Otroška kardiologija

Otroška kardiologija- vzorčni prime zdravstvene reforme ?

Zapleti na otroški kardiologiji UKC Ljubljana so že dolgo poznani. Neustrezna strokovna zasedba, velika fluktuacija, neurejeni medsebojni odnosi, neustrezne razmere za bivanje staršev ob malih bolnikih, čakalne vrste… so tipični simptomi našega zdravstva, le da je področje zelo občutljivo, saj gre za otroke. In še posebno zato je publicistično nabijanje zelo produktivno.

Trije specialisti so dali odpoved. Eni zdravnici se pogodba o delu izteče čez mesec dni. In kaj zdaj? Bomo vozili male bolnike v tujino na stroške zdravstva? Prav! Kdo bo plačeval staršem bivanje v tujini , saj je splošno znano, da morajo biti ob malem bolniku starši.

Brez panike.

Ustanovil se je Nacionalni inštitut pod taktirko vrhunskega otroškega srčnega kirurga iz Amerike. Z delom bo pričel čez dva meseca. Gostoval bo v prostorih UKC in koristil poleg prostorskih tudi tehnične in kadrovske zmogljivosti gostitelja.

V bistvu bo ta inštitut prevzel bolnike ( pogodba za financiranje je z Zavodom za zdravstveno varstvo podpisana) in začel z rednim delom ob zaposlitvi zdravnikov, ki so dali odpoved in seveda ob instruktaži ustanovitelja in morda še kakšnega strokovnjaka, nadaljeval delo Otroške kardiologije v javno zasebnem partnerstvu. Po tem modelu se lahko UKC reorganizira v učinkovita zasebna jedra, sam pa nudi tem centrom ustrezno podporo. S tem bomo rešili problem plač zdravnikov, saj ne bo več administrativnih omejitev. Problem medsebojnih odnosov med kolegi, čakalne vrste, delo zdravnikov pri dveh delodajalcih, korupcija, sindikat Fidesa… vseh teh problemov se bosta UKC in Zdravstveno ministrstvo rešila in jih prepustila zasebnem sektorju.

Edin resen problem bo nastal, ko naenkrat denarja iz zdravstvene blagajne za nove potrebe ne bo več dovolj.

Države, ki imajo podobno razvito zdravstvo kot mi, v povprečju dajejo za zdravstvo bistveno več denarja ( viri so različni, od zdravstvene blagajne, raznih zavarovalniških paketov, do soudeležbe in samoplačništva).

Z privatizacijo se bomo tudi po stroških približali primerljivim državam.

  • Share/Bookmark


1 komentar ↓

#1   darko dne 21.05.2018 15:30

Na primeru otroške kardiologije se nazorno kaže problem slovenskega zdravstva. Dejstvo je, da je za ustrezen nivo zdravstvenih storitev potrebno zagotoviti dovolj denarja. Tega pa ni dovolj, za pokrivanje vseh potreb. Dejstvo je, da pri mešanju javnega in zasebnega zdravstva stvari ne morejo ustrezno funkcionirati, ker se želi zasebna sfera napajati z javnega sistema. Država nima ustrezne politične volje, da bi presekala ta gordijski vozel. Prav to se je pokazalo pred nekaj dnevi, ko bi radi isti zdravniki, ki so dali odpoved na otroški kirurgiji, delali isto delo kot zasebniki, za bistveno večjo plačilo. Gre v bistvo le za denar in za nič drugega. Če se ustrezno uredijo finančni tokovi, bodo zagotovljene pravočasno tudi ustrezne zdravstvene storitve.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !