Paralizator

Ni mi jasno, zakaj toliko besed o uporabi paralizatorja v policiji.

Kader je strorilec nevaren, oborožen z hladnim orožjem, morda celo izurjen, je uporaba strokovnih prijemov in gumijevke  premalo, da ne bi tvegali resnih poškodb policistov in uporaba strelnega orožja preveč. Še posebno je paralizator primeren za zaprte prostore, kjer lahko uporaba strelnega orožja povzroči tudi civilne žrtve, ko gre za odbite krogle.

S paralizatorjem ne dobi policija nobenih novih pooblastil, pač pa le sredstvo, ki ga lahko uporabi za svojo in našo varnost na meji med strokovnimi prijemi in uporabo strelnega orožja.

Nikoli pa mi ni bila jasna uporaba zamaskiranih specialcev, ki napadejo, poderejo žrtev, jo med  vpitjem  vklenejo v stilu ameriških trilerjev, medtem ko so kriminalist, policist, sodnik, tožilec, priče prepoznavni in največkrat tudi žrtve maščevanja.

  • Share/Bookmark


9 komentarjev ↓

#1   darko dne 3.03.2017 09:52

O porepovedi uporabe paralizatorja govorijo in pišejo verjetno zaradi tega, ker imajo očitno zelo velik vpliv nekateri lobiji iz ozadja, ki v veliki meri obvladujejo “civilno družbo”. Ti se “uporajo” tudi vsem drugim oblikam “državne represije”,kot so: zapiranju mej, dosmertna ječa, itd. Kakšna alterenativa pa je, če zmanjšuješ državno represijo? Alternativa so privatni varnostniki, obroževanje ljudi, itd. To pa je lahko zelo dober posel za privatne varnostnike, prodajalce orožja, itd. Večina prebivalstva si želi več reda in večjo varnost. Večino moti, če jih oglobijo policalji zaradi malenkostnih prekrškov v prometu. Če pa se popolno pijan voznik vozi po cesti, ali celo po napačni strani ceste, pa ga naj kar krepko kaznujejo. Nič nimajo proti, če ustrezjno postopajo proti naslilnikom. Večina nima nič proti, če nasilnike celo pretepejo s pendriki. Zato ne nasprotujejo uporabi paralizatorjev. Za kriminalce je po mnenju večine prebivalstva še prenizka kazen. Zakaj o tem ne pišejo mediji in poročajo na TV? Ker je očitno v ozadju nekakšen lobij s svojimi interesi. Mnenje večine prebivalcev pa jih ne zanima.

#2 Rado  Rado dne 3.03.2017 11:06

Proti!
Posest vsakega novega prisilnega sredstva kliče k uporabi. Bojim se zlorab.
Že brez tega smo Policijo preveč amerikanizirali!
http://rado.blog.siol.net/2008/07/01/amerikanizacija-policijskih-postopkov/

#3   stricmarc dne 3.03.2017 16:25

Rado. O amerikanizaciji policije se kar strinjam. Tudi v vojski je amerikanizacija pustila hude posledice in je vse manj primerna za naborništvo. V JLA smo temu rekli dril in poneumljanje vojske v negativni konotaciji. Paralizator pa ne pomeni povečanje prisilnih sredstev, pač pa zapolnitev praznine med strokovnimi prijemi in strelnim orožjem.

#4 Rado  Rado dne 3.03.2017 17:31

Naj ti nekaj povem stric o “strokovnih prijemih”.
Sem mojster borilnih veščin (judo, karate, jiu jitsu), pa nisem prepričan da lahko polovico vročekrvnih mladeničev obvladam s “strokovnimi prijemi”. Policisti še toliko manj.
Strokovni prijem v praksi izgleda tako, da policisti toliko časa z gumijevko ali palico tolčejo po človeku, da on sam da roko na hrbet, da ga policist lahko prime v ključ.
Tako da se vedno, ko berem pocijska poročila v katerih govorijo o uporabljenih strokovnih prijemih,
režim na vsa usta.

Po moji teoriji torej, ker strokovni prijemi večinoma ne delujejo, bodo izvlekli paralizator.

#5 Rado  Rado dne 3.03.2017 17:38

Zdaj se mi je porodila definicija. /hvala ti stric, ker si sprožil moje razmišljanje/
“Strokovni prijemi” so evfemizem za katerim se skriva policijsko nasilje.

#6 Rado  Rado dne 3.03.2017 17:45

S palico je možno dozirati silo.
Kratek krc s palico za večino ljudi zadostuje, da se spametuje. Za težje primere je tudi udarec moćnejši.
Najtežje pač “nalamaš” kot jim pripada.

Paralizator te selekcije ne dela. Vse blažje in težje primere strpa v en koš. Popoln vdor v človekovo osebno integriteto!

Paralizator je mučilno orodje brez primere. Jaz bi ga dovolil le specialcem v protiterorističnih akcijah.

#7   nevenka dne 5.03.2017 14:21

Mene zanima, če se kje dobi kaj podobnega za osebno obrambo. Pravzaprav tudi za spreje proti nasilnežem ne vem kje bi se dobili. V mojih letih je malce pozno začeti z borilnimi veščinami, ko mi bodo kmalu kosti kar same pokale…Jaz namreč vem, da je včasih čakati na policijsko pomoč, čisto prepozno.

#8 Rado  Rado dne 5.03.2017 16:49

Nevenka,
v prvi bife pojdi na kavo in kelnarco povprašaj.

#9   stricmarc dne 5.03.2017 16:53

Nevenka. Mislim, da legalno ne. Dobi se v trgovinah z športno opremo in orožjem obrambni sprej na bazi popra ali feferona. Prav tako lok in samostrel, da o nožih ne govoriva. Odlično orožje je tudi podvodna puška za ribolov. Vendar za njo in za lok ali samostrel rabiš malo vaje.
Najbolj enostavno za uporabo ( in za v žep ali torbico) je obrambni sprej, ki pa ni tako učinkovit kot policijski. Vendar je primeren tudi v primeru napada psa, saj ga solzilec močno draži.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !