Natresk – domača aloa vera

Natresk ( Sempervivum tectorum L ) je v ljudskem zdravilstvu poznana predvsem kot rastlina, katere sok lajša bolečine v ušesih, odstranjuje bradavice in kurja očesa, pospešuje celjenje ran in podobno. Je skromna rastlina, debelolistna v dveh variantah; rdečkasta, s tanjšimi listi in zelena, z debelimi mesnatimi. V zdravilstvu se ne dela razlike, le zelena daje več soka in je zaradi debeline listov bolj primerna za polaganje rezin na rano. Sam sem poskusil natresk pri zdravljenju luskavice tudi v kombinaciji s krvavim mlečkom ( ki zavira rast celic- mitoza). Rezultat je v mejah pričakovanja. Luskavico nisem pozdravil, pač pa jo obvladujem brez zdravniške pomoči. Kadar se koža preveč odebeli, nanesem čez noč s pomočjo porulita narezane lističe natreska, ki povzroča, da odmrle celice odstopajo od tkiva in se potem lepo z drgnjenjem odluščijo od kože.

Polaganje na bradavice in starostne pege pri meni ni dalo pričakovanih uspehov.

Učinkovit pa je obliž natreska pri pikih žuželk ali opeklinah od soka velikega dežna.

List natreska je osvežilen, sočen, kiselkastega okusa in je primeren za uživanje.

Raziskave so potrdile, da deluje zaviralno na streptokoke in dejansko zdravi okužene rane, kar je v praksi tudi potrjeno. Poročila o uspehih pri zdravljenju raka ( posebno Kneip) in novejše raziskave o zdravljenju raka na materničnem vratu so sicer obetavne, vendar preuranjene.

Sam sem poskusil tudi inkovski recept ( Kraljevi zapiski Inke) za zdravljenje poškodovanih oči. Sam sem zaradi močnega vnetja oči dal na veke prežvečeni natresk čez noč in zjutraj je bil pogled bister, brez motnosti nakopičenega gnoja. Nepredelan natresk nisem uporabil, saj sok deluje močno na kožo in morda tudi na občutljivo oko.

Pravzaprav natresk deluje podobno kot aloa vera, le da ni tako tržno prepoznaven. Iz njega lahko ravno tako pripravljate kreme, tinkture, celo gel iz soka, če mu dodate zgostilo ( sam uporabljam CMC- karboksi metil celulozo).

Obloge odlično pomagajo pri opeklinah, ki jih povzroča veliki dežen.

Ker trenutno raziskujem učinek strupenih rastlin na rdeče polže, sem iskal veliko trobeliko in pikasti mišjak. Ker je teh rastlin, ki so podobne divjemu peteršilju, kar nekaj , sem skušal identificirati veliko trobeliko po odebeljeni prekatni korenini. Če nisi botanik, je z opisov težko z gotovostjo prepoznati rastlino, še posebno, če značilnosti ne izstopajo tudi za nepoznavalca. Za pikasti mišjak je opisana značilnost rahel vonj po mišjem urinu. Kdo od mestnih ljudi pozna vonj mišjega urina? No, pa sem se lotil visoke rastline ( 2 m), ki bi bila lahko trobelika ali mišjak tako, da sem izkopal korenino. Pri tem se je odtrgal list . Pri kopanju sem se z golo podlaktjo dotaknil listnega štrclja. Nobene bolečine, le zvečer kljub umivanju rok, sem opazil rdeče sledi, ki so se naslednji dan poglobile in delovale kot opekline ali razjede. Na rane sem dva dni ( čez noč) polagal natresk. Proces razjedanja se je ustavil. Drobne razjede so izginile. Le glavna je pustila rdečo sled na koži še vsaj dva tedna. Pri velikem , še posebno pri orjaškem dežnu je potrebna posebna previdnost. Sok je zelo agresiven. Od vseh podobnih rastlin se ga najlažje prepozna po velikih listih, ki so izrazito veliki na spodnjem delu votlega stebla. Listi so podobni listom kumare, buče., le bolj razvejani. Veliki so lahko več deset centimetrov in to posamezni list. Literatura pri opisih listov dostikrat govori o velikosti listne veje in ne o posameznih listih. Pri mišjaku so lahko spodnje veje tudi polmeterske, vendar posamezni listi ne prekoračijo velikosti desetih centimetrov.

  • Share/Bookmark


2 komentarjev ↓

#1   Rupnik Marija dne 7.06.2018 09:24

Kaj človek neve, pa imam rastlinico pred nosom.
Mislite, da lahko pozdravim mojo psičko, Yorkshirko, stresa mi z glavico in da vedeti, da ima bolečino. Prosim za odgovor . LP

#2   stricmarc dne 7.06.2018 21:57

Veliko zdravil ( in tudi zdravilnih zelišč) , ki so za človeka, so primerna tudi za živali, še posebno sesalce. Kapljice za vneta ušesa pomagajo tudi pri živalih, saj je ustroj ušesa podoben. Pri natresku bi sam natresk stisnil in precedil skozi tkanino, da dobim čist sok, brez trdnih koščkov rastline. Potem bi čist sok s kapalko dal v uho par kapljic. Če zaide v sluhovod trdni košček rastline, se lahko vnetje še poveča.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !