Kaj nas je naučila Patria

1. Pravice ni na sodišču. Kljub sojenju pod budnim očesom eminentne strokovne javnosti ( Jambrek, Šturm, Jaklič…) in evropske demokratične desnice ob vztrajni asistenci političnih pritiskov, je bila sodba proti Janši , Krkoviču in Crnkoviču na Ustavnem sodišču kljub obsodilnim sodbam pritožbenih sodišč, razveljavljena. Koliko je šele nepravičnih sodb za malega človeka, ki nima za dobrega odvetnika in ko demokratična in strokovna javnost niti migne ne s prstom.

2.Ni ga sodnika, ki bi upal v ponovni obravnavi tega primera izreči obsodilno sodbo. Če so dokazi in je vsaj malo pošten, bo raje počakal na zastaranje, da ne ogrozi svojo eksistenco.

3. Stroki ni zaupati. Na soočenjih smo videli, da se eminentni pravniki in profesorji ne morejo poenotiti pri ničemer ( od zakonitosti dokazov, do rokov zastaranja ) ; ne pri formalizmu, kaj šele pri vsebini še posebno če se za zadevo skrivajo pomembni interesi.

4. Lustracija je pomembna. Veliko časa je poteklo, da smo »uravnotežili« ustavno sodišče.

Sedaj je priložnost, da s pritiskom na Maslešo in Fišerja začnemo proces čiščenja v sodstvu in tožilstvu. Ko bo ta proces končan, ne bo potrebno več mitingov pred sodišči. Podobni mitingi so bili v prvih letih po vojni ( 2. svetovni), ko so se zbirale množice delovnega ljudstva in zahtevale pred ljudskimi sodišči pravično kazen za izdajalce in razredne sovražnike.

5. V neizogib podobnim zapletom bi moral zakonodajalec v prehodnih odločbah zapisati, za katere ljudi zakon ne velja oz. mora biti vodotesnost dokazov ( prosto po dr. Petriču) hermetična.

6. Pravo je bilo vedno orodje politike, vsaj dokler je skušala politika ohraniti civilizacijski videz. Zakoni so dali legitimno podlago holokavstu, povojnim pobojem, nacionalizaciji, denacionalizaciji, lustraciji, protikomunizmu in protiterorizmu v ZDA ( prisluškovanje, mučenje, zapori brez sodb in možnosti pritožb), skratka v duhu Titove parole, ki jo je izrekel na Kozari: Nema demokratije za onog, koji je protiv nas! No, čeprav je demokracija s človekovimi pravicami namenjena predvsem tistim, ki niso za nas.

Naš problem je, da nimamo skupnega imenovalca za razklano politiko, ki razklanost prenaša tudi na druge veje oblasti . In tu Janša ni brez greha.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   Marjan dne 25.04.2015 09:14

Zanimivo. V zadevi Patria imamo obsojence v Avstriji in morda na Finskem. Le pri nas ne bo nikogar obsojenega v zadevi “Podkupovanje Patrie v Sloveniji”. Morda bo pa Jurček ključni člen v RS.

#2   Gorazd Pristov dne 27.04.2015 11:16

Tudi ni sodnika, ki bi v neki drugi podobni obravnavi upal izreči obsodilno sodbo. To so zdaj naredili : odprt lov na državno lastnino za vse, ki imajo možnost. Ve se, da noben visoki kriminalec ne bo obsojen. Ali je bilo res treba za tako visoko ceno rešiti določene kriminalce ?

#3   stricmarc dne 27.04.2015 18:18

Gorazd, morda pa bi moral biti seznam zaslužnih, za katere zakon ne velja ali pa , da imajo dosmrtno imuniteto.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !