Zakisanost telesa-nov mit ?

Novi guruji zdravega načina življenja veliko govorijo in pišejo o zakisanosti telesa, kot o pojavu, ki nam skrajšuje dneve in kakovost življenja. Razdeli hrano celo na bazično in kislo in to ne po kislosti ( pH) , pač pa po učinkih na telo. Citronska kislina je kislina in zato je kisla, vendar baje deluje bazično.

Zadnjič sem tudi sam kupil pH lističe in meril kislost urina in sline. Kaj sem ugotovil. Pri uživanju mesa je urin rahlo kisel, vendar to ni merilo zakisanosti, pač pa le kislost urina. Zaradi uživanja beljakovin se tudi preko urina izločijo viški aminokislin, kar se kaže kot kisli urin. Pri slini pa je odvisno od poleg zaužite hrane tudi od časa po umivanju zob, od vrste zobne paste in od tega, če smo malo prej zaužili požirek kisle, navadne ali alkalne vode.

Splošno znano je, da telo ( posebno kri) preko puferskih sistemov uravnava konstantno kislost. Kri ima pH 7,3-7,4 ( je rahlo bazična) tudi pri rakavih bolnikih. Odstopanje od normalnih vrednosti je tudi po uradni medicinski doktrini resna zdravstvena grožnja. Telo uravnava konstantno vrednost, da pospešeno izloča snovi, ki motijo puferski sistem tako, da jih izloča največ preko urina, morda blata, preko potu ( znojenje) in preko sline. V izločkih povečane vrednosti ne pomenijo zakisanost organizma, pač pa le povečanje izločanja, da do tega ne pride.

Trditev, da je zadnjih deset let kozmetična industrija napačno določala kislost kože zaradi zavajajočih meritev, je le malo iz trte zvito. Kolikor se spominjam ( pa sem že kar dolgo na svetu), je bilo toaletno milo vedno nevtralno ali rahlo kislo, saj so bila pralna mila zaradi vsebnosti alkalij bazična in za kožo neprimerna.

V tistih časih so sodo bikarbono ( ne pralno sodo) uporabljali bolniki s preveč kisline v želodcu, da so jo nevtralizirali. Takrat se je govorilo, da pretirana uporaba sode bikarbone nevtralizira kislino ( kar je res) in s tem poruši kislinsko ravnotežje, kar po La Chateljejevem principu preusmeri ravnotežno reakcijo v povečano produkcijo želodčne kisline, kar dolgoročno težave še poveča.

Nekateri so kar posplošili raziskave nekega italijanskega zdravnika, ki je baje čudežno zdravil raka tako, da je v tumor vbrizgal sodo. Naknadne preiskave očitno teh izsledkov niso potrdile, saj ta metoda ni priznana v onkologiji. Zaključki, da je rak posledica zakisanosti telesa in da ga zdravi uživanje sode bikarbone, kopeli v alkalni vodi in uživanje vode s pH 8, so pretirani.

Seveda pa je odprto vprašanje, kdaj je telo zakisano, če pa je pH vrednost krvi konstantna. Po smeteh, ki jih znosimo iz stanovanja pač ne moremo soditi o njegovi urejenosti.

  • Share/Bookmark


11 komentarjev ↓

#1   lordwales dne 1.05.2016 19:37

S guruji je nako kot s spin doktorji:
Speljejo naj se!

#2   Rado dne 1.05.2016 21:23

Pri športu se telo vedno zakisa – pri anaerobnih športih.

S pitjem vode in z aerobno aktivnostjo se kislosti znebimo. Brez vsake dodatne kemije.

Torej rahel tek in pitje vode!

#3   stricmarc dne 2.05.2016 20:18

Rado, do sedaj sem mislil, da imamo aerobne in anaerobne mikroorganizme in tudi procese s kisikom in brez kisika. Preveril sem na guglu in ugotovil, da imaš prav. Tudi športi so anaerobni in aereobni. Morda bomo jutri ugotovili, da preveč kisika povzroča oksidativni stres, ki sprošča preveliko število prostih radikalov, da bi jih organizmu lastni antioksidanti nevtralizirali in da je obvezno jemanje prehrambenih dodatkov. Kaj vse bodo novi guruju še odkrili. Stroka pa modro molči.

#4 Rado  Rado dne 2.05.2016 23:15

Stric,
s tem znanjem je tako kot z vsem drugim. Pravo informacijo sicer dobiš na netu zelo hitro. A poleg tega dobiš še celo goro ništrca.
Če pa bi rad pravo resnico potem moraš leta dolgo prebirati vse živo, da počasi SAM prepoznaš bistvo.
Bližnjice ni.

Stroka? He, he, stroka! Stroka je prodana duša. Ko se enkrat 25 doktorjev znanosti podpiše pod političen pamflet, potem veš da smo v kurcu.
Tu: http://rado.blog.siol.net/2015/12/

#5   stricmarc dne 3.05.2016 20:36

Rado, v članku govoriš o družboslovni znanosti, ki je bila vedno odraz družbe in razmerja vplivov v njej. Jaz imam v mislih naravoslovno znanost, katerega del je tudi medicina. Ker pa je za politika prosvetljenstva stroka temelj, na katerega se v odločitvah opira, bi morala družba očistiti sebi v prid korupcijo v vrstah znanosti in stroke. O tem sem že pisal. Za mene so v primeru raznih afer ( TEŠ 6; UKC in podobno glavni krivci strokovnjaki, ki so se podpisali pod frizirane elaborate in dajali napačne recenzije. Pa še nikogar niso povabili na sodišče. Zato imaš žal prav, da se tudi v času moderne znanosti ni zanašati na stroko.

#6 Rado  Rado dne 3.05.2016 21:31

Tudi v naravoslovju poznamo primere.

Naš vrhunski prehranski strokovnjak, osemdesetih in devetdesetih let, dr. Dražigost Pokorn je na stara leta malce revidiral svoja strokovna stališča v korist živil, ki si to ne zaslužijo.

V ZDA je združenje kardiologov pristalo na povišano količino maščob v prehranskem izdelku in označilo izdelek, kot srcu in ožilju nenevaren, čeprav ni bilo strokovnih razlogov za to.

In takšnih primerov je ogromno.
Nekateri strokovnjaki se pač uklonijo velikemu denarju s katerim razpolaga živilska industrija.

#7   darko dne 4.05.2016 09:07

“Zakisanost telesa” je po mojem mnenju dejansko nekakšen novi mit namenjen “zdravi prehrani” in “zdravemu načinu življenja”. Uradna znanost se glede tega ni še ustrezno opredelila. Uradna znanost se glade “zakisanosti teklesa” tudi težko ustrezno opredeli, ker se lahko pod tem izrazume marsi kaj. Trgovski potniki, ki prodajanjo razne prehranske dodatke proti “zakisanosti telesa”, bodo skušali v ta okvir spraviti vse, kar bo vplivalo na nijihov posel. Tudi “prodajalci” novih metod zdravega načina življenja bodo poskušali iz tega čim več iztržiti. Povsem jasno pa je, da potekajo v človeškem organizmu različne kemijske in biokemijske reakcije. Te reakcije so v ustreznem ravnotežju. Če se razvotežje poruši, se to odrazi na negativnih posledicah za zdravje človeka. Prehrana in način življenja vsekakor vplivajo na ta ravnotežja. Kislina v želodcu pomaga človeku pri prebavi. Takšna “zakisanost” je koristna, če je v normalnem obsegu. Preveč kisline povzroča zdravstvene težave (refluks, razjede na želodcu, itd.). Ustrezno pH vrednost morata imeti tudi kri in urin. Če tega ni, gre za resno obelen in ne le za “zakisanost telesa”. Kaj je potem še predmet obravnave “zakisanosti telesa”?. Ali se naj ugotavlja “zakisanost” posameznih organov? Na kakšen način se naj to počne? Če se omejimo na jetra, ki imajo sposobnost čiščenja organizma, na kakšen način bomo merili zakisanost? V jetrih bo verjetno pH vrednost krvi takšna kot v drugem delu telesa, saj gre za velik pretok krvi preko jeter. Pa poglejmo kaj je z “zakisanostjo” možganov. Ta se verjetno pojavi takrat, ko verjamemo vsem neumnostim.

#8   Nevenka dne 5.05.2016 16:11

Poznam zakisanast telesa, ki je metabolna motnja oz. posledica določenih metaboljnih motenj, ki se ji reče ketoacidoza. Pri njej se zniža Ph zunajceličnih tekočin, pojavlja se pri alkoholikih, sladkorni bolezni in tudi pretiranem stradanju. Menda se lahko pojavi tudi pri hudi dehidraciji. Na osnovi tega so bili postavljeni tudi temelji ketonskih diet, ki pospešujejo lipolizo. Poleg metabollne aciodze poznamo tudi respiratorno.
Dejansko je tako, da do težav pride, ko telo ni sposobno sproti odvajati metabolnih “odpadkov”. Torej je lahko vzrok vezan tudi na disfunkcijo določenih organov, ledivc, pljuč, žlez. Posledica acidoze je acidemija, acidoza pa je sam proces zakisevanja.
Odnos med hrano in zakisanostjo v telesu je res zadnje čase nekam nenavadno napihnjen in znastveno neutemljen, ravno tako kot pricesi razstrupljanja in tovrstne kure. Zdrav človek se ves čas razstruplja toliko kot se zmore, določene terapije niso ravno razstrupljanje, so pa morebiti razbremenitev določenih organov za nekaj časa – morda to res kaj pomaga, ne bi vedela. Dejstvo v naravi je, da živa bitja, ko zbolijo izgubijo apetit, neka logika že mora biti v tem. Čeprav dolgotrajno življenje brez apetita ne vodi na boljše. Začasna razbremenitev pa je morda res koristna.
Poznana nam je tudi zakisanost z mlečno kislino, ki se nabere v mišicah, kadar so preobremenjne – laktična acidoza.
Zelo me veseli, da si se lotil te teme, ker mediji neverjetno poneumljajo mase ljudi. In tudi razni “vrači” znajo to naivnost strašno dobro izkoristiti, pa industriha prehranskih dopolnil tudi.
Če je človek bolan, jo je najbolj pametno najprej mahniti k zdravniku, da opravi vsaj nujno diagnostiko, da človek ve pri čem je. Potem se pa že da odločiti kako se težavi streže, lahko tudi z dietno prehrano, npr. pri sladkorni bolezni, ali pa kako drugače. Samozdravljenje pri resnejših težavah ni priporočljivo. Moj brat si je sam zdravil seneni nahod in še nekaj vzoprednih alergij, naštudiral je vse blokatorje histaminskih receptorjev do H4, ki so še v raziskavah. Zdravil se je z večjimi količinami omega 3 in posledica nestrokovnega pristopa je bila, najprej občutno izboljšanje in po letu dni pa še večja zmeda v imuskem sistemu- dobil je aspirinsko atmo, da ne govorim naprej…v glavnem, ni dobro, če se človek igra zdravnika, če zdravnik ni.

#9   stricmarc dne 6.05.2016 09:29

Nevenka, hvala za izčrpen in po mojem utemeljen komentar. O zakisanosti sem spregovoril predvsem zato, ker se kar naenkrat pojavi v medijih teorija in kurativne izvedbe množice , ki primejo idejo z obema rokama. Zanimivo je, da so to predvsem izobraženi ljudje. občutek imam, da se odmikamo od prosvetlenstva in da vse bolj tonemo v srednjeveško znanost alkimije. Pravzaprav je bila alkimija kombinacija duhovne znanosti in kemijske prakse. Imam znance z univerzitetno izobrazbo, ki polivajo jabolčni kis pred nevihtami in prisegajo na opraševanje ljudstva natovih letal.Ko sem na blogu napisal o spremembah sestava letalskega goriva v zadnjih desetletjih in o kovinskih aditivih, ki so lahko kondenzacijska jedra stabilnih meglic, ki ostajajo za letali, ni bilo komentarja. Z temi novimi teorijami je tako kot z vero. Vernika pač ne moreš prepričati, da ni Boga.

#10   Nevenka dne 6.05.2016 13:48

A na to zaroto okoli chemtrailov misliš….he, he, ja ta je dobra – kar nekakšna vlakna rastejo iz kože zaradi tega…

#11   darko dne 12.05.2016 08:41

“Znanost” ni bila nikoli povsem neodvisna. Vedno je bila v “službi” nekoga ali nečesa. Za pravilno dojemanje določene problematike ja potrebno največkrat interdisciplinarno sodelovanje različnih strok. To predstavlja pogosto velik problem pri oblikovanju pravilnih odgovorov na zastavljena vprašanja. Ta problem je prisoten tudi pri problematiki zdravja ljudi, zdrave prehrane in zdravega načina življenja. Prav na tem področju je toliko različnih parcialnih interesov, da se težko najdejo najboljši odgovori. V ozadju so interesi farmacevtske industrije, živilsko predelovalne industije, različnih filozofij, itd. V Sloveniji obstaja za razliko od mnogih drugih razvitih držav tudi problem sodelovanja medicinske stroke z drugimi stokami. Mnogi zdravniki niso pripravljeni na sodelovanje z drugimi strokami, ker so prevač zavarovani vase. Zato se v Sloveniji zelo težko uveljavjajo razne alternativne oblike zdravljenaja. Medicinska stroka se zato tudi zelo medlo odziva na probleme: onesnaženosti živil, onesnaženosti okolja, onesnaženosti kopalnih voda, onesnaženosti mikroklime in kemijskioh škodljivosti na delovnih mestih, itd. Zdravstvena stroka pa se pogosto meša v področja za katera nima ustreznih znanj (načrtovanje, izgradnja in obratovanje zdravstvenih in drugih sanitarno zahtevnih objektov, managemant v zdrvstvu, itd.), izpušča pa mnoga področja, kjer bi se moral čutiti njihov vpliv. “Zakisanost organizma” je vsekakor tisto področja, na katerega bi se morala ustrezno odzvati medicinska stroka, pa se žal ne.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !