Volilna demagogija – plače

Znižali bomo obdavčitev bruto plač, da bodo neto plače višje. Zaradi večje potrošnje zaradi višjih neto plač bomo preko davka na dodano vrednost pridobili izgubljene davke.

Pa poglejmo podrobnejše to laž.

Pravi davek je le akontacija dohodnine, ki ima progresivno lestvico. Pri minimalni plači jo ni, pri višjih se povečuje stopnja progresivno. Ostali so prispevki, ki se rabijo namensko in niso sestavni del državnega proračuna.

Primer povprečne plače v letu 2017.

Bruto plača. 1602,21

Prispevki iz bruto plače delavca:

1. Prispevki za socialno varnost ( skupaj 22,10%) 354,09

1.1.Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 15,5% 248,34

1.2.Prispevek za zdravstveno zavarovanje 6,36% 101,90

1.3.Prispevek za zaposlovanje 0,14% 2,24

1.4. Prispevek za starševsko varstvo 0,10 % 1,60

2.Akontacija dohodnine ( brez olajšav) 189,15

Neto plača 1058,97 evro

Če bi ukinili dohodnino, ki je pravi davek na plače, bi povprečni zaposleni Slovenec pridobil

189 evro mesečno. Seveda bi morala razliko dobiti davčna uprava iz drugih virov. Če bi bil ta vir davek na nepremičnine, bi nastradali tisti, ki so lastniki lastnih stanovanj in hiš. Tudi upokojenci z malimi pokojninami živijo v prevelikih hišah in stanovanjih in ti bi bili največje žrtve te inovacije.

Zmanjšanje prispevka za pokojnine in zdravstvo pa je utopično, saj mora že sedaj proračun primakniti v pokojninsko blagajno ( letno skoraj 2 milijardi) in pokrivati izgubo bolnišnic. Seveda pa je tudi to možno, če bomo z pokojninsko reformo pokojnine še znižali in ljudi prisilili v dodatne pokojninske stebre, ki jih bodo plačevali iz neto plač. V zdravstvu pa iz zdravstvene blagajne plačevali minimalni paket, ostalo pa bodo samoplačniške usluge , podprte z varčevanjem pri zavarovalnicah.

Na koncu res ne bo čakalnih vrst, kot npr. pri zobarjih koncesionarjih. Vendar se bo skoraj vse plačalo. Ne samo k zobarju, tudi zdravnikom bomo hodili na Hrvaško. Tam so te usluge še vedno cenejše.

Pa še poglejmo, koliko pridobi delavec z zajamčeno plačo ( bruto 804,96). Nič , saj zaradi davčne olajšave ne plačuje akontacije dohodnine.

In menežer z bruto plačo 10.000 evro? Zaradi ukinitve dohodnine (davka) na plačo pa pridobi 2.714,87 evra. Koliko bodo zaslužili šele top menežerji.

Torej je jasno, kdo pridobi z ukinitvijo davka na plačo. Največ ljudje z visokimi plačami. Siromak pa ostane siromak, kot prej. Še na slabšem bo, saj bo morala država manjkajoče davčne vire nadomestiti.

  • Share/Bookmark


6 komentarjev ↓

#1   darko dne 5.04.2018 12:57

Plače so bile vedno postavljeno politično in bodo verjetno tudi v prihodnosti. Gre za politiko na državnem nivonu in tudi za politiko na nivoju podjetja, oziroma kmetije. Plače ni možno obravnavati ločeno od ostalih prijemkov, ki so povezani z lastninskimi deleži in drugimi pravicami. Mnogi s.p. si že sedaj izplačujejo večino prejemkov preko stroškov. Pri teh dohodkih jim ni potrebno toliko odvajati državi za skupne potrebe. Desna politična opcija bi morala biti načalno na strani lastnikov kapitala. Ti so načelno zainteresirani za to, da plačujejo čim manj za skupne potrebe države, da ostaje več za njih. Vendar pa vedo, da jim mora država zagotoviti ustrezne pogoje za obratovanja. Tudi ljudje morajo imeti dohodke, da bodo kupovali njihove izdelke in storitve. Vpračanje je le, ali se ta finančna sredstva odvajajo preko plač, ali na kakšen drugi način (obdavčitve proizvodov, davek na nepremičnine, itd.). V Ustavi RS je napisano, da je Slovenija socialna država. Zato morajo lastnik kapitala na ustrezen način odvajati zadostna finančna stredstva za zagotavljanje socialne države. Država mora zagotavljati v veliki meri brezplačno: šolstvo, zdravstvo, socialno varstvo, itd.. Ne vem, če lahko to država zagotovi le preko davkov, plače pa pusti bolj ali manj v celoti zaposlenim. Najbolj nelogično je takrat, ko nekdo trdi, da je potrebno razbremeniti plače različnih obnveznosti, ter istočasno znižati davke. Od kot bo prišel potem denar za skupne potrebe. Račun se enostavno ne izide.

#2   fuga dne 13.05.2018 09:35

Ko sem učil odrasle udeležence vseobsegajočega izobraževanja za poklice prihodnosti, sem šele lahko ocenil, koliko od mojega zaslužka je pobrala nenasitna država. Šolo sem stal slabih 14 eurov na uro. Za izplačilo sem prejel 7 eurov. Če bi dodal zraven še vse tiste dajatve, ki mi pripadajo v vsakdanjem “poslovnem” življenju, torej davek, ko nekaj kupim ali prodam, plačujem internet in TV programe, komunalo in druge storitve, mi nehote pride na misel. Kam država daje ves ta denar?

#3   stricmarc dne 13.05.2018 18:25

V prispevku sem pojasnil, da radi govorimo o davkih tudi, ko gre za zdravstveno in pokojninsko blagajno. Če ukinemo v E vropi uveljavljen model socialnega in pokojninskega zavarovanja in ga spremenimo v direktno plačniškega, lahko ta dva ” davka ” ukinemo. Pravi davek je dohodnina, ki pa jo nižje kategorije ne plačujejo. Tvoj primer pa je verjetno pogodbeno delo ali delo preko avtorske. Ker pa se smatra , da se s takšnim delom odžira delovna mesta mlajšim, je davčna politika tudi bolj restriktivna. Delodajalci danes silijo honorarce v s.p. oz. v prekerstvo.

#4   Nevenka dne 17.05.2018 17:56

Ampak eden ciljev je bil, da nam pamet ne bi bežala v tujino? To pa itak niso relativno slabo plačani ljudje znotraj Slovenije, so pa relativno slabše plačani kot v tujini.
Ampak mi se ukvarjamo z davki – namesto s produktivnostjo.

#5   stricmarc dne 17.05.2018 19:05

Vse države poznajo beg možganov. Že v preteklosti so nekateri slovenski umi študirali, poglabljali znanje in ustvarjali v tujini. V tujini ( razviti) so boljši pogoji za delo kot doma. So pa področa, kjer ni možnosti apliciranja znanja, ker nimamo lastnih uporabnikov( avtomobilska industrija, polprevodniki, naftna industrija…). Gibljivost kadrov je sestavni del globalizacije in temu ne moremo uiti. Morda bi lahko privabljali strokovnjake iz neratvitih področjih, pa nam nacionalni ponos in interes strokovnih cehov to ne dovolite. Ob pomanjkanju zdravnikov bi lahko uvozili kader iz Balkana. Vendar še tam, kjer ni ovir ( Hrvaška je v EU), postavljamo umetne, kot so težave pri nostrifikaciji diplom, dovoljenje zdravniške zbornice, perfektno ( za silo ni dovolj!) znan slovenščine in podobno.
Nevenka, z davki se ukvarjamo pred volitvami, ker malim človek ne dojame, da zmanjšana vloga države ob manjših davčnih prilivih v prvi vrsti koristi bogatim, kapitalu in ne njemu. Podobno je z socialistično uravnilovko. Vsak, ki je pod povprečjem, z uravnilovko pridobi vsaj kratkoročno. Pa je kljub temu ta segment ljudstva v veliki meri baza desnice.

#6   Nevenka dne 17.05.2018 19:55

Ja, kaj nismo želeli privabiti več tujega kapitala, da bi lahko odprli več dolovnih mest? Vsaj stališče gospodarske zbornice je bilo tako. Nekako je res tako, da se mi zdi, da malega človeka itak nima nihče v planu. In potem nekateri vpijejo, da pač nimamo več socializma… Dejansko pa je tako, da bi ljudje radi dobre plače, delitev profita in občutek socialne varnosti po vzoru kot smo ga imeli. Mi najbrž še nekaj časa ne bomo imeli obojega…Bogi mali človek še v naprej…Cilj bi moral biti bolj produktivna družba in s tem večja vrednost dela in boljše plače…Pa nobenega politika ne slišim, da bi kaj takega obljubljal…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !