Poglabljanje demokracije-nova poslovna priložnost

ZVOP-2 in GDPR odpirata nova delovna mesta

Prenovljen zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), ki upošteva evropsko uredbo o varstvu podatkov (GDPR) bo veljaven 25.5.2018. Varovanje osebnih podatkov se bo poglobilo in normativiziralo. Podjetja in ustanove bodo morala imeti pooblaščence, kup normativnih aktov, zagrožene bodo visoke kazni ( tudi do 100.000 eurov), ki bo odlična poslovna priložnost za odvetnike in ostale družboslovce. Ne samo, da se bo Urad informativne pooblaščenke kmalu povečal za nekaj deset zaposlenih, tudi implementacija zakona bo dajala kruh nekaj sto zaposlenim.

Tudi poglabljanje varovanja osebnih podatkov odpira nova delovna mesta. Ne samo pometanje piste v kasarnah ( prosto po dr. Mencingerju). Tisti, ki smo služili v JLA, vemo kaj je to.

Tudi informacije javnega značaja ( kar je tudi delokrog informacijske pooblaščenke) je pomemben prispevek k razvoju podjetništva. V mojem času so bile informacije o tem koliko in po kakšni ceni neka ustanova ali bolnišnica kupuje nek proizvod, zlata vredne. Se grem trgovino, izvem preko pooblaščenke, koliko plenic in po kakšni ceni kupi nek dom oskrbovancev ali bolnišnica, najdem dobavitelja preko interneta ( včasih so bili tudi dobavitelji softver vsakega nabavnika), se prijavim na razpis in če nisem izbran, izpodbijam veljavnost razpisa. Skratka, imam svojo poslovno priložnost.

  • Share/Bookmark


1 komentar ↓

#1   Stric Marč dne 26.01.2018 17:56

Konkreten primer sem opisal zato, ker bo z 25.majem letos še kako aktualen in bo prenos evropskih direktiv za nas šokanten, saj so predpisane globe tako visoke, da jih večina kršiteljev težko zmore. Avtorji so imeli v mislih velike korporacije ( iz njihovega okolja), kjer je tudi milion evrov mačji kašelj. To je tudi primer, kako se povečuje delež od države financiranih delovnih mest in je primerjava zaposlenih uradnikov v Peterletovi vladi in danes skrajno neprimerna in demagoško naravnana. Pritisk na stroške dela bo v vladi lahko vpeljal dodatno privatizacijo javnih služb ( ali vsaj podporo), kjer bodo stroški se višji, vendar ne bodo prikazani na konto stroški dela in se bodo skrili pred očmi kritične javnosti. Pa še za dodatni zaslužek vodilnih bo več prostora ( korupcija)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !