Napad na tetro – za računalniško promocijo

Udarni članek v Dnevniku in udarne novice na TV so povedali, da je študent (star 25 let) Fakultete za varnostne vede Dejan Orning posnel iz spleta kodo, ki jo je objavila skupina mednarodnih programerjev, s katero je mogoče demodulirati radijski signal Tetre, ki je radijsko komunikacijski sistem policije, vojske in nekaterih drugih služb. Potem je moral kupiti še poseben SDR ključek, s katerim je mogoče zajemati radijski signal. Po pol leta preigravanja mu je uspelo prisluškovati radijskim komunikacijam programa Tetra. Naredil je torej to, kar je skupina Osmocom naredila 2011 v Berlinu.

Vdor v komunikacijski sistem le ni bil tako enostaven, saj je rabil pol leta dela z že odkritim demodulatorjem signala. No, mimogrede ni bil sam, saj se za tem projektom skriva nekaj računalniško informacijskih »zajebantov«, ki želijo smešiti obstoječo varnost, negovati svojo nečimernost in morda tudi kaj pokasirati.

Prav je, da se tudi poskusi vdora v sistem in poskusi deblokirati varnostne module opredeli kot kaznivo dejanje.

Jutri vam bo prišel nekdo na vrata in preiskušal razne vitrihe, da bo preveril, kako varna je vaša ključavnica. Morda se bo postavil pred vašo ograjo in poskušal par metrov od vrat razbiti vašo varnostno kodo in s pomočjo računalnika prodreti v vaše daljinsko odpiranje vhodnih vrat.

Saj ni nič nezakonitega, ko pa je stal na javni površini in preverjal varnost.

Kolikor mi je znano, je sistem tetra že nadgrajen in so te pomanjkljivosti odpravljene, vendar na osnovi ugotovitev v Nemčiji leta 2011.

Fantje pa so si le prislužili teden dni medijske slave.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   Matija dne 17.03.2015 12:10

Poden od podna od zapisa, poln polresnic in neresnic!

Če se nekaj ne šifrira, je pač javno. Ne gre za preizkušanje varnosti v smislu aktivnega vdiranja in poseganja v sam sistem.

Namera je bila dobra, kot je iz prvotnega prispevka v medijih razvidno, je fant obvestil pristojne davno pred medijsko objavo.

Takšno (ETIČNO) raziskovanje pa je za varnost in družbo ključno. Če se pristojni ne zganejo, velja enako za medijsko objavo (in to je bil očitno tudi edini namen le-te).

Nevarni državni varnosti pa so pristojni, saj niso ničesar storili, da nepridipravi ne bi poslušali tudi najbolj občutljivih komunikacij.

A, bo?

#2   stricmarc dne 17.03.2015 18:33

Matija, pa je vseeno, kjub temu, da so to Nemci že naredili leta 2011 (vsaj piše tako) porabil fant pol leta , s tem da je dokupil del opreme in presnel ključ za dekodiranje iz interneta. Temu ne moremo ravno prikimavati , češ da gre za javno komunikacijo. Ta teza, da je nekaj, kar ni šifrirano, javno, mi je nova. Tega pa res nisem vedel. Iz podna se ne vidi ravno dobro.

#3   Anonimnež dne 20.03.2015 01:20

No, če nekaj ni šifrirano, zagotovo še ni javno. Je kvečjemu nezaščiteno. To je tako kot če bi rekli, da je dovoljeno tujcu vstopiti v stanovanje, če to ni zaklenjeno. Tak vstop je še vedno kaznivo dejanje, tudi če vrata niso zaklenjena. Isto velja za elektronsko komunikacijo. Če prestrežem elektronsko sporočilo, ki ni šifrirano, in preberem vsebino, je to hud poseg v zasebnost.

Fant in ekipa, ki je stala zadaj, je res obvestila policijo, vendar pa je ta pomanjkljivost odpravila še preden so lansirali zadevo v medije. Kar pomeni, da je bil “etični” učinek dosežen, potem pa so si nekateri očitno zaželeli še malce slave. Nič ne rečem, gre za etično hekanje, ampak če so dosegli svoj namen, res ni potrebe, da v medijih smešijo policijo oz. izpostavljajo že rešen problem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !