Sodba o 2. tiru

Sklep sodišča, da se referendum o 2. tiru razveljavi, lahko omaja ugled vse dosedanjih referendumov. Obrazložitev, da je vlada delovala pristransko, saj je propagandno in finančno podprla le svojo različico izida, postavi pod vprašaj skoraj vse dosedanje referendume.

Celo temeljno referendumsko oz. Plebiscitarno odločanje o samostojni Sloveniji je v luči sodne odločitve nezakonito. 6. decembra 1990 je bil sprejet Zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti RS , medtem ko se je plebiscitarno odločalo že 23. decembra 1990. leta. Odločno premalo časa, da bi se lahko nasprotniki organizirali v do Jugoslavije sovražnemu okolju. Finančno, medijsko in propagandno podporo je užival le predlog vlade.

Tudi pri vstopu v EU in Nato niso nasprotniki dobili nobene vladne podpore v pripravah na referendumsko odločanje.

V luči zadnje odločitve sodišča o referendumu o 2. tiru ( oz. O vladnem zakonu o ustanovitvi gospodarske družbe za izvedbo investicije v 2. tir) so vsi dosedanji referendumi ( tudi najpomembnejši) v očeh nasprotnikov vprašljivi.

Odločitev, da bi vlada morala medijsko in finančno podpreti aktivnosti nasprotnikov, je že skoraj abotno in skregano z logiko države.

Že dalj časa opažam, da se je v politiki uveljavil trend pravnih bitk, kjer se spopadajo pismouki, ki spretno koristijo procesni pravo in vejice v preobširnih zakonih. O politični vsebini politika govori le takrat, ko je pravna bitka lahko izgubljena in je lahko ljudstvo dodaten pritisk na sodno vejo oblasti. Tipičen primer je Patria.

Ti trendi so postali orodje elit za medsebojne spopade, ki pa dolgoročno rušijo zaupanje v oblast, ustvarjajo klimo za populizem, ko lahko vsak dovolj spreten Krjavelj prepozna svojo tržno nišo in svojo poslovno priložnost . Družba postaja politično nestabilna in nepredvidljiva.

Dovolj spreten populist na oblasti bo lahko jutri brez težav ukinil nekatere pridobitve zahodne demokracije. Kaj nam bo varuh človekovih pravic ( saj ščiti barabe, begunce, jugose..), kaj nam bo informacijska pooblaščenka ( saj poštenjaki nimamo kaj skrivati), kaj nam bo toliko politični strank (politični povzpetniki minirajo projekte naše modre vlade). Nujno je potrebno reformirati sodstvo, da ne bodo na prostosti barabe, tajkuni in udbo mafija. Vpeljati je potrebno inštitut odpoklica poslanca, da lahko strankarski liderji disciplinirajo svoje ljudi.

Vojsko je potrebno okrepiti z politično primernimi prostovoljci, da jo ponovno preveje duh domoljubja.

Državo bi tako ponovno približali klenemu in poštenemu Slovencu, ki bi spoštoval pravično oblast.

Oblast pa bi postala poštena, učinkovita Primarni interes bi ji bil interes naroda .

Do fašizma in totalitarizma ni več daleč.

Rušenje ugleda oblasti vodi do samouničenja gospodarskih, političnih in drugih elit. Zadnja sodba o 2. tiru je majhen tlakovec na tej poti.

Rezultat iskanja slik za 2.tir slike

  • Share/Bookmark


8 komentarjev ↓

#1   darko dne 19.03.2018 13:41

V konkretni razsodbi gre po mojem mnenju za zmago “desnega” političnega pola nad “levim”. Sodna veja oblasti je bila vedno pod velikim vplivom politike, tako kot je tudi drugod po svetu. Očitno ima sedaj na ustavnem in vrhovnem sodišču “desna” politična opcija prevladujočo vlogo. “Krivosodje” je očitno prisotno samo še na nižjih instancah. Mislim, da tudi rušilci projekta 2. tira niso zainteresirani za resno strokovno razpravo o projektu, ampak samo za strokovno razpravo, ki namenjena rušenju obstoječega projekta. Obstoječo traso je namreč sprejela Janšova vlada. Glavna naloga Kovačiča je bila zrušiti projekt obstoječe vlade. To mu je v celoti uspelo. Kolikor lahko sedaj čujemo od šefa desne politične opcije, pa s to zmago sedaj niso povsem zadovoljni. Ponuditi morajo ustrezno rešitev, ki pa je še nimajo. Projektna rešitev dr. Duhovnika namreč ni skladna s traso, ki jo je sprejela Janševa vlada. Kolikor poznam ta predlog, obstajajo resni strokovni in ekonomski razlogi glede njgove realozacije. O vseh možnih variantah je potrebno organizirati poglobljeno strokovno razpravo. Kot rezultat takšne razprave se naj pripravijo vsaj tri variantne rešitve. Te predloge se naj posreduje politikom (desnim, levim, sredinskim). O teh predlogim naj razpravljajo politiki. Sedaj pa je potekala razprava bistveno drugače. Politiki so po potrebi angažirali razne strokovnjake zato, da so podpirli njihove ideje. To velja za “levo” in “desno” politično opcijo.

#2   Stric Marč dne 19.03.2018 19:47

Darko, trasa je že iz časov Janševe vlade vpeta v prostor. Zemljišče je verjetno že odkupljeno. Pripravljalna dela začeta. Porabljeno je že kar nekaj milijonov. Argumenti za drugo traso bi res morali biti “vodotesni” ( prosto po ustavnem sodniku Petriču). Cena pa mora dejansko piti vodo in ne sme biti oblikovana na osnovi všečnosti, potem pa z podražitvami in dodatnimi deli popravljati na razpisu ponujeno rešitev. Podobno zgodbi TE 6 . Duhovnikova inovacija pa je po mojem mnenju morda primerna za kakšen manjši projekt, da najprej pridobi ustrezne reference. Sicer pa je Vili uspešno zaminiral Cerarjev projekt, kar je bil tudi osnovni cilj strica iz ozadja. Ta isti stric, če bo na vladi, bo nadaljeval projekt z prijateljskimi Madžari, morda le z drugimi ( našimi) izvajalci.
Skratka: Igra prestolov.

#3   darko dne 21.03.2018 09:53

Tudi, če ostane obstoječa trasa takšna kot je sedaj, je potrebno projekt temeljito strokovno pregledati in podati najustreznejšo rešitev. Kolikor mi je poznano, je obstoječi projekt zelo zastarel v tehnološkem smislu (vrsta elektifikacije proge, itd.). To so povsem strokovni problemi o katerih lahko razpravljajo le strokovnjaki. Revizija, ki jo je dala RS izdelati v tujino, se je omejevala le na ekonomiko pri izbrani tehnologiji. Podobne napake so naredili tudi v TEŠ6. Na primer, TEŠ6 ne mora delovati brez vsaj enega starega bloka. Za zagon TEŠ6 mora biti na razpolago dovolj pare, ki jo lahko ustvarai eden izmed starih blokov. TEŠ6 ne more koristiti kot gorivo odpadke, saj izbrana tehnologije to ne dopušča. Če bi bilo na TEŠ6 možno istočasno z lignitom uporabljati kot gorivo tudi odpadke, bi se ekonomika bistveno izboljšala. Če bi za pranje dimnih plinov uprabili odpadno vodo iz premogovnika, bi skoraj v celoti odstranili iz dimnih plinov skoraj ves CO2. S tem bi dosegli velike prihranke zaradi prihrankov plačavanja takse za izpuste CO2. Opadna voda iz premogovnika je bazična in ne vsebuje ogljikovih spojin. Takšna je še posebej primerna za raztapljanje CO2 iz dimnih plinov. S CO2 bogato vodo bi lahko nato čitile alge v Šoštanjskem jezeru. Ta ideja je bila predstavljena investitorju pred približno 10. leti (prijava na EU razvojni projekt 6. okvirnega prograna), pa so zavrnili sodelovanje. Tudi ideja o sosežigu odpadkov je bila predlagana investitorju, pa so to zavrnili. Očitno jim je šlo le za lastne interesa, oziroma podkupnine. Še pri trasi avtoceste Velenje – Celje bodo naredili veliko škodo delovanju TEŠ6. Avtocesta no šla na trasi Velenje – Šmartno ob Paki čez zemljišče kjer je pod zemljo veliko premoga (od Šostanja proti Topolšici). Tega premoga zato ne bodo mogli kopati, ker bi s tem ogrozili posedanje zemljišča na katerem bo potekala avtocesta. Razpoložljive zaloge lignita bodo s tem še manjše. Tako kot pri 2. tiru, kot pri TEŠ6, itd. so bili očitno prisotni parcialni interesi posamezikov, povezani s korupcijo. Koruptivni pa so levi, desni in sredinski. Včasih pa se povežejo, tako kot so se povezali v projektu TEŠ6. Največja nevarnost za njih so neodvisni strokovnjaki. Teh pa ne spustijo zraven. Še Vili Kovačič ne mara tistih strokovnjakov, ki ne pihajo v njegov rog.

#4   stricmarc dne 21.03.2018 10:20

Teh dejstev nisem poznal.

#5   Rado dne 23.03.2018 07:41

Elite so v zadnjih 15 letih naredile vse, da bi institutu referenduma nadeli uzde. V veliki meri jim je to tudi uspelo. Hvala bogu, da je ob zadnjem primeru US imelo toliko moči in poguma, da je vsaj malo ustavilo 1) Samopašnost vladavcev, 2) Strankokracijo in 3) Kapital, ki se ne briga za nič, razen za svoje oplajanje.

#6   Rado dne 23.03.2018 07:44

Referendum je zadnja obrambna črta demokracije.

#7   Rado dne 23.03.2018 07:57

“Rušenje ugleda oblasti vodi do samouničenja gospodarskih, političnih in drugih elit. Zadnja sodba o 2. tiru je majhen tlakovec na tej poti.”

Stric??? Popuščaš. Takšnega te ne poznam. Zagovarjaš vladino politiko 2. tira in pozabljaš na niz kardinalnih napak, ki jih je delala Cerarjeva vlada tozadevno. Začenši z ministrom, ki je bil proti tiru in potem nadaljevala z ustanovitvijo firme za drugi tir, kar poznamo že od Patrie. Vmesne firme se ustanavljajo, da se lažje pere denar. Potem je Cerar nadaljeval z vmešavanjem Madžarov, pa z visokimi cenami za drugi tir. Pa z nedefinirano traso. Kaj je zdaj, ali delamo dva nova tira, ali enega dodatnega. Pa z izločevanjem drugih ponudnikov. Čemu ni vlada razpisala natečaj? Pa še marsikaj, (ta hip se ne spomnem, ker se mi mudi v Komendo na degustacijo piva). V zasebnem sektorju, bi Cerar letel že na polovici mandata, s prepovedjo približevanja vratarnici na 1 km razdalje!!!

#8   stricmarc dne 23.03.2018 13:49

Rado,seveda imaš lahko prav! Med nama sta dva diametralno nasprotna pogleda na Cerarja. Za tebe je nesposoben mečkač in bi ti morda bil bolj napisan na kožo Jankovič ali Janša, če bi ne bil neustrezne barve. Jaz pa pričakujem od predsednika vlade bolj koordinatorjakot pa vodje. Za razvoj demokracije mi je bolj všeč mevžast, kot odločen “mož jekleni” in vlada, ki ni preveč pridna in inventivna, saj le taka zagotavlja stabilno delovno okolje in ne naredi usodnih napak. Zakone je pač modro sprejemati počasi, z široko javno razpravo in v mislih preigravati njihovo implementacijo. Tisto, kar pa se sprejme, je potrebno uveljaviti odločno in dosledno v praksi. In iz tega nasprotnega pogleda na Cerarja vsak po svoje vrednoti in ocenjuje vladne rezultate.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !