Zakaj sem volil Drnovška ?

V času socializma, ko se je del politike trudil ustvariti videz demokratičnosti, sta se na volilnem lističu za člana predsedstva SFRJ pojavila dva kandidata:

1. Marko Bulc, partizan, kemijski inženir, uveljavljen družbeno politični delavec, predsednik gospodarske zbornice z močnimi zvezami v gospodarstvo doma in v tujini, dober poznavalec slovenske in jugoslovanske politične elite, z zglednim zasebnim življenjem, brez škandalov.

Po vseh analitičnih pristopih nesporen favorit. Celo šepetalo se je, da bo lahko zaradi dobrih zvez veliko naredil za Slovenijo.

2. Janez Drnovšek, mlad , nepoznan bankir lokalne banke, ekonomist in doktor VEKŠ v Mariboru, brez političnih in strokovnih referenc. Šušljalo se je, da za njim stoji Dolanc in da gre za trboveljsko zasavsko navezo. Da pa ima nezakonskega otroka, se takrat še ni vedelo. V tistih puritanskih časih bi bilo to dejstvo oteževalna okoliščina.

Dan pred volitvam me je srečal politični veljak naše občine: Fantje, saj veste, da so jutri volitve! Glasujte za Bulca, ta bo lahko naredil največ za Slovenijo. Starega mačka ne bo Beograd preplašil in ugnal!

Na volitvah sem ravno zato volil Drnovška. Da sem etablirani politiko malo ponagajal in kljuboval.

Takšnih nas je bilo kar nekaj. Na volitvah je zmagal predvideni poraženec.

Tudi pri ameriških volitvah je bilo najbrž nekaj podobne kljubovalnosti.

  • Share/Bookmark


5 komentarjev ↓

#1   darko dne 22.11.2016 08:56

V samostojni Sloveniji ves čas dogaja, da mnogi volilci ne želijo podpreti etabliranih političnih elit. Zato nastajajo pred vsakimi volitvamio nove stranke, ki prihajajo na oblast in izginjajo iz političnega prizorišča. Volilci kmalu spoznajo, da so v bistvu izvolili etablrane politične elite v novih oblakah. Zato kmalu sledi razočaranje. Vedeti moramo, da delujejo iz ozadja močni lobiji, ki vplivajo na izbor kandidatov posameznih strank. Bistvene spremembe se zalo težko izvedejo preko strankarskega političnega sistema, ki je bolj ali manj ugrabljen od različnih lobijev. Velike spremembe se navadno zgodijo z revolucijo. Včasih pa ni tako. Tudi preko več strankarskega sistema se lahko zgodijo revolucionarne spremembe. To se je zgodilo v Sloveniji. Tudi Adolf Hitler je prišel na oblast po demokratični poti z več strankarskimi volitvami. Povzroči pa je svetovno katastrofo. Prav zanima me kakšne spremembe po povzročil Donald Trump, katerega izvolitev je bila posledica upora volilcev proti etabliranim političnim elitam.

#2   Rado dne 22.11.2016 11:22

Tudi sam sem stric,
glasoval za dr. Drnovška, iz podobnih razlogov.

Dvakrat sem tudi preživel nekaj uric z Drnovškom. Prvič sredi devetdesetih pri Cekuti (Jurčku). Ves večer ni spregovoril prav ničesar. Poslušal je zdaj enega, zdaj drugega sogovornika in modro kimal. To je bilo vse.
Drugič je bilo dvanajst let pozneje, ko vodil neko gibanje proti lakoti http://rado.blog.siol.net/2007/06/11/kako-sem-500-ljudi-pognal-v-dir/

Cenil sem ga!

Danes, iz zgodovinske perspektive gledano, vidim da sem se motil. Dr. Drnovšek je bil neskončen “mešalec dreka”, kriv za marsikateri finančni fijasko in za mnoge moralne zdrse. Nategnil nas je vse po vrsti!

#3   stricmarc dne 22.11.2016 14:51

Rado, zavil se je v sfingo modrosti in skoraj ni bilo dostojno podvomiti v njegovo modrost. Se pa s taba strinjam.

#4   Nergač dne 24.11.2016 14:55

Moj predlog volilnega sistema je podoben praksi večine volilvcev in seveda ne bo nikoli sprejet. Predlagam namreč, da bi se na volitvah obkroži tistega proti kateremu si, katerega si absolutno že želiš ob koritu. Tak sistem bi korenito premešal volilno šlamastiko naše doline…

#5   stricmarc dne 24.11.2016 16:13

Nergač, po spletu kroži pobuda sina pisatelja Miška Krajnca, da bi volitve dobil le tisti, ki ima vsaj 50 % volilnih glasov. Takšne volitve bi pomenile, da bi imeli za poslance same Pahorje, ki se ne zamerijo nikomur. Nergač, tvoj predlog bi pomenil, da bomo izvolili tiste, ki se niso nikomur zamerili in ki nimajo veliko nasprotnikov. Bistvo parlamenta pa je tudi v tem, da lahko manjšine izrazijo in zastopajo svoja stališča ter jih skušajo uveljaviti na politično korekten način, brez revolucij in destabilizacije sistema. Po tvojem volilnem predlogu ne bi mogel biti izvoljen npr. JJ, ker ima veliko izrazitih nasprotnikov, pa čeprav uživa skoraj absolutno podporo vsaj 20 % volilnega telesa.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !