Volilni boj- dobre in slabe poteze

Nekaj napak v predvolilnem boju

SMC

Na soočenjih Cerar deluje medlo, predvsem zaradi svoje vljudnosti, tako da si ga lahko vsakdo od voditelja do konkurence privošči. Na politični sceni ne deluje kot vodja. Premalo poudarja svoje zasluge za umirjanje politične razklanosti in svoje vloge kot koordinatorja sredinskih sil pri vodenju države, kar je značilnost zrelih demokracij. Demokracija rabi koordinatorja in ne liderja, ki tolče po mizi.

SD

Z straniščno propagando in napisi ( tetovaže) na rokah so zašli v neokusno vulgarnost. Stranka se preveč trudi, da zmaga in pridobiva volivce na sredini z obljubami, ki so prej neoliberalne kot socialne in razen dediščine ni večjih razlik med SD in SDS. Zato bo izgubila del svoje tradicionalne baze, ki se bo poklonil Levici.

LMŠ

Deluje podobno kot Pozitivna Slovenija. Izogiba se političnih tem in daje prednost pragmatizmu in učinkovitosti. Dobra taktika, dokler te moderatorji ne prisilijo v konkretne odgovore o konkretnih korakih. Z svojim delom meša štrene predvsem po sredini in jemlje strankam predvsem sredinski veter iz jader.

SDS

To je stranka, ki se resno pripravlja na volitve in ničesar ne prepušča naključju. Ima najbolj trdno članstvo, kar pa je za zmago premalo. Vodja si je nadel ovčjo kožo, z poceni akcijami ( ankete, parole, slogani) je potrkal na čustva deplasiranih Slovencev ( dostojne pokojnine, dostojne plače, razlastitev in pozaprtje barab, Slovenijo Slovencem, vitka država…), vendar je bil dovolj pameten, da korake do zastavljenih ciljev ni konkretiziral. Zmanjšanje javnega sektorja za 30 % pomeni, da bi lahko izgubilo službe vsaj 50.000 ljudi. V praksi pa je tako, da radi udrihamo po režiji ( Slovenci cenimo fizično delo), vendar pa upamo, da s tem ne misli resno. Skoraj sleherna družina ima koga v javni upravi, na občini, v šolstvu, v zdravstvu.

Vključevanje Madžarov in Orbana v predvolilno tekmo ni pametna poteza. Tudi napad na civilno družbo je nevaren, saj so to strukture z visokim umskim potencialom, dobro organizirane in mu lahko zakuhajo kakšen javni miting, ki bo tako dobro organiziran, da bo zanimiv tudi za tuje turiste. Vendar nekaj dogaja!

NS

Naš Tonin še dolgo ne bo drugi Kurz. Njihov program je odkrito neoliberalen. Privatizacija skoraj vsega, razgradnja javnega sektorja vključno z zdravstvom in šolstvom. Pa še nekaj je. Tonin pravi, da misli resno.

Levica

Ta ima najbolj jasen program, saj ga črpa iz dvestoletnih izkušenj komunizma. Stranka bo na volitvah dosegla dobre rezultate in bo odvzela del volivcev Židanu, ki se vedno bolj zgleduje po Schroederju, ki je opravil v Nemčiji umazano delo ( omejitev sindikatov, znižanje plač, discipliniranje delavcev) . Dobro za razvoj stranke, ki ni na oblasti in ji del svojih obljub ni potrebno realizirati. Realnost v svetu globalizacije pa je žal drugačna, kar so spoznali tudi grški levičarji stranke Siriza.

Rezultat iskanja slik za volitve slike

  • Share/Bookmark


6 komentarjev ↓

#1   lordwales dne 27.05.2018 10:46

Raje Cerar kot Janša, ker če bo tretja Janševina,
bomo jebali ježa!

#2   stricmarc dne 27.05.2018 12:10

Sam sem dal dve janševini skozi, pa se meni osebno ni nič spremenilo. Verjetno se mi tudi v tretji ne bi. Ne na bolje, ne na slabše. Razen starosti in tegob, ki jih čas prinaša v paketu.

#3   darko dne 29.05.2018 10:46

Po mojem mnenju Alenka Brašušek ni slaba izbitra. Kot predsednica vlade je naredila bistveno več dobrega kot slabega. Slovenijo je uspela rešiti pred “prislilno upravo” za katero se je vneto zavzemal predvsem Janša. Tudi kot poslanka ni delala škode. Prav koristno bi bilo, če bi ji uspela priti v parlament, ali pa celo v vlado. V vladi bi ji lahko zaupali finančno ministrstvo.

#4   stricmarc dne 29.05.2018 12:04

Darko, sam ocenjujem A.B. kot eno boljših predsednic vlade, saj se je dobro pokazala v kritičnih razmerah v Sloveniji. Vendar pa je njen izvirni greh, ko je nas pametne in podjetne zajebala in nam zaplenila podrejene obveznice, ki smo jih kupovali zato, ker so bile bistveno bolj donosne od depozitov in vsaj po takratnem vedenju varne. In izjava AB, da si naj tisti, ki si brusijo jezike, pogledajo, kdo so lastniki teh obveznic, češ da ne gre za nobene reveže, je nesramna, saj skuša obrniti javno mnenje proti nam. Dovolj nas je in dovolj smo močni, da bomo svinjarijo terali do ustavnega sodišča in še naprej. Žal sam nisem med oškodovanci.

#5   fuga dne 4.07.2018 09:57

Pod Bratuškovo vlado sem “izgubil” penzion, dobil sem enormno zapufano državo. Se reče, uničila je še tisto, kar Pahorjeva vlada ni, potem pa neodgovorno odstopila. Torej imamo tri vlade, ki niso bile sposobne zaključiti svojega mandata kot je treba. Zdi se, da so te tri vlade privlekle v Slovenijo najbolj skorumpirano kapitalistično sodrgo, ki jo na koncu nobena več ne obvladuje. Volivci, ki so izbrali eno od teh treh opcij, mislim da nimajo treh čistih, na kratko, so butlni. Opredelitev v tekstu je pa prava. Tri stranke so pokazale pravi obraz, vse druge pa žene zgolj dobro plačana, prominentna služba in ostale VIP ugodnosti.

#6   stricmarc dne 4.07.2018 13:50

Fuga, ker nismo butlni se ne sprašujemo le o tem, kdo je kredit vzel, pač pa tudi o tem, kdo je ustvarjal pogoje, da smo morali kredit sploh najeti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !