Predvidljiv Trump

Ko sem bral, kako je ameriški predsednik v svoji neumnosti nepredvidljiv in zato tudi za svet nevaren, me je prešinilo: Narobe. On je predvidljiv in ta predvidljivost izhaja iz »kompleksa drugega moža«. To ni redek pojav. Za tem kompleksom bolujejo naši osamosvojitelji , ki jim ne dopušča niti najmanjše empatije do prejšnjega režima, pa četudi gre za socialo ali emancipacijo žensk. Za Trumpa pa je glavni vir kompleksa sposoben in šarmanten Obama, ki je celo temne polti. Zato je potrebno razvrednotiti sleherno pomembnejšo pridobitev demokratskega predhodnika. Novi predsednik je ostro napadal zdravstveni sistem, begunsko politiko, trgovinske sporazume, čezatlantske povezave ( nato pakt), politiko do bližnjega vzhoda in sporazum z Iranom. Več ko je bilo v sporazumu osebne note Obame, ostrejši so bili napadi. Ponuja rešitve, ki so več ali manj prepisane od predhodnika, le da so njegove. Novi trgovinski sporazumi niso dosti drugačni od predhodnih. Tudi sporazum z Iranom ne bo dosti drugačen, če ga bo uspel prisiliti v nova pogajanja. Z Severno Korejo, ki so jo bivši predsedniki porivali na prvo mesto osi zla, je sam sklenil osebno prijateljstvo« s Kim Džong – unom in svet rešil atomske vojne, ki bi jo demokrati s Hillary Clinton prav gotovo zakuhali.

Le tam, kjer so interesi Amerike premočno vtkani v zavest Američanov, je nemočen. Rad bi vzpostavil prijateljske odnose z Rusijo, pa ne sme, dokler ne bo ta šibka in ponižana . Tudi v odnose z Izraelom , vključno s palestinskim vprašanjem, ne sme dregati.

Procesa, ko ZDA izriva Kitajska, ni več mogoče ustaviti. Že Napoleon Bonaparte je na nekem diplomatskem srečanju, ko je tekel pogovor o Kitajski, izjavil: Pustite zmaja spati in glejte, da se ne prebudi.

Danes je mogoče slabljenje Kitajske le preko človekovih pravic ( na kar je kunfucijanska država še kar odporna) in vzpodbujanje nacionalizmov manjšinskih narodov. Metode , ki so slabile Vzhodni blok v času Ronalda Reagana, so neučinkovite. Kitajska ni ujetnica dragih kreditov. Miselnost malega Kitajca je odporna na sodobne vrednote človekovih pravic in Kitajska je po nacionalni sestavi tako homogena, da lahko vstaje nacionalnih identitet zaduši, ključno z genocidom.

Še praktičen nasvet. Človeku s kompleksom drugega moža nikar ne hvalite predhodnika. Še posebno ljubo pa mu je, če pljuvate po bivšemu.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   stricmarc dne 16.07.2019 18:49

Preberem, da je do podobne ugotovitve prišel nedavno razrešen angleški veleposlanik v ZDA.

#2   Rado dne 19.07.2019 16:40

Študiozno dragi Stric.
V sredino!

#3   stricmarc dne 21.07.2019 08:22

Hvala. Malo pohvale paše, pa če se delamo še takp skromne.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !