Polži in strupene rastline – uvod

V lanskem letu sem preiskusil rdečo mušnico kot sredstvo za zatiranje rdečih polžev. Uspeh je bil presenetljiv, o čemer sem pisal na tem blogu. Ker pa nismo vsi gobarji in nas prijatelji nezaupljivo gledajo, ko jih prosimo, da naj med gobarjenjem pobirajo tudi rdeče mušnice ( goba je halucinogena), sem se odločil, da poskusim strupene rastline v borbi proti tej rdeči slinasti golazni.

Uporabil sem naslednje rastline:

pikasti mišjek ( Conium maculatum L )

tisa ( Taxsus baccataL )

orlova praprot ( Pteridium aquilinum )

jesenski podlesek ( Colchicum autumnale L )

cesarski tulipan ( Fritillaria imperialis )

preobjeda ( Aconitum napellus L )

Želel sem uporabiti tudi belo čemeriko in veliko trobeliko, vendar ju žal ne znam najti v prirodi. Za vabo sem uporabil alkoholno tinkturo korenine z dodatkom sladkorja, svežo korenino, če so bili gomolji ( podlesek, tulipan) in svežo rastlino. Vabo sem nalil v podstavek cvetličnega korita in pokril vabo z zabojčkom za sadje, da sem preprečil dostop do vabe drugim sprehajalcem ( mačke, psi ). Ponoči sem ob baterijski svetilki pogledal število obiskovalcev in zjutraj preštel mrtve. Tako sem lahko ocenjeval učinkovitost strupa na polže.

Na splošno so na strupe, ki so nevarni za sesalce, mrzlokrvne živali bolj odporne. Letalne doze LD npr LD50 so količine strupa v mg na kg telesne teže, od katerih umre zaradi zastrupitve 50 % zastrupljenih primerkov. Za živali literatura navaja LD50 , medtem ko za človeka le LD, to je doza, kjer se že pojavijo prvi znaki zastrupitve. Običajno so potrebne količine za smrt vsaj tri krat višje. Literatura govori tudi o načinu doziranja. Najhitrejši učinki so pri vbrizganju strupa v žilo in najpočasnejše gre pri absorpciji skozi kožo. Zato je pri zunanji uporabi strupenih rastlin pomembno, kakšno površino kože obdelujemo. Strokovna literatura pri uporabi jesenskega podleska priporoča največ 5 % kožne površine.

Večina rastlinskih strupov je delno topna v vodi. Odlično pa so topni v alkoholu. Zato so alkoholne tinkture bolj učinkovite kot prilivi z vročo vodo.

V nadaljevanju bom predstavil testirane strupene rastline, ki so tudi poznane kot zdravilne rastline predvsem pri močnih artrozah, artritisu, putiki, kožnim boleznim ( tudi luskavico). Nekatere so uporabili kot zdravilo proti raku ( Kneip), nekatere se še danes testira kot citostatike.

Ker gre za strupene rastline, ki so tudi človeku nevarne ( posebno preobjeda, pikasti mišjek, velika trobelika, bela čemerika) , priporočam previdnost. Pri rezanju gomoljev uporabite rokavice za gospodinjska dela. Priprava tinktur naj bo ločena od gospodinjstva ( v drvarnici, kleti, garaži). Tinkture označite poleg običajnega ( ime rastline, topilo, datum, čas in kraj nabiranja) tudi z znakom »strup« in jih shranjujte daleč od dosega otrok.

Priporočam, da se pred nabiranjem in predelavo strupenih rastlin ponovno preberete poglavja o znakih zastrupitve in o prvi pomoči.

  • Share/Bookmark


0 komentarjev ↓

Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !