Državna proslava

Skoraj vsako obeležje iz časov osamosvajanja ima dva pola; levega in desnega. Pravzaprav je osnovni vzrok razklanosti v vztrajnem prizadevanju države, da bi slovenski samostojnosti dala obči pečat in da ne bi bila le produkt prizadevanja enega heroja- supermena in njegovih pomočnikov.

Pa se sprašujemo, od kod takšna ravnodušnost do osamosvojitve? Zmerjanje z udbomafijo in jugo nostalgiki je nekako » passe«. »Domovinska vzgoja nam manjka!« zaključijo domoljubi.

Morda pa je ravnodušnost posledica nevtralne večine, ki ne proslavlja ne Cerarjeve in ne Janševe proslave.

Ignoriranje vidnih strankarskih veljakov državnih proslav je zelo slabo sporočilo k utrjevanju temeljev državnosti in za člane parlamenta, vlade in strankarske voditelje skrajno nevzgojeno dejanje. Prvak opozicije bi se že moral potruditi in počastiti dan državnosti s svojo prisotnostjo v prvi klopi, pa čeprav stisnjenih zob. Tudi to je politika.

  • Share/Bookmark


14 komentarjev ↓

#1   Nergač dne 29.12.2016 12:52

Nekako bi pričakoval, da bi poslanci in še kdo, ki se pase pri državnih jaslih imel obvezo poćastiti proslave pomembnih mejnikov s svojo prisotnostjo. Ne nazadnje, če takšne slavnosti bojkotira, ni vreden, da je predstavnik ljudstva pa čeprav je opozicionist. Sploh pri osebah, ki so istočasno v večih političnih funkcijah, na pr.: strankarski lider in poslanec.

#2   stricmarc dne 29.12.2016 19:07

Nergač, prav imaš. kakšen pa naj bo odnos javnosti do naših obeležji, če jih ne spoštujejo niti tisti, ki so zato poklicani.

#3   nevenka dne 29.12.2016 20:28

Janša šprica delo parlamenta, pa še proslave, važno, da je plačan….tipičen voluhar – niti me sploh ne zanima več, kaj je nekoč bil – tudi če je bil kaj pozitivnega, ker je sramotno to, kar je postal. Dejansko se mi zdi, da bi morali člani parlamenta sedeti na proslavi, ker jih točno ta država futra in mi davkoplačevalci. Če jim pa naš denar ni dober, naj gredo služti drugi državi…..

#4   stricmarc dne 30.12.2016 12:40

Nevenka, saj , saj! Misliš, da si ne želijo sedeti v evropskem parlamentu in organih bruseljske administracije? Za vse pač ni prostora. Spomni se, kako smo združile sile, da smo zaminirali Bratuškovo in jo zamenjali za Bulčevko, ki nam do sedaj še enega evra ni zrihtala za drugi tir.

#5 Rado  Rado dne 30.12.2016 18:09

Stric,
se strinjam gled Bulčeve. Ni kaj posebnega.
Je pa res, da tudi kak boljši komisar od Bulčeve ne bi mogel nič narediti, ker se naša vlada upira drugemu tiru!

#6   stricmarc dne 30.12.2016 21:41

Rado, od kot ti te informacije? Kolikor berem, so vsi za drugi tir. Celo podjetje so ustanovili in ga dokapitalizirali. Šefe so že nastavili. Pragmatični vladar bi pustil Bratuškovo v komisarski igri, saj si bi lahko tudi zaradi kemije med Junkersom in njo obetal kakšno korist.

#7 Rado  Rado dne 31.12.2016 00:09

Stric, stric,
saj bereš iste medije kot jaz.
Vlada ima nasprotovanje ii. tiru v svojem DNK.

1) Resorni minister se je izjasnil proti tiru že ob svoji inavguraciji
2) Minister se je ob pritiskih opredelil za tir, ampak je “zamudil” prijavo za 300 milijonsko evropsko pomoč.
3) Minister je naredil firmo za II. tir z namenom zamegljevanja posla. Spomni se Janše, ki je nakup Patrije naslonil na nekaj posredniških firm ( v velikih poslih se to dela, če želiš molzti projekte )
4) Cerar je prekinil vse kontakte s humanistično in tehnično inteligenco, ki se zavzema za tir (Damijan, Pavliha in drugi)
====
Imam prijatelja, vrhunskega strokovnjaka za takšne posle, najemajo ga zgolj evropske države za ocene velikih projektov, v Sloveniji se ga izogibajo kot hudič križa, ker jim naliva čistega vina. Pravi: V Nemčiji bi primerljiv projekt stal največ 600 milijonov evrov!!!

#8   stricmarc dne 31.12.2016 09:55

Rado, glede tvojega prijatelja ti naj bo v tolažbo svetopisemski rek: Nihče ni prerok v svoji vasi. Vprašanje o smotrnosti drugega tira bi se moralo glasiti takole: Ali na slovensko obalo, ki jo je slabih 40 km, sodi največja tovorna luka za srednjo in vzhodno Evropo?

#9 Rado  Rado dne 31.12.2016 16:00

Velika luka bo vsekakor v tem delu morja. Če ne bo v Kopru, potem bo v Trstu. V vsakem primeru bo Jadran obremenjen s polucijami.
Zdaj dela tako naša vlada, kot tudi Tržačani vsklajeno. Oboji delajo na tem, da bi vso smetano pobrali Italijani.

#10   darko dne 1.01.2017 18:02

Nikar se ne sekirajte preveč zaradi tega, ker nas je za državni praznik le malo razobesilo državne zastave. Jaz sem edi v ulici razobesil slovensko in EU zastavo. Na vsakih vrati pa visi adventni venček, čaprav ljudje bistveno manju hodijo v cerkev kot na volitve. Zunanja obeležja niso realni pokazatelj zavesti ljudi. Če bo spet ogrožena Slovenija, se se bomo spet borili zanjo.

#11   Nevenka dne 2.01.2017 19:48

Včasih se splača prebrati kaj Lucu napiše, potem ti je tudi malce boj jasno kaj se je zgdodilo Bratovškovi – to je bila cela zarota, kako spretno so svet obrnili proti njej in kako so vse izpeljali, da bi se ja osramotila – pa smo v njenem času vendarle odrinili posredovanje trojke, ki si jo je janša tako želel – zadaj so bili pa avstrijski in hrvaški interesi z velikim apetitom do Luke Koper in cel kup špekulacij v zvezi s tirno povezavo Hrvaške in Avstrije. Človek včasih komaj verjame, koliko različnih interesov se kreše v politiki, interesi Slovencev so slabo zaščiteni, trenutno jih brani samo SMC, pa še temu kar naprej polena pod noge mečejo zavedni SDseovci. Njim pač ni pomoči.

#12   Nevenka dne 2.01.2017 19:50

Darko priznam – nimam zastave in sploh ne vem kje jo naj kupim. Če mi lahko kdo pove, bom prav vesela…Je pa res, da kakšne hude akcije na to temo še nisem imela, imam pa ob praznikih slabo vest. Bo treba nekaj ukreniti – nujno.

#13   Nevenka dne 2.01.2017 19:52

Stricmarc, luka je kruh za mnogo ljudi. To je pomemben kriterij.

#14   stricmarc dne 3.01.2017 09:47

Prav imaš. Dilema luka da ali ne bi bila aktualna pred pol stoletja. Vendar pa je sovpadala z načrtovana industrializacijo, ko smo Primorsko industrializirali in z preseljevanjem najprej Štajercev in nato iz cele Jugoslavije spreminjali nacionalno strukturo v škodo Italijanov. Z nacionalnega vidika je bil to dober in premišljen projekt. Ekologija je pač bila kolateralna škoda.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !