Zakaj bodeča žica?

Že dolgo se je govorilo, da imamo Evropo dveh hitrosti; staro jedro EGS in ostale članice. Tega dejstva se uradno ni nikoli priznalo, čeprav so politični komentatorji to dejstvo zaznali.

Begunska kriza ni kar tako! Z begunsko krizo bo  baje prišel v Evropo tudi terorizem, ki je že pahnil EU v vojno z Islamsko državo. Temu primerno se bo okrepila varnostno policijska  komponenta, ukinjale se bodo svoboščine in povečal se bo nadzor nad državljani. Človekove pravice, osebne svoboščine,  demokracije postajajo vse bolj orodje propagandnega oddelka zahodnega sveta za  države in svetove, ki ne sprejmejo naših vrednot. Neke vrste izvozni produktl.

Pod krinko beguncev se bo uveljavil mini šengen  starega jedra EGS. Ali drugače Evropa prve hitrosti.

Zakaj mi intenzivno postavljamo bodečo žico? Zato, da bi si morda pa le zagotovili članstvo v mini šengenu, torej po Pahorjevo, na varni strani radarja . Očitno to ne bo dovolj. Madžari so za zajezitev vala beguncev naredili največ in se za obvarovanje šengenske meje tudi izpostavili. Pa jim bo to pomagalo? Višegrajska skupina  ima prav odklonilen odnos do beguncev in begunci sigurno niso razlog, da se tudi  njim z mejo ovira prosti pretok ljudi.

Dejansko gre za dve Evropi. Begunska kriza je le povod, da se stara Evropa ogradi in s kontrolo meja tudi disciplinira ostale pridružene članice.

Kohezijska sredstva, skupna valuta in prosto gibanje so glavne pridobitve članstva v EU, ki jih državljani tudi občutijo. Skupni valuti se ne želijo odpovedati predvsem lastniki naložb, kapitala, med katere se danes šteje že vsak vlagatelj. Zato grški srednji sloj ni želel iz evra območja.

Prosto gibanje pa je pridobitev skoraj za slehernika in bo odpoved te svoboščine pridružene članice najbolj prizadela.

Če moja domneva drži, Sloveniji zato ne bo uspelo ubraniti šengensko mejo, kljub bodečim žicam in oboroženo vojsko . Celo minsko polje ne bo pomagalo. Avstrija in morda Nemčija bi sicer pripustili Slovenijo na varno stran radarja, vendar se  takoj pojavi Madžarska, Češka, Poljska. Takrat ideja stare Evrope, ki se skuša vtihotapiti v realnost preko begunske in varnostne problematike, propade.

  • Share/Bookmark


13 komentarjev ↓

#1 Rado  Rado dne 11.12.2015 11:25

Jaz vidim bodečo žico kot nujno zlo.
Neizpodbitno dejstvo je da je “Evropa” na nekem nivoju že padla. Bolj ali manj smo prepuščeni sami sebi. Žica preprečuje, da ob negativnem razpletu ostanemo sami, skupaj z recimo, 50.000 begunci na grbi. Hrvati so nam že tako pokazali, da so neverodostojen partner.

#2   darko dne 11.12.2015 13:23

Bodeča žica na meji je le ena izmed najbolj vidnih barier med bogatimi in revnimi. Mednarodnemu finančnemu kapitalu, ki vodi iz ozadja svetovno politiko, takšna fizična meja med reveži in bogatimi ni povšeč. Zato se bodo te bariare kmalu odstranile. Za mednarodni finančni kapitel je interes, da postane cela Zemlja “enolončnica” v kateri so pomešani reveži in bogati. Bogatine se praviloma ščiti na nivojo dobro varovanih posestev, elitnih četrti, itd. Takšno fizično varovanje celih držav in njenih državljanov je stvar preteklosti. V “enolončnici” je en trg surovin, en trg delovne sile, en trg kulturnih dobrin, itd. To je glavni interes mednarodnega kapitala. Zapiranje državnih mej, ograj okrog svojega posestva in zaklepanje svojih stanovanj je namenjeno tistim, ki se bojimo, da nam bo kdo kaj vzel (materialne dobrine, jezik, kulturo, vero, zdravo okolje, itd.). Z vidika varovanja Slovenije in njenih državljanov bi se vsekakor morali varovati, vendar pa bolj pametno kot doslej. Niso nam nevarni le reveži iz Azije in Afrike, ki se borijo za preživetje, ampak tudi pokvarjeni bogatini iz razvitega sveta.

#3   lordwales dne 11.12.2015 19:48

Bodeća žiza je ostanek železne zavese.
S njo eu ne bo rešila nič.

#4   lordwales dne 11.12.2015 19:48

žica se opravičujem

#5   stricmarc dne 11.12.2015 19:56

Tako so nam govorili . V resnici pa je bil kitajski zid postavljen dosti pred komunizmom Vzhodne Evrope. Če bi Vzhodna Evropane zaprla svojih meja zaradi poskusov rušenja komunističnih sistemov, bi Zahodna Evropa morala postaviti zid pred navali emigrantov. lordwales, svet ni črno- bel, niso samo slabi in dobri fantje.

#6   stricmarc dne 11.12.2015 19:59

Rado, če bi jo postavili Hrvati na svojih vstopnih mejah, jih nam ne bi bilo treba. Vendar pa ima Hrvaška še daljšo mejo, saj lahko pridejo begunci tudi preko Bosne. Pa še nekaj. Hrvaška še ni v šengenu in jo ta sporazum ne zavezuje. Seveda pa vsak gleda predvsem svojo rit. Zakaj bi bila Hrvaška izjema?

#7   Marjan dne 11.12.2015 20:36

Zakaj le bodeča žica? Da morda opravimo umazano delo na zunanji šengenski meji in da bomo mortda ostali v mini šengenu? Če Avstrija zapre meje, je bojazen, da bo pri nas ostalo 50 ali 100.000 benguncev odveč. Oni želijo v Zahodno Evropo in avstrijska meja ni le pri Šentilju. Tudi Italija bo prav prišla. Za nas je to le logistični problem, ko bi morda morali razvažati begunce z avtobusi vzdolž meje severne in zahodne sosede. Seveda pa nas bi v tem primeru Bruselj trdo prijel.

#8   darko dne 14.12.2015 08:23

Nikar se ne slepimo, da mnogi od migrantov in beguncev ne bodo želeli ostati pri nas, če bodo meje odprte. Dokler jih sprejemejo bolj razvite države od naše, bodo šli tja, ker bo za njih boljše življenje. Če bom imel odprto hišo, bo marski kdo od revežev iz Afrike in Azije našel tu svoje prebivališče, če doma nima niti za preživetje. Taka je borba za preživatje na Svetu in tudi v Sloveniji. Takšne velike razlike med reveži in bogatimi povzroča obstoječa svetovna gospodarska in politična ureditev. Alterenativa takšni ureditvi je bil socializem (komunizem), ki pa je doživel propad. Kapitalizem že v osnovni logiki povzroča razlike med bogatimi in revnimi. Te razlike se začnejo že z dedovanjem. Vprašanje pa je, ali se bodo te razlike odražale na kolektivni ravni (med državami), elitnimi četrtmi, ali pa le na osebni ravni. Mednarodni finačni kapital je očitno zainteresiran, da se rušijo meje med državami (globalizacija) in se pojavljajo razlike med bogatimi in reveži na nivoju elitnih četrti in posamezniki. Ker imajo vpliv na medije, se temu ustrezno odzivajo tudi mediji. V Evropski uniji bi naj bila blaginja zavarovana na nivoju unije. V to blaginjo lahko štejemo: socialno varnost, varovanje okolja, varovanje narodov, itd. Ta blaginja ne more biti zagotovljena pri odprtih mejah ob obstoječem stanju na Svetu. To je približno tako kot kamnita ograja v okrog vrta v Dalmaciji. Ta vrt je nastal, ker se cela genaracija trudila, da ga je ustvarila. Ograja je narejena zato, da varuje zemljo pred tem, da jo veter ne odnese in pred divjadjo. Tudi Slovenci smo si ustvarili svoj vrt, ki ga lahko varujemo s takšno ali drugačno ograjo. Prepričan sem, da ga kmalu ne bo več, če ga ne bomo varovali. Že iz Svetega pisma je razvidno, da sta živela Adam in Eva v ograjenem delu Sveta, v Raju. Očitno se je bilo potrebno že takret ograjevati, saj ni bilo v ostalem delu sveta tako dobro življenje kot v Raju. Sam se zavzemam za to, da se spremeni svetovno gospodarsko in politično okolje, ki bo vodilo v zmanjšanju razlik med bogatimi in reveži ter med izobraženimi in neizobraženimi. To pa ni možno izvesti z obstoječim finačnim kapitalizmom in obstoječimi delitvami (političnimi, verskimi, kulturnimi, itd.). Očitno svetovna intelektualna elita na tem bolj malo dela. Očitno pa so zelo aktivni lastniki kapitala, ki razmišljajo v glavnem le o tem, kako bi bostali še bolj bogati. Za njih je prava pot popolna globalizacija sveta, ki ne prenese kakršnih koli ograj ne državnih mejah. Te ograje naj spremljajo posameznika. Če bo šel razvoj v to smer bodo vgradili čip otroku takoj po rojstvu, tako kot to delajo danas pri psu.

#9   Stric Marč dne 14.12.2015 17:58

Darko, tvoje razmišljanje je razumno. pravzaprav me čudi levica, ki zagovarja svet brez ograj, torej eno veliko globalno vas, ki usterza predvsem kapitalu ( in to vele kapitalu) ter svetovnim kuharskim mojstrom enolončnice.
Ali pa je morda tako premetena, da se ji dorzdeva lažje uresničitev sanj o veliki revoluciji in brezrazredni družbi šele takrat, ko bo prišlo do implozije svetovnega kapitalizma? vendar v to premetenost močno dvomim! Tudi v problematiki istospolnih zakonov se je čisto po nepotrebnem vpregla v voz, ki je povod referenduma , ki bo dal desnici nov zamah in pomagal rahljati vlado v pričakovanju izrednih volitev.

#10   darko dne 15.12.2015 08:42

Naša in svetovna levica je v krizi in ne ponuja ustrezne alternative obstoječemu finančnemu kapitalizmu, ki temelji med drugim tudi na “človekovih pravicah”. Takšne “človekove pravice”, ki jih razglaša zahod, so daleč od pravice. Ko se otrok rodi, je eden bogat, drugi pa revež. V paketu zahodnih “človekovih pravic” je tudi nedotakljiva svetinja podedovana lastnina. To “krivico” je poskušal odpraviti komunizem, pa je zavozil v diktaturo in bistveno zmanjšanje “človekovih pravic”. Ko obravnavamo “človekove pravice” posameznikov, so te omejene na “človekove pravice” drugih državljanov. Zaradi tega so potrebne omejitve, da je možno sožitje. V družbi s tako veliko množico ljudi je potreben red, da lahko družba normalno funkcionira. Pri takšnem redu ne more delati vsakdo to kar si želi. Tudi za potovanje iz ene država v drugo je potrebno dovoljenje, če se to zahteva. Različne meje, žal tudi iz bodeča žica, spadajo v te omejitve. Tudi na cesti, železniških tirih, na morju in v zraku morajo biti omejitve in red, da se lahko normalo odvija promet. Tudi okrog avtoceste so postavljene ograje, da nekdo na zaide na cesto (človek ali žival) in ne ovira promet. V tem kontekstu je potrebno obravnavati meje in bodečo žico na meji. V množica nepovabljenih emigrantov so povzročile velike zastoje pri normalnem funkcioniranju Evropske unije kot celote in tudi nekaterih njenih članic (tudi Slovenije). Nemčija in še nekatere druge članice, bi morale organizirati prevoz emigrantov, če jih potrebujejo.

#11   stricmarc dne 15.12.2015 09:11

Darko, saj, saj! Šokantno bo za nas spoznanje, če nas v primeru mini šengena izključijo kljub temu, da se tako zelo trudimo in da smo še bolj zagreti , kot Orban. On ni postavil bodeče žice, pač pa le ograjo.

#12   darko dne 16.12.2015 08:03

To kaže na to, da je EU v veliko večji krizi kot sem si mislil. Očitno se v EU dogaja to kar se je dogajalo Rimskemu cesarstvu pred razpadom. Zaradi oslabelosti ni moglo več braniti svojih mej. Na ozemlje cesarstva so prihajale množice drugih ljudstev (Vandali, Garmani, Slovani, itd.). Tako kot današnji emigranti so tudi ta ljudstva iskala boljše pogoje za življenje. Te boljše pogoje so videli prav na ozemlju Rimskega cesarstva. Takrat je oslabela vojska branila svoje meje, saj novih teritorijev ni bilo možno enostavno naseliti brez boja. Danes to ni potrebno, čez mejo lahko pridejo množice emigrantov brez boja, ali vsej za sedaj je tako. Rimsko cesarstvo je takrat razpadlo na dva dela, na “zdravi” del s Carigradom na čelu in “bolani” del z Rimom na čelu. Takrat je krščanstvo veliko pripomoglo k oslabitvi cesarstva. Sedaj pa je očitno velik krivec za krizo v EU islam. Zgodovina se očitno ponavlja. Morda pa se motim.

#13   stricmarc dne 16.12.2015 17:01

Darko, upajmo, da se motiš!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !