Bit coin

Bit coin, kripto valuta, ki nima magične meje

Veliko se piše o fenomenu kripto valute » bit coin«, vendar se redko kje zasledi bistvo podivjane rasti te valute, za katero ne stoji nič in je le produkt kibernetskega sveta. Za njo ni narodne banke, ni zlate podlage, ni nacionalnega gospodarstva. Podobno je trgovanju s parcelami na tujem planetu, ki ga še nismo osvojili. Ali pa trgovanju z odpustki na onem svetu.

Znano je, da je število bit coinov omejeno in da lahko prideš do njih z rudarjenjem ( zahtevna dolgotrajna računalniška operacija ) in z nakupom. Pri nas jih prodajajo že na petrolovih črpalkah.

Rast valute je pogojena s ponudbo in povpraševanjem. Ker ne moremo pričakovati večjega povečanja enot kripto valute, se ob povečanju povpraševanja povečuje cena obstoječih.

Ker pa bit coine ne nadzira banka, niti davkarija, je nakup te valute odlično sredstvo za skrivanje premoženja, odlično sredstvo za transakcije mimo bank in njihovega nadzora, tudi za financiranje nelegalne dejavnosti.

Zato bo povpraševanje po bit coinih naraščalo, kar se bo videlo v visoki rasti te valute. Ta proces bo tekel tako dolgo, dokler ne bodo države spoznale, da na takšen način izgubljajo nadzor na denarjem in da se iz tega naslova financira tudi nelegalna dejavnost ( npr. terorizem).

Ko pa bo takšen nadzor realiziran, ali pa bodo to valuto enostavno prepovedali ( Kitajska, Rusija), bo bit coin le še elektronski zapis brez vrednosti.

Do takrat pa bo le rasel in to ekspotencialno, brez zgornjega limita.

Bitcoin Tech Slika Za Wallpaper

  • Share/Bookmark


9 komentarjev ↓

#1 Rado  Rado dne 2.12.2017 15:28

Eh, zdaj smo zamudili. Pred petimi leti bi moral vložiti tistih 1000 evrov. (pa me danes ne bi zeblo, ker bi bil na Madeiri)

#2   stricmarc dne 2.12.2017 16:52

Ja. Kasno stiže Marko na Kosovo polje…

#3   stricmarc dne 9.12.2017 17:06

Na možnost kibernetske kraje iz kripto denarnice ter nikakršne odgovornosti njenih lastnikov za shranjen denar, pa še pomislil nisem.

#4   darko dne 12.12.2017 11:19

Mnenja sem, da kripto valute nimajo v takšni nenadzorovani obliki v bližnji prihodnosti nobene možnosti za obstoj. Podobno velja tudi za “davčne oaze”. Kripto valute in davčne oaze po mojem mnenju spodkopavajo denarno politiko posameznih držav in tudi mednarodni finačni sistem. Tudi države brez meja nimajo nobene možnosti za obstoj v bližni prihodnosti. Morda v dalnji prihodnosti ne bomo potrebovali denarja in meja. Ampak do takrat je še zelo doleč. Mislim, da bodo države želele kmalu imeti polopni nadzor nad kripto valutami. Nadzor nad borzami vrednostnih papirjev že imajo, zato ne vidim tehtnih razlogov, da ne bi imele tudi nad kriptu valutami. Takšne kripto valute kot so sedaj razumem le kot neke vste borzne vrednostne papirje, ki pa ne kotirajo na javnih borzah.

#5   stricmarc dne 13.12.2017 09:27

Darko, možno je, da bodo narodne banke počasi v popolnoma kibernetski družbi vpeljale kripto valuto, ki pa bo v bistvu denar v kibernetskem zapisu. Te obstoječe kripto valute pa bodo živele le, dokler ne bo država imela nadzor nad njimi.

#6   Rado dne 13.12.2017 22:28

Bojmo se časov, ko bo izginila gotovina. Nadzor nad državljani bo popoln. Jaz že zdaj uporabljam – v čimvečji meri – gotovino. Nobenih kartic, nobenih sledi.

#7   Nevenka dne 26.12.2017 11:40

Pozdravljen striček,

srečno novo leto, veliko zdravja in še veliko dobrih zapisov na teh straneh ti želim.

Nevenka

#8   stricmarc dne 27.12.2017 12:18

Hvala za lepe želje. Iz tvojih ust v božja ušesa! Tudi sam ti želim veliko srečnega, zdravega in polnega življenja vse do takrat, ko bo naša pot dopolnjena.

#9   pohajalka dne 30.12.2017 16:35

Malo je možnosti, da bo ta reč s fatamorganskimi kovanci trajala. Morda pa se motim … kakor koli, itak jih nimam!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !