalni program visokega šolstva do 2020?

Vključno s temle izstopajočim delčkom:

“Visokošolski učitelji in drugi zaposleni bodo za plačo, ki jo bodo prejemali, opravljali vse obveznosti in naloge, ki izhajajo iz njihovega dela – tako poučevanje na kateri koli študijski stopnji kot raziskovanje, mentorstvo, svetovanje itn. Kopičenje dodatnih pogodbenih plačil, dodatkov za nadobremenitev in podobno na osnovno plačo ne bo več mogoče.”

Vir http://www.uradni-list.si/1/content?id=103885

In ta program, če prav razumem, je uradno začel veljat l. 2012.

#5   xy dne 7.03.2015 23:21

Želim povedat, da ta predpis v Uradnem listu najbrž ni usklajen s konceptom omenjenih elit, torej ne velja za vse enako, in da so ob tem bržkone še mnoga druga, za Slovenijo razvojno pomembna področja, kot je naprimer Nacionalna Raziskovalno-inovacijska strategija, prav na ta račun zatrta.

#6   stricmarc dne 8.03.2015 09:20

xy, seveda se strinjam s tvojim mnenjem. Vendar gre za to, da stvari ne želimo regulirati in razčistiti , kot pri raznih ministrih podjetnikih, plagiatorjih in podobno. Supervizor zajema le podatke, ki so iz javne sfere. Prilivi iz EU, raznih EU komisij, prilivi preko nejavnega sektorja in tisti, ki niso večji od 200.000 Evro ( sklep informacijske pooblaščenke) v desetih letih, niso dostopni javnosti. V bistvu je ta Supervizor zopet neka igračka, kjer se lahko javnost podžiga za politične namene. Prave podatke o regularnih zaslužkih ima DURS, vendar so stroga tajnost.
Spomnim se zakona o visokem šolstvu in strategije razvoja Slovenije do 2020 , vendar je bilo to za časa Golubiča in ne vem, če je bilo to gradivo sploh potrjeno. V tistih osnutkih je bilo veliko pozitivnega ( po mojem) in zakon sploh ni bil slab ( od brezplačnega šolstva in njenih omejitev, do kroženja kadrov). Vendar ker je iz Golubičevega golobnjaka in je Gregor notorični lažnivec ( novinarjem je zatajil svoj del v Ultri) ter prikrit adjutant Stricev iz ozadja, je potrebno dokument pozabiti.

#7 Rado  Rado dne 8.03.2015 11:52

Ne mi pisat takšnih člankov!

“Ste hoteli imeti kapitalizem”?
“Menda ja”

Potem bodite tiho. Zasluškarstvo je sestavni del oboževanega družbenega reda.

#8   xy dne 8.03.2015 13:43

Stric Marč; kot že ničkolikokrat se tudi tokrat sprašujem, kaj v RS sploh pomeni biti sposoben profesor, predavatelj. Se sposobnost meri po političnem angažmaju? Očitno. Kajti nesramno visoke zaslužke je akademikom, ki so se zdaj znašli na tapeti, zagotovilo ravno njihovo politično udejstvovanje. Dejstvo je namreč, da pretežna večina njih, zaposlenih v politiki, za razliko od “navadnih” profesorjev, hkrati brez problema ohranja svoja delovna mesta tudi na univerzah. Vse to še toliko bolj bode v oči in je seveda nedopustno.

Rado; se strinjam. Večinsko izglasovan družbeni red kapitalizma gor ali dol, ob tem je šlo za izplačila iz javnega denarja; za proračunska sredstva. Prav zato bi bilo potrebno vse te sistemske pomankljivosti (= predhodno najbrž načrtno uzakonjenja “pravila igre” po meri raznih zaslužkarskih javnih uslužbencev, kajneda) čimprej odpraviti.

Danes berem, in dejansko je ta “koncept iz Golobičevih časov” ustrezno premišljen in kot tak, dober, kot ugotavljaš tudi sam, Stric Marč. Naj ob tem še pripomnim, da me osebno prav nič ne moti, če je temu programu botroval golobnjak, katerega nosilec bojda velja za prikritega adjutanta stricev iz ozadja (GG se pripisovanju mu te moči vedno znova posmiha lol – tu je intervju z njim izpred nekaj dnevov http://4d.rtvslo.si/!arhiv/na-tretjem/174322785 ) kajti, če je nekaj dobro je dobro. No, kot kaže pa se tega zaveda tudi VŠ sfera, ki zdaj složno predlaga, da naj se odmikajoča se temeljita prenova visokošolskega zakona nemudoma uredi kar z novelo obstoječega.

#9   xy dne 8.03.2015 13:53

Zg. link intervjuja z GG se ni prijel, kot je treba, poskušam znova, preko druge povezave. Se opravičujem.

http://ava.rtvslo.si/predvajaj/intervju-z-gregorjem-golobicem/ava2.174322785/

#10   Stric Marč dne 8.03.2015 18:24

Rado, saj o kapitalizmu nismo glasovali na referendumu. Preko procesa osamosvajanja ( za takšen izid je tudi zaslužen Milošević) je ta vsebina kar nekako prišla, podobno kot v NOB komunizem.
XY, takšnih zneskov ne bo več na supervizorjem ( Klemenčičevi igrački za vzpodujanje nevoščljivosti in za politične potrebe), saj bodo vsi, ki so “sposobni”, našli odvode. Gelde Golubiča pa le nekaj o demoniziranju. Ko se nanekoga pljuva, je zaželjeno le pljuvanje. Kreativnost je zaželjena, da je pljunek močnejši, glasnejši in bolj masten.
Dostikrat ne napišen svoje mnenje, pač pa stanje karikiram, da bi bralci spoznali absurbnost in se mi morda po razmisleku pribljižali.

#11 Rado  Rado dne 8.03.2015 18:43

“Rado, saj o kapitalizmu nismo glasovali na referendumu.”

Torej nas je Demos nategnil?
Fuj!

#12   stricmarc dne 8.03.2015 19:14

Rado, ne samo demos. Denacionalizacijo je podprla deloma tudi levica, še posebno tisti, ki so bili med dediči razlaščencev. Velik del tovarišev pa si je mislil: Če že hočejo kapitalizem, bomo pa kapitalisti! v prispevku Kako smo zapravili socializem, sem na tem blogu zapisal svoje izkušnje že pred časom.

#13   lordwales dne 9.03.2015 18:49

Bog je sam sebi najprej ustvaril brado, kar pomeni,
vrhovi elite so s tal nebeški.

Raji nekaj 100 fičnikov na mesec -eliti! pa nekja 10000 fičnik na mesec.

Smo se za to borili?

#14   Stric Marč dne 9.03.2015 21:13

Lordwales, borili smo se zato, da bi prišli med elito. Žal velja tu svetopisemska: Veliko pozvanih, malo izvoljenih. In tudi tista: Bog da tistemu, ki že ima in vzame tistemu, ki nima. bogat bo znal te novčiče pomnožiti. Revež pa bo tudi shajal brez njih, saj je revščine navajen.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !