Ljubosumni na Hrvate

Siol je 13.4. objavil prispevek Argumenta z dne 11.4.2019, kjer podaja povzetek analize priljubljenosti Slovenije v državah stare EU. Ugotovili so, da so Hrvati in pomislite celo bankrotirani Grki bolj priljubljeni med prebivalci stare EU, kot pa mi Slovenci. Zakaj je tako, ugotavlja avtor članka, je v našem hlapčevskem odnosu, nekonsistentni zunanji politiki ( malo Rusi, malo Američani), Šarčevi košarici evropskemu parlamentu, medtem ko smo imeli v času predsedovanja EU velikanski ugled ( vlada JJ). Ker so bili anketirani prebivalci in ne politiki, sta toplo morje in dopust na Jadranu v čutenju ljudi presegla izvrstno vodenje EU. Pričakovati je, da bodo sredozemske države zaradi morja presegle priljubljenost Vzhodne Evrope. Analiza ni objavljena v celoti, tako da ne vemo, kam so se uvrstile države kot so Poljska, Slovaška, Romunija, Bolgarija…

Dovolj je, da povemo bralcu, da sta nas prehiteli Hrvaška in Grčija in da v tem kontekstu poudarimo pozitivne zasluge Janše in negativne Šarca.

Da pa nas del Evrope še vedno vidi kot razdiralca Jugoslavije, kot narod, ki ima za sabo tri zakone ( Avstroogrska, Kraljevina SHS, SFRJ), raje preskočimo. Kot vemo, so se za razpad ( ali odcepitev) aktivno zavzemala Nemčija ( Genscher), Avstrija ( Mock) in Italija ( De Michelis) in seveda Vatikan. Francija in Anglija sta bili zadržani, ZDA pa pogojno proti, saj so v razpadu Jugoslavije slutili krvavo morijo.

Odločili smo se za svojo pot, pojdimo po njej in ne poslušajmo, koliko nas ima kdo bolj rad kot sosede in ne štejmo všečke.

  • Share/Bookmark


0 komentarjev ↓

Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !