Rdeča mušnica in polži – 2. del

Iz lekarne strica Marča

V prvem delu http://stricmarc.blog.siol.net/2014/10/20/rdeca-musnica-in-polzi/ sem predstavil uporabo rdeče mušnice za zatiranje rdečih polžev. Takrat sem eksperimentiral s svežo gobo. Ker rdeča mušnica raste predvsem v mesecu avgustu in septembru, sem takrat pripravil tudi alkoholni in sladkorni tonik ter nekaj gob tudi posušil. Narezane gobe sem razložil po časopisnem papirju in jih sušil v vrtnii lopi na zgornji polici. Domnevam, da so jo požrli polhi. Gobe so izginile ob velikem neredu na policah. Polhi ( ali podgane) so požrli gobe in se pri tem krepko zadeli ( gre za halucinogeno gobo). V transu so naredili nered, vendar pogina ni bilo.

Iz narezanih gob sem pripravil alkoholno tinkturo za zunanjo masažo proti revmi, artritisu, išiasu. Dejansko deluje. Za vabo polžev sem narezal gobe in dodal sladkor, podobno kot za sirup iz smrekovih vršičkov. Sladkor je konzervans in privablja polže. Gobe sprostijo tekočino in dobimo tekoč sirup z manjšimi koščki gobe.

Letos sem ta sirup testiral. Na plastični podstavek se nalil sirup in na vabo poveznil zabojček, da do vabe ne pridejo druge, večje živali. Plastična posoda naj ima rob, ki ga lahko polži preplezajo. Drugo jutro je bilo na plastičnim podstavkom trume mrtvih polžev.

Iz slike je razvidno, da gre za manjše polže, saj večje pobiram ročno.

Sladkorni tonik iz rdeče mušnice deluje.

  • Share/Bookmark


4 komentarjev ↓

#1   viktor dne 5.07.2015 22:38

Čestitam!
Tudi sam bom poizkusil.
lp
Viktor

#2   stricmarc dne 6.07.2015 20:15

Hvala. Jaz sem na vabo poveznil gajbico, da se ne bi zastrupil kakšen maček ali pes. Goba je haluciogena in je smrtnost pri človeku redka. Prej bi kakšna toplokrvna žival obležala zadeta, kot pa mrtva.

#3   Nergač dne 7.07.2015 19:18

Kaj pa kakšne druge (še bolj) strupene gobe. Si testiral tudi te? Morda bi začeli z odkupnimi akcijami!?!

#4   stricmarc dne 7.07.2015 21:23

Nergač. Zelena mušnica bi bila tudi odlična. Vendar je uporaba veliko bolj nevarna. Pa še manj jo je v gozdovih in težje se najde. Rdečo prepozna tudi nepoznavalec gob.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !