Domoljubi pred Kučanovim domom

Novica, da je  v soboto 19.decembra organizirala Zveza slovenskih domoljubov s pomočjo  gibanja Zavarujmo Slovenijo protestni shod v Murglah, pred Kučanovo hišo, je šel mimo nas kar neopazno. Le v Svet 24 sem zasledil novico že v ponedeljek z naslovom Štefka Kučan razorožila protestnike in v Delu šele v sredo kratek povzetek protesta članov Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete zaradi poskusa sežiga knjige  zgodovinarja Boža Repeta Prvi predsednik na tem shodu. Planet Siol je že toliko uravnotežen, da je to novico kar zadržal.

Šlo je za dvajset ljudi, ki so s transparenti protestirali pred hišo Milana Kučana z napisi, kot so: Kje so naše milijarde? Kučan forum uničuje SLO! NLB Kučanovih družinska banka …. In poskusili zažgati knjigo o Kučanu Prvi predsednik.

Desnica, Janša, SDS, Reporter so se sicer ogradili od načina protesta, ko gre za zborovanje pred domom, vendar so v nadaljevanju posuli žveplo in ogenj po Kučanu ter tako v bistvu podprli protestnike.

Si zamislite frko v medijih, v parlamentu, na družbenih omrežjih, če bi skupina simpatizerjev Kučana pred Janševim domom organizirala shod s transparenti: Kje je denar od orožja? Zaradi krivosodja si se izvlek. Grobar demokracije in socialne pravičnosti! Vmes pa bi sežigali knjige Okopi in Noriško kraljestvo, ker so polne » laži«.

Naenkrat bi se spomnili prizadete žene in  nič krivih otrok. Štefka Kučan, zdravljena bolnica z rakom, pa se nikomur ne smili. Morda le protestniku, ki je vzel čaj iz njenih roko, ko se je za to dejanje moral opravičiti svojim z besedami: Stara ženica je težko držala vrč, pa sem ji pomagal.

Vse politične opcije, predvsem pa predsednik države Borut Pahor in prvak desnice Janez Janša bi morala izražanje protestov na domu nasprotnikov ter sežiganje knjig ostro obsoditi, da se temu načinu političnega dela z ustrahovanjem in vznemirjanjem tudi v tistem kotičku, ki smo ga Slovenci vedno cenili in ga imenovali z besedo DOM, ne daje potuha in se mu s tem utira pot v politični vsak dan.

Nekja linkov

http://www.demokracija.si/zanimivo/protest-pred-kucanovo-hiso-in-simbolicen-zazig-njegove-biografije

http://www.publishwall.si/aktualno/post/158769/protest-pred-kucanovo-hiso-v-murglah-in-ljudsko-soocenje-s-stefko-kucan

  • Share/Bookmark


14 komentarjev ↓

#1   Rado dne 23.12.2015 00:24

Da ni šlo za Kučanov piar?
Da bi povečal zanimanje za knjigo? :-)

#2   stricmarc dne 23.12.2015 14:45

Rado, tvoja domneva iz področja teorije zarot bi bila vsaj malo verjetna, če ne bi bili protestniki kleni Slovenci iz Zveze slovenskih domoljubov.

#3 Rado  Rado dne 23.12.2015 18:35

Stric,
na eni izmed mnogih prednovoletnih zabav sva se “usekala” z enim, ki mi je na dolgo in široko razlagal o Titovi kolaboraciji z nacisti.
- Tito je poslal Velebita v Zagreb in jim je obljubil izdajo četnikov,
Nemci so ga pa v zahvalo spustili iz obroča pri Neretvi.

Torej, da nadaljujem v tem stilu. Kučan je za kišto šnopsa najel te klene Slovence, ki so “deal” imenitno opravili. Vsi so zadovoljni. Prodaja knjige je stekla, kleni Slovenci imajo gorivo za mrzle zimske dni, prizadeti intelektualci in literati pa lahko gonijo mantro o požigu knjig, kot o somraku civilizacije.

#4   stricmarc dne 23.12.2015 19:01

Rado, pretiravaš. Postajaš tisti, ki Kučanu dajete nadnaravne sposobnosti Ne samo, da obvladuje forum 21, vse bivše udbovce, vse levake in komunajzarje v ilegali, pač pa tudi najbolj klene fante slovenske desnice. Glede na sposobnosti predlagam, da ga razglasimo za dosmrtnega predsednika države. Njegov naslednik pa naj bo JJ. Vidiš, razumel sem tvojo govorico.

#5 Rado  Rado dne 23.12.2015 21:01

Ne se hecat Stric.
Pri dr. Sruku sem dobil devetico iz dialektičnega materializma.

Moji tezi si odlično priredil antitezo,
Zdaj morava iz obojega le še sintetizirati nova spoznanja.

#6   stricmarc dne 24.12.2015 09:15

Rado, tvoja desetka je iz svinčenih časov, ko smo še prisegali na Heglovo in Marksovo dialektiko. Danes se vse bolj vračamo svetipisemskim izročilom. Po premaganem komunizmu je največji greh za vesoljno RKC relativizem. Te dinamične spremmebe bi ti imenoval dialektika, medtem ko jih sam imenujem vračanje svetopisemskim izročilom in božji besedi. Iz tega bo težko izluščiti sintezo. Če že govorimo različne jezike, se bo težko kaj zmeniti. Luč rzsvetljenstva in uma pojenjuje. Ostane le še angleščina.

#7   pohajalka dne 30.12.2015 07:46

Torej, če sem prav razumela: Kučan je kriv, Janša je kriv, nastopajoči sežigalci so krivi, bila je tudi čajanka, čarovnic pa ne? Najprej pa je bila knjiga in knjiga je meso postala.

Ljudje imajo premalo dela in preveč časa, pa se gredo procesije.

Pa trdijo nekateri, da knjig ni mogoče prodati na premajhnem slovenskem trgu. Zakaj jih pa pišejo?

#8   stricmarc dne 30.12.2015 19:00

Pohajalka, komentarji niso odraz vsebine. Sam sem hotel poudariti, da je potrebno narediti konec lovljenju posameznikov po domovih in pred domovi ( otroci, partnerji, sosedi) politično rogoviliti. In zato sem napisal tudi ta prispevek. Oglsiti bui se moral saj Pahor kot predsednik države, da se v kali zatre takšen način političnih pritiskov, pa četudi se najnižje strasti jurišnikov skrivajo za demokracijo. Prav tako nisem odobraval v času Kanger gotof si lovljenje svetnikov po domovih in obešanje lutke na dravskem mostu. vedno je potrebno povzdigniti glas, ko je nek škodljiv pojav šele na začetku. Pozneje je prepozno. Takrat se zgodi tista znana od Brechta o nacizmu.
Pa še mimo grede. PO dolgem vročem poletju si se vrnila na blog. Dobrodošla!

#9   lordwales dne 30.12.2015 22:24

Neokusno, nemoralo in neetično. Vse graje vredno!

#10   pohajalka dne 31.12.2015 17:35

Hvala za dobrodošlico, stric Marc.
Z vsebino se povsem strinjam – na domove hodit je tako kot v vojni.
Politika ima vzvode, da take reči prepreči vnaprej, ampak ni interesa, dokler se to dogaja onim drugim.
Ampak morala sem se pohecat iz komentarjev, upam mi avtorji ne zamerijo preveč.
Srečno v novo leto!

#11   lordwales dne 31.12.2015 21:36

Srečno in zdravo, naj bo tudi 2016 blogersko!

#12   Anonimnež dne 4.01.2016 08:07

Ta akcija “domoljubov” je namenjena spodbujanju sovraštva proti prejšnjemu političnemu sistemu in domnenvni kontonuiteti, ki jo zastopajo leve politične stranke. Tudi podpihovanjhe sovraštva med partizani in belogardisti sodi v isto skupino borbe za oblast med “levo” in “desno” politično opcijo. To je žal še vedno eden izjmed glavnih načinov borbe desne politične opcija za oblast. Pustimo zgodovinarjem, da razpravljajo o tem kaj bilo dobrega in slabega v polpretekli zgodivin ter kaj je naredil kdo izmed nosilcev oblasti dobrega ali slabega. To naj velja za Kučana, Janšo, Pučnika, Kardelja, Tita, itd.
Knjige se ne pišejo samo zato, da jih bo kdo bral, oziroma, da se bodo prodale. Knjiga, ki jo je napisal dr. Repe o Kučanu se bo verjetno štela kot “znanstvena monografija” in bo pomenila veliko znanstveno referenco za avtorja. Žal se v Sloveniji več kot polovica knjig natisne prav zaradi nabiranja znanstvenih referenc. Nekateri so nabiranjem znanstvenih referenc (knjige, članki, itd.) že prav obsedeni.

#13   stricmarc dne 4.01.2016 10:15

Anonimnež, kaj bodo znanstvene reference upokojencu Kučanu? Njegova kariera je mimo, doktorata ne bo delal, za častnega niso politične razmere primerne. Morda le za gojenje nečimernosti?

#14   Anonimnež dne 11.01.2016 07:49

Avtor te knjige ni Milan Kučan ampak dr. Repe. Znanstvene reference se štejejo Repetu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !