Evtanazija ?

Mislim, da je razprava o evtanaziji napačno usmerjena. Ne gre za to, ali smo za evtanazijo ali ne in tudi ne gre za to, da bi jo morali zdravniki izvajati. Gre le za to, da se pomoč pri samomoru bolnikov, ki se odločijo za ta korak, ne sankcionira. Takrat bi se našle zasebne klinike, ki bi v nekaznovanju pomoči pri samomoru spoznale svojo poslovno priložnost. Podobno je v Švici. Po predpisani proceduri v zasebni kliniki sprejmejo pacienta, ga namestijo in mu pripravijo koktajl smrti. Ni nobenih usmrtitev z napitkom ali injekcijo, pač pa le strokovno pripravljen napitek, ki ga popije pacient sam ali s pomočjo njemu dragih svojcev. Hipokratova prisega se ne redefinira.

Pisanje o samomorih, kako jih izvesti čim manj boleče , pa naj ostane družbeno nesprejemljiva tabu tema in tudi ustrezno sankcionirana.

Evtanazija v Oregonu legalna

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   darko dne 25.02.2019 12:01

Mnenja sem, da je smiselno neozdravljivo bolnim, ki trpijo v mukah, omogočiti dostojno smrt. Ali se reče temu evtanazija, ali pa pomoč pri samomoru, ni pomembno. Težave so pri cerkvi, ki se pri tem obnaša zelo dvolično. Prav cerkveni zadržki motijo mnoge zdravnike in politike, da bi lahko pri tem ravnali bolj etično. Cerkev trdi, da lahko samo Bog podari življenje in ga tudi vzame. Vendar pa pozablja, da smo ljudje pri tem orodje v božjih rokah. To velja za spočetje, rojstvo in tudi za smrt. Samo sveta Marija je spočela od Svetega Duha. Vse ostale žena so lahko zanosile in rodile s pomočjo ljudi. Tudi pri smrti je bila velikokrat potrebna človeška pomoč. Do nedavnega je imel Vatikan dovoljeno smrtno obsodbo. Vendar pa pri tem ne smemo enačiti tistega, ki si želi smrti in tistega, ki si smrt zasluži. Tistemu, ki si smrt zasluži, se mu to odobri, brez religioznih zadržkov, saj tako piše v Stari zavezi. Tistemu, ki si zaradi tehtnih razlogov (neozdravljivo bolan, trpi v mukah, obremenjuje domače) želi umreti, pa mu tega ne dovolijo. To ni etično. Mislim, da tudi ne v skladu s Kristusovim naukom, kot ga razumem jaz. Sočloveku je potrebno pomagati, da ne bo več tako trpel. To je po mojem mnenju v tem primeru Kristusov nauk.

#2   stricmarc dne 25.02.2019 16:04

Darko, saj večina kultur in ver nima evtanazije. Tu ni RKC nobena izjema. Se je pa prakticiral samomor iz časti ali pa zaradi pomajkanja virov za preživetje . Pri Eskimih so šli starci v mrzlo noč. Zanimivi so pomagači in urejevalci mrtvih v vzhodnih kulturah.Ob umirajočemu mu dajejo inštukcije za na drugi svet. Če pa se umirajoči le preveč obotavlja, mu tudi fizično pomagaja tako, da ga zadušijo.
Seveda pa ne vemo, kakšna so pota Gospodova. Job, pravičen in pobožen mož, je moral prehoditi dolgo pot mučeništva. Trpljenje je bogata izkušnja in tisti, ki so jim v nebesih namenjene pomembnejše funkcije, pač gredo skozi strožje preizkušnje. Trpljenje je pomembno sredstvo duhovne rasti in karmični poraćun za novo reinkaracijo, če v to verjamemo. Z evtanazijo pa bi ta proces nasilno prekinili.

#3   Rado dne 26.02.2019 12:11

Podpiram pravico do samoodločitve o življenju in smrti!

Gravža se mi govorjenje o svetosti življenja ob tem, ko drugi neznosno in nepovratno trpi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !