Vsem drugačnim za Novo leto

Otroško pričakovanje dobrih mož, mistično praznovanje zmage sonca nad temo, versko pričakovanje rojstva odrešenika, začetek novega obdobja, polnega zaobljub, se pod blagovno znamko Veseli december počasi končujejo.

Vsem osamljenim, razvrednotenim, introvertiranim in malo drugačnim bo kmalu odleglo, ko se bo obdobje decembrskih saturnalij izteklo.

  • Share/Bookmark


2 komentarjev ↓

#1   darko dne 3.01.2017 12:01

Res se bo končal glavni pritisk na ljudi in njihove denarnice. Vendar pa si izmišljajo stalno nove “praznike”. Pred nekaj desetletji je bil le Miklavž in novo leto. Božička pri nas nismo poznali. Kot alternativa za Miklavža si je prejšna oblast izmislila Dedka Mraza. Do osamosvojitve Slovenije smo imeli Miklavža in Dedka Mraza. Nato je prišel še Božiček in z njim še adventni venčki, itd. Cel mesec december je bil kocentzriran pritiska na ljudske duše in njihove denarnice. Sedaj je malo zatišja. Vendar pa na vrata že trkajo: Pust, Valentin, Dan žena in Materiski dan. Ljudje in naše danarnice moramo biti stalno pod pritiskom. Če nam zmanjka lastnih idej, jih uvozimo. Božiček, Dedek Mraz, Valentinovo, Noč čarovnic, itd. so uvoženi “prazniki” namenjeni pospeševanju prodaje. Na Dedka Marza se sedaj pozablja, ker je bi uvožen iz Rusije. Ker so sedaj zelo gospodarsko uspešni Kitajci, se lahko zgodi, da bomo začeli praznovati tudi “kitajsko novo leto”, tako kot smo že začeli praznovati ameriški praznik jubezni “Valentiovo”. Pri uvozu tujih praznikov imajo odločilno vlogo mediji.

#2   Nevenka dne 3.01.2017 20:24

Najbolj me je letos šokiral črni petek, pa kaj za vraga je pa to – nekakšen dan blaznih nakupov in popustov. Pa saj to ni res – saj cene so tako navite, da imamo zlahka akcije ves čas in ni problema za tiste, ki prodajajo – po redni ceni kupovati je noro. Drugače pa Dedek mraz ni bil tako tržno nastrojen, ker izvira iz skromnejših časov, Božiček je pa Coca Colin izum in nima nobene druge tradicije razen tržne, advent je pa še vezan na Kristusovo rojstvo, kar naj bi božič praznoval – moram priznati, da je december naporen mesec, predvsem zato, ker se začne že oktobra – s prodajo novoletnih okraskov. Do Silvestrovega je človek že vsega sit in že dolgo nisem začutila tistega pravega novoletnega vzdušja, ki si se ga lahko včasih nalezel, že če si šel malo na sprehod. Ampak vseeno: srečno v novem letu 2017 in čim več zdravja tebi Stricmarc in vsem tvojim obiskovalcem :-)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !