Volitve

Zakaj nisem volil Novakove?

Zdelo se mi je primerno, da desnica dobi enkrat tudi predsednika države. Novakova se mi je zdela zmerna, ne maščevalna in ne revanšistična. Tudi pri urejanju povojnih pobojev je pokazala za desnico precejšno mero strpnosti in razumevanja pri saniranju te odprte družbene rane, ki Slovence še vedno razdvaja.

Pa se je na soočenjih malo zakvačkala pri obravnavi problemov zdravstva. Vsi so odgovarjali izmuzljivo. Kritizirali so trenutno stanje, se zgražali nad dolgimi čakalnimi vrstami, nad izgubami v bolnišnicah in kritizirali korupcijo pri nabavi zdravil. Novakova pa je jasno povedala, da njena stranka ve, kaj storiti, da ima najboljši program, ki bo reformiral zdravstvo. Pa sem se spomnil bele knjige NSI. V njej je predvidena privatizacija, izenačitev javnega in zasebnega, omejen paket zdravstvenih uslug, ki se financira z zdravstvene blagajne, pluralizem zavarovalnic pri zbiranju denarja in ukinitev monopola zdravstvene blagajne. Takšna pot bi sicer skrajšala čakalne vrste, morda bi bil celo boljši odnos do pacienta ( stranke), vendar pa bi se začel proces razgradnje javnega zdravstva, ki ga brez revolucije ni več mogoče povrniti v začetno stanje. Že pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja in omejitvi trajanja koncesij se je sprožil pravi vihar.

Zaradi njenega konkretnega odgovora sem ji odtegnil glas.

V soočenju sem pričakoval malo več konkretnosti. Saj vemo o omejenih pristojnostih predsedniške funkcije, je pa za volivce vseeno zanimivo vedeti za kandidatov odnos do družbenega problema in za način reševanja.

Primeri:

Trditev , da je potrebna zdravstvena reforma, ker so predolge čakalne vrste in ker je preveč korupcije , je premalo.

Obsojanje postavljanje ograj na meji ( Popovič) v času, ko nam je pretila resna nevarnost žepa za begunce in emigrante, je neresno. Seveda pa je na mestu vprašanje odstranitev ograj, če ocenimo, da je balkanska pot dejansko zaprta.

Popovičevo modrovanje ob Pahorjevi trditvi, da je z nekim državnim obiskom pripeljal za skoraj milijardo poslov, češ kje se vidi to v proračunu, je neresno. V proračunu se vidijo le davki in dajatve in ne prihodki iz poslov.

Da je potrebno povišate plače za osebje v domu ostarelih, so vsi enotno prikimavali. Vendar pa je na državniški funkciji potrebno razmišljati državniško. Od kod vzeti denar. Že mala korekcija plač se bo pokazala v višji ceni oskrbovalnine, ki pa jo danes povprečni upokojenec ne zmore.

Potrebno je popravit plače medicinskemu osebju, negovalkam v domovih ostarelih, pomočnicam v vrtcih, vojakom, gasilcem, policistom, je le načelna debata gostilniškega kova. Predsedniški kandidat bi moral odgovoriti, komu vzeti. Od skoraj 200.000 javnih uslužbencev je le 30.000 delavcev državnega sektorja ( uradništvo, vlada, policija , vojska…) ,saj večino predstavljajo javne službe kot so zdravstvo, šolstvo, kultura…

Razbremenit gospodarstvo brez davka na nepremičnine, znižati obdavčitve bogatih ( znižati davek na dobiček, uvesti kapico za visoke plače), torej znižati prihodke državne blagajne in istočasno zagotoviti več denarja za odpravo prej naštetih anomalij, seveda brez dodatnega zadolževanja, je nerešljiv problem.

Prvo razumevanje problema z nakazanimi rešitvami je skušala pojasniti kandidatka SMC dr. Maja Makovec Brenčič , pa jo volivci niso nagradili. Očitno je všečna demagogija polresnic, kritizerstvo in igranje na skrite travme volilnega telesa v stilu Donalda Trumpa, ki je daleč od razuma in realnosti. In ubogi volivci so vedno znova in znova razočarani.

Za preskok iz začaranega kroga polresnic in demagogije pa pričakujem več konkretnosti in razumnosti od organizatorjev soočenj. Ne gre le za to, da vsakdo odgovori na vprašanje s kratkim všečnim odgovorom, pač pa se mu postavi tudi podvprašanje, ki bo pojasnilo njegovo razumevanje in razkrilo njegov dejanski odnos do reševanja družbene in državne problematike.

Ne levo, ne desno – naprej, na bolje ! Za narodov blagor! Za pravično, pravno in socialno državo! Za državo, kjer bodo ljudje srečni ( kateri?) ! Zedinjena Slovenija ( Trst, Gorica, Beljak, Celovec- naša so pravica; morda dodamo še Istro) je geslo, ki je bilo aktualno pred več kot 100 leti.

Te parole so več ali manj puhlice, ki so morda koristne za mobilizacijo naroda, nikakor pa ne za trezni razmislek pred volitvami.

Od narcisoidne Angelce Likovič in populista Šeška takšnih odgovorov ne moremo pričakovati.

Morda bo malo več vsebine v nadaljevanju volilne tekme, ko bosta le še dva kandidata.

V omizju, ki je komentiralo izid volitev, je moralni teolog dr. Ivan Štuhec ponovno načel temo domovinske vzgoje v šolah kot sredstvo za razsvetlitev ljudi o pomenu demokracije in volitev ter volilne udeležbe.

Sam se dobro spomnim predmetov, kot so temelji marksizma, ustava, morala,osnove narodne obrambe, temelji samoupravljanja …, ki so nam vcepljali odnos do socializma, delavskega samoupravljanja, bratstva in enotnosti, pomen NOB.

Pa kaj? Razpadla je Jugoslavija, ukinil se je socializem, ukinilo samoupravljanje, revidiralo NOB.

Toliko v vednost dr. Štuhcu.

  • Share/Bookmark


7 komentarjev ↓

#1   darko dne 24.10.2017 11:51

Nizka volilna udeležba in množica kandidatov pri vseh vrstah volitev (predsedniške, državnozborske, lokalne), kažejo na resno krizo poliotičnega sistema. Državljani so spoznali, da nimajo skoraj nobenega vpliva, zato jih več kot polovica sploh ne gre na volitve. Med tistimi, ki pa gredo na volitve, je navadno polovica takšnih , ki dajo nezaupnico obstoječim politikom. Zato ni čudno, da se v državnozborskih volitvah pojavljajo vedno nove stranke, ki jim volilci namenjajo veliko glasov. To ne počnejo zato, ker bi bili prepričani, da bodo ti boljši od uveljavljenih politikov in strank, ampak ker ne želijo dati glasov uveljavljenim politikom in strankam. Tako so v zadnjem obdobju kot meteori zažerele nove stranje: Zares, Drževljanska lista, Stranka Mikra Cerarja, itd. in kmalu zatem tudi ugasnile. Prepričan sem, da bo SMC kljub dobrim gospodarskim rezultatom dobila na državnozborskih volitvah relativno malo glasov. Mnenja sem, da ima v drugem krogu predsedniških volitev več možnosti Marjan Šarec kot pa Borut Pahpor. To ne bo podpora programu Marjana Šarca, ampak nezaupnica Pahorju. Vse to kažena na resno krizo političnega sistema v Sloveniji. Po mojem mnenju je potrebna temeljita sprememba političnega sistema od lokalne samouprave do državnega sveta. Mnenje sem, da naj pridobi predsednik države več pristojnosti in odgovornosti, saj je poleg županov edini izvoljen neposredno. Število občin je potrebno bistveno zmanjšati. Državni svet se naj ukine. Stranke pa naj začneje delovati tako kot se od njih pričakuje v demokraciji. Sedaj delujejo skoraj vse stranke tako kot je delovala prejšnja KPJ do leta 1948 (centralistično). V skoraj vseh strankah sedaj odloča le peščica vodilnih, v nekatreih pa samo vodja (SDS in DESUS). To ni demokracija, ki so nam jo obljubljali. Če gremo voliti takšne kandidate, ki jih je pripravila strankarska kuhinja, izpademo kot bedaki. Zato smo raje doma, ali pa volimo proti.

#2   stricmarc dne 24.10.2017 17:35

Darko, sigurno je nekaj na tem. Vendar kaj storiti, saj šele udeležba na volitvah, krone strankarske demokracije, da demokraciji videz legitimnosti. Morda le ne bi bilo odveč, da bi bila volilna udeležba obvezna, vendar brez predvidenih sankcij. Sankcije so lahko nepredvidene, saj pri izbiri npr. uradniške službe z ignoranco volitev kažeš svoj odnos do ustavne ureditve svoje države.
Je pa nezaslišana in preslišana izjava JJ : Ker ni prave izbire ( Šarec, Pahor) naša stranka ( naši člani) najbrž ne bo volila nikogar. Torej se volitev ne bodo udeležili, ker ni za njih primernega kandidata. To je posredni poziv k bojkotu volitev in napotilo tistm, ki nimajo svojega kandidata k ignoranci volitev. Je pa resno opozorilo politikom, da sami producirajo morbidno vzdušje v državi. Poudarjanje korupcije ustvarja mnenje, da smo najbolj korumpirana država, kar se pokaže tudi v meritvah, ki temelijo na anketiranju. Podobno je z zdravstvom. Je zaendrek, večajo se čakalne vrste, povsod korupcija. Zaupanja v pravno državo ne more biti, če tudi prvaki strank kričijo o krivosodstvu. Podobno je tudi na drugih področjih, kjer se kar tekmuje, kdo bo bolj pjuval “po bandi kravatarski”.
Primerna izjava JJ bi bila: Naša stranka ne bo podprla nobenega kandidata. Pozivam pa naše člane, da se vseeno udeležijo volitev v drugem krogu.

#3   darko dne 26.10.2017 09:30

V Sloveniji smo res v veliki poloitični krizi, pa o tem molčijo tudi mediji. Da smo res, navajam le nekatere izjave polotikov v času zadnjih predsedniških volitev:
- Likovičeva poziva k odpravi pravice ženskam, da svobodno razpolagajo s svojim telesom (prepoved splava).
- JJ ne priznava legitimnosti sodiščem. Obnaša se kot se je obnašal Tito v “Bombaškem procesu” leta 1928. Tito takrat ni priznaval legitimnost sodišču. Bil je revolocionar s ciljem zrušiti takratno oblast. Očitno tudi JJ želi zrušiti obstoječo oblast. To je njegova ustavna pravica. Nedopustno pa je, da jo ruši na revolucionarni način. Naj zmaga na volitvah. Če pa mu to ne uspe, pa se naj sprijazni z opzicijo.
Tudi pozivanje volivcev, da naj bojkotirajo volitve, je ena izmed oblik revololije, ki ni primerna za poslanca državnega zbora JJ.

#4   stricmarc dne 26.10.2017 20:25

Darko,prav imaš. Pozivanje na bojkot volitev, širiti dvom v pravno državo, poudarjanje korupcije, bojkotiranje sodišč. etiketiranje s krivosodjem so metode, ki načenjajo osnovne mehanizme delovanja države. To je bila taktika nekdaj komunistov, ki so se pripravljali na prevzem oblasti z sloganom: Tem slabše kot je, boljše je za nas. Višek licemerstva pa je ćudenje nazaupanju državljanov v državo in posledično slaba volilna udeležba. Kakor koli je že, taktika uspeva, saj je bila preiskušena že večkrat v zgodovini.

#5 Rado  Rado dne 27.10.2017 08:40

Začutil sem avtorjev posmeh ob domovinski vzgoji. Le čemu? Prevladujočemu neoliberalnemu diskursu vendarle moramo postaviti protiutež. Domovinska vzgoja mlademu človeku daje identiteto. Ki je sicer nima. Oziroma je nadnacionalna.

#6   stricmarc dne 27.10.2017 09:40

Rado, res misliš, da bo domovinska vzgoja protiutež neoliberalnemu diskurzu? Ali pa se tudi ti malo hecaš? Glede na dejansko prakso strank, ki se zavzemajo za uvedbo domovinske vzgoje, lahko pričakujeva gojenje tradicije osamosvajanja, vloga in pomen osamosvojiteljev na razvoj slovenske države, kršćanske vrednote in njen vpliv na evropsko kulturo, poveličevanje strankarske meščanske demokracije in pljuvanje po totalitarizmu in s poudarkom na morilskem komunizmu, o jugoslovanski ječi narodov in podobno.

#7 Rado  Rado dne 27.10.2017 20:19

Nobenega dvoma Stric!
Verjamem, da bodo poskusi kot navajaš, a osnovne postulate je treba nadrilati.
Zastava, slovenska kultura – velika imena, jezik, narodno blago, himna!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !