Zakaj Cerarja za premiera?

Nekako se nočemo sprijazniti s parlamentarno demokracijo, kjer je predsednik vlade bolj koordinator, kot pa pravi vodja. Še vedno sanjamo o močnem , odločnem vodju, ki nas bo popeljal kot Mojzes v obljubljeno deželo.

Sam sem očitno demokrat, saj si želim preudarnega, cincavega predsednika, ki bi bil bolj koordinator kot vodja. In predvsem ne hiperaktivno in visoko produktivno vlado, ki bi proizvajala po tekočem traku nove zakone, nove novele, novelo novel, brez treznega razmisleka ali ima vlada dovolj moči in volje, da svoje produkte dejansko implementira v praksi. Tudi naglica s hitrimi postopki sprejemanja odločitev je nevarna. V javni obravnavi z dovolj časa, se pojavijo argumenti za in proti , organizira se lahko civilna iniciativa, ter kakšen umotvor tudi zruši. V takšnih primerih zakonodajalec reagira panično, saj misli, da si ne sme dovoliti, da njegov predlog pade. Zaradi močnega ega se odklanjajo tudi dobri predlogi opozicije z argumentom, da niso zrasli na naših logih. Če bi politika res verjela, da je dekla ljudstva, bi bil takšen ego popolnoma odveč.

Cerarja smo volili, ker je veljal za poštenjaka, res malo cincavega in obotavljivega, brez prave karizme. Preoblikovanje Cerarja v odločnega vodjo, potencialnega diktatorja, karizmatičnega laskača volivcem, populista, bo negacija starega Cerarja, ki smo ga nekoč s skoraj plebiscitarno podporo tudi izvolili. Izraelski in ameriški svetovalci mu ne bodo koristili. Prej švicarski, saj njihovega predsednika večina sploh ne pozna.

  • Share/Bookmark


12 komentarjev ↓

#1 Rado  Rado dne 23.03.2017 14:13

Ničesar ne bi razpredal o Cerarju,
le molim, da ga čimprej naplavi na smetišče zgodovine!

#2   lordwales dne 23.03.2017 20:42

Jaz ga nisem volil, se mi zdi!

#3   lordwales dne 23.03.2017 20:43

Slovenijo so reševali mnogi, rešil je še ni nihče!

#4   darko dne 24.03.2017 08:22

Jaz pa sem volil Cerarja, ker je bil po mojem mnenju ob volitvah najboljša izbira. Tudi obdobje njegove vlade ocenjujem pozitivno. Bolje je, da je koordinator kot pa diktator.

#5   nevenka dne 24.03.2017 10:06

Meni se pa le zdi, da mu primankjuje odločnosti in se nekatere reči, ki bi morale biti rešene že davno, še kar vleeeeeeeečejo. Presneto, da sem že začela razmišljati, če ima sploh kaj kompetenc ali nič. Ne zanikam, da je bil na volitvah edina spodobna izbira, vedar so bila moja pričakovanja večja. Vendar še vedno ne vidim nikjer hudo boljše ponudbe, včasih mi je všeč mnenje NSI, čeprav sem izrazito proti klerikalizmu in upam, da se ga bo ta stranka tudi otresla in se politično oddaljila od SDS. Potem bo imela možnost, če bo znala biti dovolj prepričljiva.

#6   stricmarc dne 24.03.2017 16:29

Smo imeli že kar nekaj vladarjev, od molčečih modrijanov, do odločnih jurišnikov, pa nismo bili zadovoljni. Sam sem v prispevku poskušal odpreti dilemo, kakšen naj bo voditelj v razviti demokratični družbi.

#7   stricmarc dne 24.03.2017 16:33

Lordwales. Sam ne pričakujem, da bo predsednik vlade rešil Slovenijo. Pred kom in za koga? Za to potrebujemo odrešenika.

#8   nevenka dne 27.03.2017 17:57

Stricmarc, jaz pa vseeno mislim, da smo Slovenci narod, ki potrebuje trdno vodstvo, zato, da se počutimo bolj varne.
Trenutno sem zadovoljna vsaj s tem, da ne menjamo vlade vsakih pet minut, ker bi mi bilo v takih razmerah za znoret. Ljudje nujno potrebujemo stabilnost v državi.
Ljudje ne potrebujejo stalnega strahu, kdaj ti bo neka vlada vzela še to, kar imaš – pa naj bo to davek na imetje ali pa kakšne druge pravice. Menim, da je treba pogledati najprej, kaj narod v resnici potrebuje, potem se pa pogledat kdo je temu kos od tistih, ki se ponujajo. in rezultat bo nov eksperiment – ravno zato, ker smo že vse sorte imeli – samo res dobrega predsednika: zvitega, brihtnega, res uspešnega in mednarodno spoštovanega – pa še ne. Tak predsednik bi dvignil ugled celi Sloveniji in tudi s svojim ravnanjem vplival na ocene bonitetnih hiš in posledično na marsikatero gopodarsko potezo. Ne more to biti nek vojnik, ki po celem svetu pljuva po Sloveniji, ne more to biti neko paradno bitje,
ne more biti nekdo, ki je sicer pirjazen, a ga bolj malo ljudi jemlje resno – vsaj na mednarodnem polju – doma so itak vsi skritizirani – že zato, ker so ljudje izgubili zaupanje.

#9   stricmarc dne 27.03.2017 19:07

Nevenka, verjetno imaš prav. Na načelni ravni smo vsi enotni, kaj je dobro za narod. Vendar je hudič v podrobnostih; kako to doseči, na čigav račun, kdo se bo omastil in kdo izgubil, pa je stvar interpretacij . Npr. vsi smo za vsem dostopno kvalitetno zdravstvo. Bistvena razlika pa je v tem, v čigavih rokah bo izvedba ( javno ali zasebno ) , kdo bo obračal denar iz splošnega zavarovanja, kako okrepiti odgovornost do lastnega zdravja ( z akcijami za zdravo življenje ali z dodatnim zavarovanjem iz žepa potencialnega koristnika uslug). Sam sem bolj induvidualist, ki ne komandira rad in ni rad komadiran. Zato je zame boljši veliki administrator kot pa veliki vodja. Ampak jaz sem le eden od dveh milijonov Slovencev.

#10   Nergač dne 28.03.2017 11:00

Stric! Sva že dva. :)

#11   darko dne 29.03.2017 09:12

Od kar smo čani EU in NATO imamo v veliki meri že definirano politiko (zunanjo, obrambeno, gospodarsko, solialno, itd.). Zato ne potrebujemo za vodenje države zelo močnih osebnosti. Takšne osebnosti se bodo prej ali slej sporekle z vodstvom EU in NATO. Takšen voditelj je na primer madžarski predsednik Viktor Orban. Veliko prebivalcev Madžarske ga podpira, ima pa težave z EU razadi preveč nacionalistične politike, ki baje ni skladna z merili EU in NATO. Slovenska politika se naj čim manj meša v gospodarsvo, pa bo naredila najbolje. Skrbi naj predvsem za to, da se bodo striktno in pošteno izvajali že sprejeti predpisi. Zato pa ne rabimo “velikih osebnosti”, temveč uspešne birokrate, ki naj bodo predvsem kordainatorji vodilnih ekip. V vodilnih ekipam pa naj bo vsaj 1/2 strokovnjakov, da ne bodo politiki zaradi neznanja naredili preveč napak.

#12   nevenka dne 29.03.2017 15:08

Močna osebnost v politiki ni nujno egocentrična in oblastna v smislu dikatature,očna osebno pomeni odličen značaj, torej se zna trdno zavzemati za dobro svoje države (teran bi že moral biti obranjen, Piranski zaliv lepo naš) in po ministrstvih bi moral biti popoln red, zaupanja vredni ljudje, popucana birokracija, da bi bila država učinkovita itd. To lahko doseže samo tak človek, ki je tako zelo kredibilen, da bi bilo politike sram, da mu oporekajo.
Ne razmišljam o človeku kot je Erdogan – ta se mi zdi bolj nevaren od Orbana, ne vem kaj Madžari mislijo o Orbanu, mi imamo o njem tako mnenje kot so ga nam posredovali mediji. Če je ograja problem, mi jo imamo tudi z mimozo na čelu vlade.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !