Posebna palica za posebne Slovence

V zgodovini je bilo že marsikaj videno. Imeli smo posebne policije za posebne naloge, ko so razni prekucuhi ogrožali in napadali takratni red in mir ( ČEKA, Gestapo. OZNA… ). Danes imamo pri nas Nacionalni preiskovalni urad NPU, ki je namenjen za preganjanje najhujših falotov. Imamo tudi Specializirano državno tožilstvo, z grupo najbolj usposobljenih tožilcev, ki bodo ulovljene lumpe spravili v zapore. Ker pa očitno sodišče ne sledi usposobljenosti NPU in specializiranega tožilstva, nov kandidat za generalnega državnega tožilca predlaga ustanovitev »super« sodišča, ki bi ulovljene in obtožene falote tudi ustrezno procesiralo. Minister Klemenčič je konkretnim ukrepom za povečanje učinkovitosti sodišč naklonjen.

S specializiranimi in posebnimi sodišči ima družba izkušnje. Res so učinkovita. Vprašljiv pa je njen vpliv na razvoj demokracije, človekovih pravic in enakost pred zakonom. Morda bomo že jutri imeli posebna sodišča ( po zgledu posebnega vojnega sodišča v Guantanamu) , ki bodo sodila v prvi fazi teroristom, potem beguncem in na koncu političnim nasprotnikom.

Sam pomen specialne policije še razumem, posebnega tožilstva že manj in še manj posebnih sodišč. V mislih nimam specializirana sodišča ( civilno pravo, gospodarsko, družinsko…) , pač pa posebno, ki sodi obsojencem po posebni kvalifikaciji , ki opredeli družbeno težo kaznivega dejanja.

In to razmišljanje je šlo kar tiho mimo javnosti.

Razburjamo se zaradi zakona o Sovi, ki bi naj dobila pooblastila za delo, ki ga opravljajo tako vse obveščevalne službe. Meni je pomembno, da prisluhi, ki jih pridobi brez sodnega naloga, ne štejejo kot dokaz v sodnem postopku. In kolikor vem, tako tudi ostane.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   darko dne 15.05.2017 09:37

Vse te “specializacije” razumem v širšem kontekstu razslojevanja naše družbe. Ustanavljanje različnih vrst policij, tožilstev in sodišč sledi tem trendom. V bistvu pa s tem ne delamo usluge povpračnim državljanom, temveč elitam, ki se oblikujejo z razslojevanjem družbe. Bogataši imajo že sedaj svoje varnostnike. Po potrebi pa jih varujejo še državni “specialci”. Bogataši imajo svoje pravnike, ki jih varujejo pred roko pravice. Navadni državljani se naj znajdejo sami. Ti, ki uporabljajo različne palice, morajo poslušati svoje nadrejene. Nadrejeni pa bodo zahtevali o njih upoštevanje delitev v družbi. Nekdo, ki ga je elita izločila, bo res morda lahko nekoliko ažurneje in bolj temelito obravnavan. Če pa se bo kakšen “specialni” organ pomotoma lotil nekoga izmed elite, se bo v njegovo obrambo lahko vključilo celo Ustavno sodišče RS. Članom elite vskoči v pomoč tudi zdravstvena stroka in jih varuje pred roko pravice. S specializacijami ne bomo naredili povprečnim državljanom nobene koristi. To bo koristilo le eliti v razslojeni družbi. To ne velja le za Slovenijo ampak za celi Svet. “Specialni organi” imajo praviloma več pooblastil od navadnih organov. Ta pooblastila izkoriščajo predvsem za varovanju elit v razslojeni družbi.

#2   stricmarc dne 15.05.2017 12:22

Darko, delim tvoje mnenje.

#3   Nevenka dne 15.05.2017 13:45

Tudi jaz.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !