Vpliv trga na ceno

Dokaz, kako prosti trg zvišuje cene

Država je na pritisk ekonomistov in naftarjev sprostila cene goriv, razen bencin in nafta sta še vedno pod kontrolo. Kurilno olje in nafta sta praktično isto, kar so vozniki starih dizlov pridno koristili.

Dvig cene kurilnega olja v pol leta je 25 % ( se prosto oblikujejo)

Dvig cene nafte je v enakem obdobju 5,4 % ( cene so pod kontrolo države).

Pa naj še kdo reče, da prosta konkurenca na trgu uravnava cene ! Kartelni dogovori jo višajo brez slabe vesti, če je le proizvod ljudstvu potreben in nujen. In kurilno olje je, saj reveži nimajo pasivnih hiš in nimajo znanja in denarja, da bi koristili subvencije eko sklada. Te subvencije so za bogate, ki bi si projekt realizirali tudi brez državne pomoči.

Država je kot Bog. Daje tistemu, ki že ima.

  • Share/Bookmark


5 komentarjev ↓

#1   Nergač dne 30.09.2018 18:06

….in jemlje tistemu, ki že sedaj nima…

#2   darko dne 1.10.2018 22:32

Kapitalizem ne regulira cen realno, ampak v veliki meri špekulativno in politično. Cene na borzah se formirajo v veliki meri špekulativno. Kaj je realni cena in kaj ne pa nikoli ni bilo možno jasno definirati in je tudi ne bo. Še nekdaj, ko ni bilo denarja, ko je šlo za menjavo blaga za blago, ni bilo povsem jasno koliko žita lahko dobiš za eno ovco.

#3   pohajalka dne 2.10.2018 07:07

Ja, tako je to. Vzeti tistemu, ki ima malo ali nič, ga zadolžiti, da še dušo proda hudiču (državi). Kdor se braniti ne more in ne zna, tistega se loti država.
Dobijo tisti pri nas, ki že imajo, od države seveda. Na vseh ravneh je tako, v vseh panogah.
lp

#4   stricmarc dne 2.10.2018 13:15

Tako je. Da se tistemu, ki bo iz nekaj ustvaril še več in vzame tistemu, ki tako ne ve, kaj s tem, kar ima , početi. Včeraj sem gledal Marcela ju. v oddaji City, ko je ravno to resnico povedal predstavnik NSi v prepričanju, da nekaj drobtinic tako in tako pade iz bogatinove mize, da lahko potrdimo tezo, da bogatsvo v rokah peščice koristi celotnemu narodu. In na lestvicah ekonomske svobode, konkurenčnosti, socialnih razlik, neobdavčenost dobička, prostega pretoka kapitala, dela in ljudi ( denar kanaliziram v oaze, delavce dobivam iz Bosne, Slovenci gredo v tujino) se poćasi vzpenjamo, na kar je slovenski narod zelo ponosen.

#5   pohajalka dne 5.10.2018 07:57

Precej reči je danes na glavo postavljenih. Žal bo vse to teplo zanamce. Vse se plača.
In res, ponosni smo na … na kaj že? Ja, prav si povedal, stric Marc.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !