Kaj je državni interes Slovenije

Vidi se, da bi se po državnotvornosti in domoljubju lahko kaj naučiti od Hrvaške, če pustimo ob strani države, ki imajo bogato tradicijo parlamentarne demokracije. Na prisluhe ameriški diplomatki Victoriji Nodelman, da je ZDA vložila v prevrat na Majdanu 5 milijard dolarjev in na vest ( pisni dokumenti) Wiki Leaks (Julian Assange), da sta Saudska Arabija z asistenco Turčije, Katarja in ameriškega veleposlanika že skoraj deset let rušile sirski režim z Asadom in spretno koristile pljuskanje arabske pomladi, ameriška vlada niti trznila ni. Ameriški mediji so novice enostavno prezrli.

Pri nas je drugače. Desnica preko Bruslja in njenih strankarskih povezav vztrajno blati vlado in posredno tudi državo. V normalni državi bi vest, da obveščevalna služba prisluškuje predsedniku sosednje države ( s katero smo celo v ozemeljskem sporu) ostala strogo varovana informacija in seveda uspeh SOVE. Pa je lomastenje Janše po Sovi z asistenco prof. Šturma poskrbelo za kastriranje obveščevalne službe samo zaradi spora ( ki ga normalne države pometejo pod preprogo) med predsednikom države ( Drnovšek) in vlade ( Janša).

Te dni se je pojavila nova bistroumna vest pametnih Slovencev. Ljubljanska banka Frankfurt je odobrila Krešimirju Milanoviču kredit v višini 3,25 mio evro. To je brat dosedanjega predsednika vlade in predsednika druge največje politične stranke na Hrvaškem. Takšna informacija mora ostati tajna, še posebno, ko komitent ne more odplačati kredita, saj je lahko pomemben podatek za pritiske na posamezne politike, kadar gre za interes države. V demokratičnih razvitih državah obveščevalne službe kar tekmujejo, kako bi kompromitirale s podkupninami ali delikatnimi informacijami vplivne ljudi politike , vojske in gospodarstva, za vsak primer ( ako zatreba).

Pa poglejmo naše južne sosede. Še najbolj zakrknjenemu desničarju ne pride na pamet, da bi pljuval po » našoj Ljep« samo zato, da bi škodoval trenutni vladi. Tudi vest, da so nezakonito prisluškovali našemu arbitru na nezakonit način, ni sprožila preiskave v hrvaški obveščevalni službi. Nasprotno. Prav muzali so se od zadovoljstva. Tudi na kraj pameti jim ne pade, da bi sodelovali s konkretnimi podatki v raziskovanju naše orožarske afere. Kolikor je znano, je Tuđman celo ukazal njihovi obveščevalni službi, da zbere vse dokumente , ki se nanašajo na trgovanje z orožjem po županijah iz časa njihove domovinske vojne in jih hranijo za mogočo diskreditacijo kakšnega politika na slovenski strani, če bo to potrebno.

  • Share/Bookmark


11 komentarjev ↓

#1   darko dne 9.03.2016 08:16

Žal je že iz preteklosti poznano, da so mnogi slovenski politiki postavljali osebne interese pred interese naroda in države. To se dogaja tudi danes. Velika posebnost pri tem pa je , da so v tej silni želji po oblasti pripravljani škodovati tudi državi in narodu. Tistemu, ki nedostojno pljuva po državi, mnogi volilci celo ploskajo. To je tako kot, da bi pijani mož v gostilni pljuval po svoji družini. Čerprav je modra res, da je žena “kurba” in so otroci narkomani, se tega ne govori v javnosti. Takšnega nihče ne ceni, tudi pivski prijatelji ne. K sreči smo imeli v času prelomnih dogodkov osamosvojitve Slovenije na čelu Demosa dr. Pučnika, ki je postavil interese naroda in države daleč pred lastne interese.

#2   cinik dne 9.03.2016 10:05

@ darko…
Pozabil si dodati, da je moral Pučnik zaradi take drže zboleti, oditi v tujino in tam umreti.

@ Stric….
Kako lahko pišeš o nekem državnem interesu ??? Drugi
izraz je tudi nacionalni interes. Verjetno veš da je pri nas nacionalni interes nekaj sprevrženega.
Eh…

#3   Stric Marč dne 9.03.2016 11:34

Cinik, jaz ločim državni in nacionalni interes. Ni nujno, da se interes večinskega naroda in interes država pokrivata. Eden takšnih primerov so izbrisani.

#4   haapy yack dne 9.03.2016 12:36

hoj
Noben drugi interes ni važen razen interes EU.
Bivši predsednik Luksemburka je bil zelo goreč ustvarjalec Sporazuma iz Maastrichta, ki ukinja suverenost držav.
Kaj pa boš potem s svojo nacjonalnostjo?
čaobao

#5   haapy yack dne 9.03.2016 12:38

hoj
Pozabil sem napistai ime tega kljukca, Jean Claude Juncker.
hoj

#6   stricmarc dne 9.03.2016 16:14

Haapy yack. sprašuješ, kaj bom takrat s svojo nacionalnostjo? Podobno kot Indijanci v ZDA. V narodne noše na Dan državnosti. Marela, pa cviček, pa aufbiks!

#7   UmetnikiZaHitlerja dne 10.03.2016 17:56

Interes Slovenije je, da se reši spon ponorelega komunizma.

#8   cinik dne 10.03.2016 18:33

@ Umetniki…..
Si morda mislil na ponorelega komunista ??? :-) )

#9   stricmarc dne 10.03.2016 20:17

V tej ideološki borbi je srž problema. Nobena cena nam ni previsoka, pa četudi žrtvujemo državo!

#10   Nergač dne 5.07.2018 18:50

Čeprav je ta zapis star več, kot dve leti pa morda današnja informacija pove veliko o državnem interesu.
NKBM po izplačala lastnikom (enemu) 46 miljonov dividend. Država pa je banko prodala za 250 miljonov. Novi lastnik bo v petih letih z dividendami pokril kupnino banke, država pa je razlastninila male delničarje, ker so si z njihovili novci prejšnji vodilni napolnili svoje malhe. Pa še nekomu je novi lastnik kaj primaknil, da je dobil kuro, ki pod njegovim lasništvom nosi zlata jajca, prej pa… bog si ga vedi

#11   stricmarc dne 5.07.2018 21:01

Nergač, kupec bo rekel: Dober posel! Podobno bo tudi pri prodaji NLB. Le država mora prevzeti s posebnim zakonom vse eventuelne obveze do tujih varčevalcev ( mislim Jugoslavijo). Prepričan pa sem, da je bila razlastitev delničarjev bolj revolucionarna poteza iz nekih drugih časov, kot pa ekonomska poteza. Če se delnice uporabijo za pokrivaje izgube, pač vrednost delnice pade, v našem sistemu tudi v minus (ker nimamo SDK, da bi te že prej poslal v stečaj). Morda pa so se že dogovorjeni tuji vlagatelji hoteli rešiti po hitrem postopku malih delničarjev in obveznosti do podrejenih delnic. Dober posel. Vendar pa tudi na naše lobiste nismo pozabili. Zastonj se še mačke ne gonijo, pravi ljudski pregovor.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !