Majamo vlado

Bliža se predvolilni čas in sedaj je trenutek, da prikažemo Cerarjevo vlado kot nesposobno, ki ji ne uspe noben resen projekt. Bili so časi, ko smo majali z interpelacijami razne ministre, da bi povečali razpoke znotraj vladajoče koalicije. Interpelirali smo notranjo ministrico zaradi slabih plač in slabe opremljenosti policije in ne zaradi bodeče žice ali posebnih pooblastil policije. Interpelirali smo ministrico za delo zaradi koroške deklice in velenjskih dečkov. Ministra za okolje in prostor zaradi barake, ki ni imela gradbenega dovoljenja ( V RS je okoli 300.000 objektov, zgrajenih na črno).

Vladi smo očitali, da ne spelje zdravstvene reforme, da ne naredi ničesar za gradnjo drugega tira in ne novelira zakona o delovnih razmerjih, s čemer bi zagotovili v veselje delodajalcem bolj fleksibilno delovno silo. Ničesar tudi ne naredi za privabitev tujih investicij.

Pa kljub nesposobnosti vlade dosegamo zavidljivo gospodarsko rast. Beležimo padec brezposelnosti. Davčne blagajne so povečale prilive in zmanjšale krajo države s strani podjetnikov.

Pojavlja se scenarij iz preteklosti, ko je SDS minirala z referendumom pokojninsko reformo in jo po izvolitvi sama takoj izpeljala. Prav tako je Pahorjevi vladi s pomočjo nacionalnega interesa in jurišnikov SŽ in Luke Koper uspelo zaminirati projekt vstopa DB ( nemške železnice) v Luko, Interevropo in železnice, kljub toliko opevanem vstopu tujega kapitala in umika države iz gospodarstva s strani slovenske desnice.

Znanec, verni privrženec Janše, je načel temo 2. tira kot projekt podoben TEŠ 6. Operiral je z cenami kot velik strokovnjak: tu dvesto milijonov, tam tristo… Ne ve zakaj vabiti v projekt Madžare, ko pa ga zmoremo zgraditi sami. O priporočilih Bruslja o javno zasebnem partnerstvu, o vključevanju več držav v logistiko, ni hotel niti slišati. Zakaj pa prodajati Helios, Cinkarno, Telekom, NLB… , če so to donosni projekti, je preslišal. V tej smeri ni dala centrala ustreznih smernic. Važno je le, da se projekt ne začne v mandatu te vlade. Ga bomo začeli po volitvah mi, skupaj z našimi prijatelji Madžari.

Naenkrat je postal veliko ljubitelj narave, saj se postavlja ponovno projekt Magna in zanimivo, tudi Kemisa. Kemis je le kot primer neučinkovite in nesposobne vlade Mira Cerarja in nima drugega političnega sporočila.

Mislim pa, da je zaradi želje po višjem BDP (in na tem temelječem navideznem uspehu vlade) zanemarjeno temeljno vprašanje; V kakšni Sloveniji želimo živeti?

Menim, da lakirnica Magne spada le na degradirane površine ( kot je okolica Tovarne dušika Ruše, Tovarne glinice v Kidričevem in še kje), ki so dovolj blizu Maribora in imajo prometno infrastrukturo ( ceste, železnica). Morda bi morali investitorju ponuditi lokacije po naši izbiri tudi za ceno, če se preseli drugam. Razlastitev, ko z posestnikom ni mogoč dogovor in ko gre za pomemben objekt, pa se mi zdi normalna in je primerjava z denacionalizacijo po 2. svetovni vojni nekorektna.

Bi pa podprl referendum o širitvi Luke Koper. Ali pri dobrih 30 km obale prenesemo tako veliko pristanišče z vso ustrezno infrastrukturo. Ali moramo postati novi Hamburg. Ali damo prednost turizmu, ribolovu, naravi, solinam ali pristanišču?

To so zame vprašanja, o katerih bi rad slišal mnenje Slovencev. Traso, sistem vleke, cene posameznih gradbenih faz pa bi pustil stroki. Prebral sem sicer Duhovnikov inovacijski predlog, vendar se o njem ne upam opredeljevati. Sem premalo strokoven.

  • Share/Bookmark


9 komentarjev ↓

#1   darko dne 2.06.2017 13:50

Obstoječa vlada ne sme imeti nobenega večjega uspešnega projekta, da ji to ne bi kaj koristilo pri volitvah. Zato je potrebno “zaminirati” projekt 2. tir, Magna, itd. Janševi vojščaki se pri tem borijo kot levi. Še iz ekološke nesreče na Vrhniki so naradili velik politični škandal. V projekt NLB pa se jim ni potrebno vpletati, ker se vršijo notranji spori v vladajoči koaliciji.

#2   stricmarc dne 2.06.2017 19:37

Darko, očitno je miniranje pozicije tudi pri projektih, ki so pomembni za državo, strategija boja za oblast opozicije. Morda je tako tudi drugod in ne velja le za Slovence tista zgodba o zlati ribici, ki izpolni vsako željo, le da sosedu nagrado podvoji. gre v tem stilu: Povej željo. Da oslepim na eno oko ( ker sosed, ki mu željo podvoji, oslepi na obe očesi.) Pri Hrvatih vidim, da še gre vedno za boj partizanov in ustašev, vendar pa, ko gre za “Našo ljepo” složno stopijo skupaj. V tem je tudi bistvo uspeha njihovega lobiranja v Bruslju.

#3   Nevenka dne 4.06.2017 15:32

Točno tako stricmarc – pri Hrvatih se vidi enotnost za skupni interes, Slovenska desnica je pa najbrž edina politična usmeritev na svetu, ki bi želela škodo vsem Slovencem, samo, da oblast pade in pride v njihove roke – potem pa nobenega čudeža od nikoder….Absolutno je to resnica, da nas EU zaradi tega, ker nas nekateri Slovenci mažejo po svetu (Janezek, ki tudli, da imamo še vendo komunizem, ker išče podporo zase) in nam tako spodbijajo mednarodno podporo – vsem, tudi navadnim volivcem z desne – ki pa seveda tega ne dojamejo.

#4   stricmarc dne 4.06.2017 19:25

Žal je tako.

#5   Rado dne 5.06.2017 06:24

Ne vem stric, malo skeptičen postajam do tvojih tekstov.

Ni mi jasno kako lahko kaj zapišeš o Cerarju karkoli drugega, kot da je aroganten in nesposoben politikant.

/Ne omenjam mi prosim gospodarske rasti, ker Cerar nima nič z njo./

In o drugem tiru vsi ZNOVA IN KAR NAPREJ pozabljate, da nismo proti Cerarjevem drugem tiru, ampak proti dvojni ceni zanj! In proti netransparentnostiv zvezi s financiranje.

Ja stric, sprenevedaš se! Tudi glede Magne. Magna je dobrodošla, a ne na kmetijski zemlji. Zakaj Magno ne umestijo v bližnjo Kidričevo, kjer je ogromno že tako devastiranega zemljišča.

In nobenemu, niti mojemu najljubšemu politiku, ne morem oprostiti trase avceste skozi Braslovče. Najbolj rodna zemlja v Savinjski se “prodaja” za ne vem kakšne interese. /čeprav imamo na razpolago cenejšo in že tako za kmetijstvo neuporabno traso med Velenjem in Arjo vasjo/

Bodi pošten stric in svojega zdrsa ne poskušaj opravičevati. Še bolj boš “v drek zlezel”.

#6   stricmarc dne 5.06.2017 10:03

Rado, poštenje je filozofsko- sociološki pojem in si ga vsak po svoje predstavlja. Vendar namen mojega pisanja ni pisanje o tem pojmu, pač pa razgrnitev zavese , ki zastira predvolilni boj in izrojen boj za “narodov blagor”, ko postaneta Magna in 2. tir Cerarjeva projekta ( od kdaj že načrtujemo 2.tir in od kdaj si že prizadevamo privabiti tuje investitorje v MB?) in pozeba, požar v Kemisu Cerarjeva katastrofa. Sem pa že večkrat pisal, da bi sam forsiral Magno na degradiranem področju z močno infrastrukturo ( okolica Tovarne glinice v Kidričevem, Bezena v bližini Tovarne Ruše).
Sam nisem volil Cerarja ( oz SMC) , niti Pahorja, vendar pa v obema vidim osebi, ki vsaj malo umirjata razklanost Slovencev. Že to, da so proti vladi MC Janševiki in stari komunisti, kaže na to. Je pa morda res, da je za konsolidacijo svojih sil najboljša opredelitev, za Janšo ali proti Janši, da se o vsebini in operacionalizaciji programov sploh ne pogovarjamo.

#7   Rado dne 5.06.2017 11:03

Dragi stric.
Anzagonizem Janša : neJanša sploh ni več relevanten.
Gre za uzupacijo oblasti. Gre za navidezno demokracijo starogrškega tipa.

Demos = lastnik sužnjev
Sklavos = sužnji

Člani Demosa, vladajoče elite imajo notranjo demokracijo, ki jo spoštujejo. In medsebojno kolobarijo na oblasti.

Ljudstvo pa smo na nivoju Sklavosa in niti ne moremo odločati o ničemer. Morda le o tem, kateri eliti se bomo pustili izkoriščati.
Justica je tako orodje s katerimi elita uveljavlja svoj položaj proti tistim, ki nimajo dovolj, da bi plačevali kvalitetne pravnike.
Pravo nas torej ščiti le navidezno.

Ergo
- politika je za izbrance
- pravo nas ne ščiti
- politični sistem marginalizira civilno družbo. poslednje pribežališče – Referendum – je v praksi skoraj nedosegljiv. Če pa že lahko posežemo po njem, pa ga politika zminimalizira (referendum o odpiralnih časih, ipd).

Zbudi se vendar Stric in se nehaj ukvarjati s kozmetiko. Bika je treba prijeti za roge!

Cerar, lakaj bruseljskih povspetnikov in finančnih centrov moči, mora leteti. Po možnosti čimprej. Že danes bi bilo pozno. Najbolje bi bilo včeraj!

#8   stricmarc dne 5.06.2017 17:56

Rado, s tvojimi trditvami se strinjam, vendar ne vidim na obzorju nove zgodbe o demokraciji. Ergo, vse drži, kar pišeš pod “ergo”. Vendar tako je bilo in demokracija je bila več ali manj metoda , s katero so vedno močnejši sloji, razredi, elite, klike…. hotele dobiti večji kolač vpliva in oblasti od aristokracije. Enakost, bratstvo, svoboda so bile več ali manj mobilizacijske parole, da si pridobil zaveznike. Sam sem verjel v ideje komunizma, pa so kmalu zajahale ljudstvo nove elite in obračunale z opozicijo v stilu ” Nema deokratije za onog, koji je protiv nas. V strankah pa je strankokracije, kjer si lahko zato, da ploskaš in lepiš plakate. Politiko pa oblikuje ozka elita, ki jo člani le potrjujejo. Še največ sem .lahko kaj povedal nekoč v ZK. Če nihče drug, mi je vsaj udba prisluhnila in mi s tem dala nek pomen. Danes pa elito i kritika ne skrbi, saj je takšna poplava informacij vključno s teorijami zarot, kjer se tudi biseri skrijejo. Ko pa gre za kritične presoje, pa dobijo svoj pomen, ko v njem zaznajo politične stranke svoj interes v igri prestolov in ne zaradi kritike pojava kot takšnega.

#9   darko dne 6.06.2017 12:46

Strinjam se s trditvijo, da Cerar ni dober predsednik vlade. Prav tako vlada ni dobra kot celota. Vendar pa je to verjetno najboljša vlada, ki jo trenutno premore naša strankarska demokracija. Imamo desno alternativo z Janšo na čelu. Prepričan sem, da ta vlada ne bi bila nič boljša od obstoječe. Vendar pa moramo obravnavati oblast bistveno bolj kompleksno. Odločitve pripravljajo in sprejemajo navadno lobiji iz ozadja. Za te lobije je najbolje, da imamo na oblasti takšne, ki to kar so si zamislili tudi izvedejo. To v Sloveniji nikoli ni bil problem. Razlika je bila samo v tem katere lobije so poslušali. Glede tega bi se verjetno tudi razlikovala Cerarjeve in Janševa vlada. Če se vrnem na trenutne projekte, ki jih poskuša minirati Janša, lahko ugotovim nenačelnost. Usmeril se je na 2. tir in Magno. Avtocesto Velenje – Celje pa je pustil na miru, čeprav je to še bolj neumen projekt od drugih dveh. Zakaj se tako obnaša? Janša je bil ves čas povezan z velenjskim lobijem, zato nikoli ni poskušal prav zares rušiti projekta TEŠ6 in tudi ne bo rušil projekta avtocestne trase Velenje – Gomiljsko. Prav zanimivo je kako je znal in še zna velenjski lobi povezovati politično levico in desnico.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !