4. Jesenski podlesek ( Colchicum autumnale L.)

Podlesek cvete jeseni iz 10 do 20 cm v zemljo vkopanega čebulastega gomolja. Iz kratkega peclja, ki je skrit v njem, poganjajo 1 do 3 vijolično rdeči cvetovi. Dno cvetnega plaščka je dolga cev, ki se ob vrhu razdeli na šest 3 do 4, največ 6 cm dolgih ter 6 do 15 mm širokih podolgasto ovalnih cvetnih listov. Snop cvetov objema ob njihovem cevastem dnu nožnica iz dveh luskastih listov. Od gomolja do vrha meri cvetni plašček 12 do 18 cm.[

Sicer oplojena plodnica, ki je skrita v gomolju, prezimi. Spomladi se ob dozorevanju dvigne iz tal, obdaja jo 3 do 8 dolgih, ozkih, suličastih pa celorobih ter mesnatih do 35 cm dolgih listov. Iz plodnice se razvije glavica, ki razpade v 3 do 5 cm dolge, jajčaste in kožnate mešičke; vsak ima kakih 60 do 80 okroglastih, rjavkastih semen s hrapavo površino.

Gomolji so debeli, mesnati, pokrivajo jih luskasti listi; to so ostanki listnih nožnic iz prejšnjega leta. Ko gomolj odmre, se iz popka ob njem razvije nov gomolj: tako je torej podlesek trajnica. Ker pa dozori njegov plod spomladi, cvete pa jeseni, ima latinsko ime filius ante patrem, kar pomeni »sin (se rodi) pred očetom«.

V podleskovem semenu so do zdaj odkrili okrog 20 alkaloidov (0,5 – 1 %). Bolj natančno gre za tropolonske alkaloide, med katerimi so predvsem pomembni kolhicin, demekolcin in kolhikozid

Strupen je kolhicin, ki že v malih količinah uničuje stene malih kapilar, kar povzroča krvavitve. Največ strupa je v semenu ( do 0,8%), nato v gomolju ( do 0,6% medtem ko ga je v listih manj. Smrt lahko povzroči že 5.10 g semena ali 60 g listja. LD50 je za otroka 0,8 mg/kg. Izoliran kolhicin je bledo rumen prah, ki na zraku potemni. Je termostabilen in zato rastlina s sušenjem ne izgubi strupenosti. V vodi je slabo topen. Dobro se topi v alkoholu in drugih organskih topilih. Zato se iz jesenskega podleska ne kuha čajev, pač pa se delajo alkoholne tinkture.

Jesenski podlesek je brez vonja, vendar pekočega in ogabnega okusa.

Znaki zastrupitve: V grlu peče in praska, slabost, driska, bruhanje, krvave driske, kri v urinu, in na kocu paraliza centa za dihanje in smrt.

Za zdravljenje se uporablja alkoholna tinktura za zdravljenje revmatskih obolenj, putike in sredstvo proti zaprtju in parazitom. Moderna medicina proučuje uporabo kolhicina v borbi proti raku ( citostatik) in za zdravljenje kožnih bolezni. Vendar naj ne bi mazali več kot 3-5 % kožne površine zaradi nevarnosti zastrupitve z absorpcijo strupa preko kože ( Vojno medicinski inštitut v Beogradu).

Ker so Stari Grki imenovali jesenski podlesek rastlinski arzen, sem v borbi s polži pričakoval uspeh.

Nastavil sem tri vrste vabe:

Sveže steblo in cvet. Polži se ga ne dotaknejo.

Zmečkane in narezane korenine. Polži jo ne žrejo.

Alkoholna tinktura iz korenin ( sezono semena sem že zamudil) z dodanim sladkorje in briketi. Do vabe je prišlo nekaj polžev in se na njej tudi zadrževali. Koliko so užili strupa, težko presodim. Vendar pa zjutraj nisem našel nobenega, ki bi poginil.

Spomladanski podlesek, ta rastlinski arzen, ni učinkovit v borbi s polži. Niti jih ne odganja, niti privablja.

  • Share/Bookmark


0 komentarjev ↓

Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !