Nedokončano delo v Siriji

Zahod je prepričan, da je tisti, ki je uporabil bojne strupe ( pa četudi je le klor) grdi raček. Uporaba napalma, fosforja, kasetne mine, dum dum nabojev, porušenje celih mest, stampedo milijon beguncev ni nič proti domnevni uporabi bojnih strupov. Celo zastrupitev človeka z bojnim strupom je nekaj posebnega, pri tem pa pozabimo, da je cianovodikova kislina, znano sredstvo za končanje življenja, tudi krvni bojni strup.

Mimogrede, propagandna mašinerija me ni prepričala, da je Asad uporabil bojni strup za zaplinjenje nekaj deset ljudi v zaključni fazi vojaških operacij pred zmago in to v času, ko si uporniki z Saudovo Arabijo ( ob asistenci Izraela) na čelu želijo izdatno vojaško podporo ZDA. Uporaba bojnega strupa bi morda sprožila ameriško intervencijo. Zato se je bojni strup moral pojaviti na sceni.

Francija in Anglija sta bili glavna pokrovitelja strmoglavljenja Gadafija. Tudi v Siriji želita dokončati začeto delo, da ne bo šla arabska pomlad ( ob izdatni podpori obveščevalnih služb) v nič.

Real politika je nekaj drugega kot so človekove pravice, svoboda, neodvisnost narodov. Te vrednote so bile bolj izvozno blago zahodne družbe, da so notranje rahljale nasprotnike ( vzhodni blok, danes Rusijo, Kitajsko).

Nove navale beguncev bi morali kanalizirati v tiste države, ki so begunce povzročile. Iz Libije vodi begunska pot v Anglijo in Francijo. Italija tudi ni brez greha. Grčija plačuje največji zapitek, pa jo na krvavi gostiji sploh ni bilo.

Begunce tistemu, ki jih je pognal v beg.

Amerika, Anglija, Francija odprite meje!

  • Share/Bookmark


20 komentarjev ↓

#1 Rado  Rado dne 11.04.2018 23:13

Zdaj ko lahko pogledamo nazaj, vidimo scenarij. Najprej olimpijske igre in suspenz športnikov kar na počez. Potem nadaljevanje strupene retorike. Pa sumljive okoliščine napada na advojnega agenta v Angliji, pa evropska orkestrirana “solidarnost”. Pa zdaj nedefiniran plinski napad v Siriji. . . .

#2   stricmarc dne 12.04.2018 12:45

Najbrž imaš prav. Scenarij teče v smeri zaostrovanja in iskanja vzroka za intervencijo ( v stilu Iraka in Libije, kjer so poiskali vzrok za agresijo v ” kemijskem orožju” in v Vietnamu, ko so incident v Tonkiškem zalivu enostavno inscinirali. Ker bo v prvi fazi očitno napad z raketami in letali, bo lahko tudi Putin pokazal učinkovitost ruskega arzenala. Za zaveznike bo zadrega, če se bo pokazalo učinkovito. Morda bo ta zadrega preprečila spopad, saj najbrž Pentagon ni povsem prepričan, koliko je rusko orožje res učinkovito in koliko je Putinovega blefiranja. Še sreča, da Trampf toliko ropota po twiterju, da lahko brez večjih posledic odstopi od realizacije groženj. Morda se bo zadovoljil le z nekaj tomahavki po predhodnemu opozorilu Rusov.

#3 Rado  Rado dne 12.04.2018 14:27

Čudi me anemičnost ljudi, intelektualcev. Pred preteklimi vojnami so se znali aktivirati, zdaj pa molk. Kot, da ne vedo, da nas bo dobljena vojna (za kogarkoli) prizadela. /razen ozkega dela elit, vojnih dobičkarjev). Pokrajine, svetovna trgovina pa bo devastirana. Padec standarda je neizbežen. S tem, da ko se vojna enkrat začne, niti velesila nima več vzvodov, kam se bo vojna razvijala. Vojna postane samostojna in se konča, ko se iztroši.

#4   stricmarc dne 12.04.2018 22:05

Rado, stanje duha je podobno, kot je bilo pred prvo svetovno vojno. Nekako smo se sprijaznili ali otopeli v pričakovanju neizogibnega, skupinskega odhoda v klavnico. Zanimivo je, da je družbena kritika, predvsem mladih, čisto zamrla. Mirovništva praktično ni.

#5   APMMB2 dne 13.04.2018 05:49

Putin gre po poti svojh idolov: Lenina, Stalina, Brežnjeva!
Ponovno vzpodbuja oboroževalno teekmo, ponovno širi sovjetski imperij.
Kljub napredku Rusija še vedno zaostaja v gospodarstvu za ostalim svetom. Še več, razlike se večajo, saj na svetovno sceno vstopajo novi igralci in delež Rusije se dramatično zamanjšuje.
V sodobnem svetu zmaga gospodarstvo in ne groba vojašaka sila.
Putin se tega ne zaveda in Rusijo usmerja v revščino. Oborožitev bo namreč stala toliko, da bodo Rusi ponovno postali reveži in zaradi pomanjkanja apatični in utege se zgoditi, da bo Rusija propadla podobno, kot Sovjetska zveza.

#6   stricmarc dne 13.04.2018 10:52

Ni nujno, da propade. Prej bo podobna carski Rusiji. Bila je velika država, revna, zaostala, vendar pa vedno upoštevanja vredna vojaška sila. In razviti zahod se je že takrat trudil, da takšna tudi ostane. V razmerah podeljenih kart s poudarkom ” prvi mi”, je združitev Nemčije in njen skokovit tehnični napredek povzročil 1. svetovno vojno, saj je gospodarsko razvita Nemčija zahtevala ponovno delitev kart ( kolonij) in vplivnih in interesnih področji. Ideološke delitve še ni bilo na vidiku.

#7   APMMB2 dne 14.04.2018 05:27

stricmarc carska Rusija ni bila revna in zaostala država. Rusia je bila dovolj razvita in dovlj bogata, da je predstavljala svetovno velesilo. Da je bila revna in zaostala so trdili boljševiki, podobno kot pri nnas trdijo da v kraljevini Jugoslaviji ni bilo demokracije, da je bila zaostala in revna.
Tako carska Rusija, kot kraljevina Jugosavija sta bili popolnoma normalni državi. Carska Rusija je bila svetovna velesila in celo bolj urejena in bogata kot ZDA.

#8 Rado  Rado dne 14.04.2018 08:38

Rusija, ZDA, in Kitajska (njihova politika v Afriki) so imperialne sile, ki gledajo zgolj in povsem le lastne koristi. Med njimi ni razlik. No, razlike so le v kapacitetah. ZDA so najmočnejše zato tudi svetu naredijo največ škode. V danem trenutku sta Kitajska in Rusija bolj naklonjena spravljivi politiki, ZDA pa zaradi interesov vojaškega lobija niso sposobni videti niti jutrišnjega dne. Svetovni mir, je po sinočnjem napadu na Sirijo odvisen od Putinove modrosti.

#9   stricmarc dne 14.04.2018 18:31

Saj v tem je problem. Komu verjeti? Na kakšno strokovno mnenje se opreti? Celo pri domači temi, kot je TEŠ 6 ali drugi tir pišejo strokovnjaki strokovna mnenja po potrebi naročnikov. Pa nikome ništa!

#10   APMMB2 dne 16.04.2018 06:30

ZDA, Kitajska in Rusija so imperialne velesile.
Jasno je, da širijo svoj vpliv pred vsem zaradi lastnih intersov.
Prav v interesih pa so bistvene razlike.
Rusija in ZDA iščejo pred vsem kupce za svoje orožje, ki ga proizvajajo v količinah, ki presegajo njune potrebe. Kitajska išče pred vsem tržišča za svojo hierprodukcijo izdelkov široke potrošnje in menjavo za surovine.
ZDA imajo prav tako hiperpodukcijo nekaterih visokotehnoloških proizvodov.
V trgovinskem pogedu je na najslabšem Rusija, ki razen orožja ne more ponuditi nič drugega. Surovin ima sama na pretek.
Kot velesila širi svoj vpliv pred vsem zato, da dviguje cene surovin. Tako šari po Bližnjem vzhodiu zaradi nafte, po Afriki zaradi zlata, diamantov, pa tudi raznih kovin, ki jih ima v izoblju, in s svojim posedovanjem dviguje cene. Ideologija je sedaj v drugem planu. Uspeva morda le še v Sloveniji.

#11   APMMB2 dne 16.04.2018 07:17

Danes Kitajska prevzema imperialistično vlogo ZDA, saj ima interes pred vsem prodajati svoje proizvde široke potrošnje in si zagotavlajti surovine. Takšnen imperializem je pozitiven, saj pospešuje trgovino in napredek.
Najšalabši pa je ruski imerializem, saj razen trgovine z orožjem in s smrtjo ne nudi nič To se dogaja v Siriji.

#12   APMMB2 dne 16.04.2018 07:21

Sirija je razrušena, opustšena, Rusi so dobli vojaško oporišče, Sircem pa bdo nudili kalašnikove, rakete, avione in mine. Razen nereda in bede jim ne bodo nudili nič
Podobno blagostanje nudijo tudi Palestincem, ki že sedemdeset let bijejo boj za svobodo z ruskim orožjem in sovjetsko ideologijo.
Slovenija je na poti, da ji zasveti zarja iz ruskih step.

#13   stricmarc dne 16.04.2018 11:48

V času SZ je Rusija nudila tudi drugačno ideologijo. Danes nudijo vsi enako, saj ni več prave izbire. Glede Palestine pozabljaš, da so se Palestinci ( pa tudi drugi Arabci) obračali na Ruse le takrat, ko so jim drugi vrate zapirali. Arabci si niso prav blizu z ideologijo komunizma.

#14   APMMB2 dne 17.04.2018 07:30

Izrael je čuvar Sueškega prekpa in nafte na področju arabskega sveta. Oboje je izredno pomembno za Evropo. Sueški prekop za trgovino, nafta pa za energijo in kemijo.Zato je potrebno podpirati Izrael. Rusija podpira Palestince zato, da bi oslabila Evropo.Slovenija je v Evropi, lanica EU, zato bi bilo logično, da podpira Izrael. Kaj bo dobila s podpro Paestine?

#15   stricmarc dne 17.04.2018 09:46

Naivci pač mislimo, eda svet ne stoji le na ekonomskih kriterijih in kriterijih grobe moči, pač pa vsaj malce tudi dejansko na moralnih in etičnih vrednotah.

#16   APMMB2 dne 17.04.2018 18:07

V mednarodni politiki žal veljajo le interesi. Tako ruski, kot kitajska, ali ameriški.
Zato je potrebno vedeti, kaj kdo nudi. Rusa topove in kalašnikove, kitajci igračke, elektroniko in obleke, američani finance, elektroniko in svobodno trgovino.
Palestinci ne nudijo ič, morda le terorizem.Ali ga potrebujemo?

#17   stricmarc dne 18.04.2018 12:01

Če izhajamo iz tvoje domene interesov in potencialnih koristi, ne pozabi , da se svet hitro spreminja. Rusi nudijo tudi energente, surovine in predvsem trg.( Drang nach Osten, priključitev vzhodn Evrope po bližnici v EU, širitev Celjskih grofov na vzhod) Kitajci so bili do včeraj kupci elektronike in naprednih tehnologij, jutri bodo morda ostareli Evropi ponujali najnovejše tehnologije. ZDA nudi finance ( saj tudi drugi), , o svobodi, človkovih pravicah in svobodni trgovini pa tudi niso več svetilnik človeštva. Zato je potrebno odločitve poleg trenutnega stanja in trenutnih obvez vseeno preslikati tudi vsaj z srednjeročnim modelom razvoja sveta.

#18   APMMB2 dne 19.04.2018 05:48

Je že res, kar si napisal, ampak prevladujejo pe še vedno interesi.
Kakšen interes imajo Rusi na Bližnjem vzhodu?
Prodajo nafte in surovin? Prodajo izdelkov široke potrošnje?
Zanesljivo nič od tega. Zavedajo pa se, da lahko ovirajo prodajo arabske nafte in s tem dvigujejo ceno svoje ter preprečujejo plovbo po Sueškem kanalu. Torej nič trgovine, še manj humanitarnosti.

#19   darko dne 1.05.2018 21:23

V “zgodbice” o uporabi bojnih strupov v Siriji, ki bi jih naj uporabil vladni režim, ne verjamem. Povsem neumno pa je govoriti o tem, da so morda uporabili živčni bojni strup sarin, ali pa klor. Med sarinom in klorom je tako velika razlika, da se lahko takoj ugotovi. Za to ni potrebno biti kakšen velik ekspert. Klor je vsekakor bil v tej okolici, saj se uporablja za dezinfekcijo pitne vode, kopalne vode, itd. Vsako naše javno kopališče ima vsaj dve jeklenki klora. Klor imajo tudi vodarne, itd. Slovenija ima po tej logiki bojni strup. Zelo strupena snov je tudi amonjak, ki ga imajo hladilnice. Če bi ob požaru Mercatorjeve hladilnice v Zalogu prišlo do eksplozije rezervarjev z amonjakom, bi nastal velik oblak strupenega plina, ki bi lahko pobil več sto ljudi v okolici. Tudi Celjske mesnine, ki imajo hladilnico v bližini Tuša in Spara, imajo hladilnico, ki se hladi z amonjakom. V primeru ekološke nesreče, ali diverzije, bil nastal oblak strupenega plina, ki bi kontaminiral širšo okolico. Tudi drsališča se večinoma še vedno hladijo z emonjakom, ki je zelo strupen. V primeru vojne, so takšni viri lahko povzročitelji nastanka strupenih plinov. Predpostavljem, da je prišlo do izpusta klora v okolje zaradi tega, ker je kakšna granata zadela jeklenko s klorom. Ne verjamem pa, da bi Asad sam sebi pljuval v skeldo. Je nasilen diktaror, ni pa idiot. Problem je nastal, ker so se začeli mirovni pogovori v katerih so sodelovale: Rusija, Iran in Asadov režim. To pa je tisto, kar je motilo Izrael in njegove zaveznike. Asadov režim je edini sosed Izraela, ki je najbolj moteč. Prav tako je moteč tudi Iran, ker podpira Asada in Hamas. Zato ni čudno, da sedaj nadaljuje Izrael z drugimi aktivnotmi, ki pa so tokrat naperjene proti spprazumu z Iranom. V to želi na vsak način umešati Ameriko.

#20   stricmarc dne 2.05.2018 11:02

Darko, nekje sem bral, da je bojni strup atomska bomba revežev. Standardne bojne strupe ni tako zajtevni in drago sintetizirati in zato ni potrebno, da vedno iščemo v ozadju neko močno državo. Upam, da je nevarnost amonijaka ( hladilnice) in klora ( kloriranje kopališke in pitne vode) predvideno v oceni vpliva na okolje. Res je amonijak zelo strupen, vendar pa ke moteč zaradi vonja že v komaj zaznavnih koncentracijah. Pa tudi dosti lažji je od zraka, da bi se hlapi hitro dvignili in kot bojni strup se ne bi dolgo zadrževal na tleh. Kar je za b.s. slabost. Iz tega vidika je klor bolj primeren. Resno so proučevali uporabo rastlinskega strupa ricina, ki je smrten že v mali koncentraciji in ima več kot urno inkubacijsko dobo ( šele takrat se pokažejo znaki zastrupitve ), vendar pa kljub enostavno proizvodnji ( alkoholna ekstrakcija semen ricinusa) ni uraben zaradi neobstojnosti in zahtevnega skladiščenja ( hladilnica). Zaradi tega se v terorizmu le redko uporablja, čeprav je ricinus rastlina toplega podnebja.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !