Volilna demagogija – plače

Znižali bomo obdavčitev bruto plač, da bodo neto plače višje. Zaradi večje potrošnje zaradi višjih neto plač bomo preko davka na dodano vrednost pridobili izgubljene davke.

Pa poglejmo podrobnejše to laž.

Pravi davek je le akontacija dohodnine, ki ima progresivno lestvico. Pri minimalni plači jo ni, pri višjih se povečuje stopnja progresivno. Ostali so prispevki, ki se rabijo namensko in niso sestavni del državnega proračuna.

Primer povprečne plače v letu 2017.

Bruto plača. 1602,21

Prispevki iz bruto plače delavca:

1. Prispevki za socialno varnost ( skupaj 22,10%) 354,09

1.1.Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 15,5% 248,34

1.2.Prispevek za zdravstveno zavarovanje 6,36% 101,90

1.3.Prispevek za zaposlovanje 0,14% 2,24

1.4. Prispevek za starševsko varstvo 0,10 % 1,60

2.Akontacija dohodnine ( brez olajšav) 189,15

Neto plača 1058,97 evro

Če bi ukinili dohodnino, ki je pravi davek na plače, bi povprečni zaposleni Slovenec pridobil

189 evro mesečno. Seveda bi morala razliko dobiti davčna uprava iz drugih virov. Če bi bil ta vir davek na nepremičnine, bi nastradali tisti, ki so lastniki lastnih stanovanj in hiš. Tudi upokojenci z malimi pokojninami živijo v prevelikih hišah in stanovanjih in ti bi bili največje žrtve te inovacije.

Zmanjšanje prispevka za pokojnine in zdravstvo pa je utopično, saj mora že sedaj proračun primakniti v pokojninsko blagajno ( letno skoraj 2 milijardi) in pokrivati izgubo bolnišnic. Seveda pa je tudi to možno, če bomo z pokojninsko reformo pokojnine še znižali in ljudi prisilili v dodatne pokojninske stebre, ki jih bodo plačevali iz neto plač. V zdravstvu pa iz zdravstvene blagajne plačevali minimalni paket, ostalo pa bodo samoplačniške usluge , podprte z varčevanjem pri zavarovalnicah.

Na koncu res ne bo čakalnih vrst, kot npr. pri zobarjih koncesionarjih. Vendar se bo skoraj vse plačalo. Ne samo k zobarju, tudi zdravnikom bomo hodili na Hrvaško. Tam so te usluge še vedno cenejše.

Pa še poglejmo, koliko pridobi delavec z zajamčeno plačo ( bruto 804,96). Nič , saj zaradi davčne olajšave ne plačuje akontacije dohodnine.

In menežer z bruto plačo 10.000 evro? Zaradi ukinitve dohodnine (davka) na plačo pa pridobi 2.714,87 evra. Koliko bodo zaslužili šele top menežerji.

Torej je jasno, kdo pridobi z ukinitvijo davka na plačo. Največ ljudje z visokimi plačami. Siromak pa ostane siromak, kot prej. Še na slabšem bo, saj bo morala država manjkajoče davčne vire nadomestiti.

  • Share/Bookmark


1 komentar ↓

#1   darko dne 5.04.2018 12:57

Plače so bile vedno postavljeno politično in bodo verjetno tudi v prihodnosti. Gre za politiko na državnem nivonu in tudi za politiko na nivoju podjetja, oziroma kmetije. Plače ni možno obravnavati ločeno od ostalih prijemkov, ki so povezani z lastninskimi deleži in drugimi pravicami. Mnogi s.p. si že sedaj izplačujejo večino prejemkov preko stroškov. Pri teh dohodkih jim ni potrebno toliko odvajati državi za skupne potrebe. Desna politična opcija bi morala biti načalno na strani lastnikov kapitala. Ti so načelno zainteresirani za to, da plačujejo čim manj za skupne potrebe države, da ostaje več za njih. Vendar pa vedo, da jim mora država zagotoviti ustrezne pogoje za obratovanja. Tudi ljudje morajo imeti dohodke, da bodo kupovali njihove izdelke in storitve. Vpračanje je le, ali se ta finančna sredstva odvajajo preko plač, ali na kakšen drugi način (obdavčitve proizvodov, davek na nepremičnine, itd.). V Ustavi RS je napisano, da je Slovenija socialna država. Zato morajo lastnik kapitala na ustrezen način odvajati zadostna finančna stredstva za zagotavljanje socialne države. Država mora zagotavljati v veliki meri brezplačno: šolstvo, zdravstvo, socialno varstvo, itd.. Ne vem, če lahko to država zagotovi le preko davkov, plače pa pusti bolj ali manj v celoti zaposlenim. Najbolj nelogično je takrat, ko nekdo trdi, da je potrebno razbremeniti plače različnih obnveznosti, ter istočasno znižati davke. Od kot bo prišel potem denar za skupne potrebe. Račun se enostavno ne izide.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !