Visoke kazni in prometna varnost

Kaj je sploh visoka kazen? Meni se že 100 evrov pozna, za bogatuna je 1000 evrov drobiž.

Zgrešeno je urejati prometno varnost z drastično visokimi globami. Pomembno je, da kazen ni za povprečneža le drobiž. Mora pa biti verjetnost, da ga bodo dobili , precejšna.

Zato je bolj učinkovito razmišljati, kako povečati kontrolo in ne toliko , za koliko povišati globo. Voznik mora imeti občutek, da je nadzorovan in da bo za prekršek sankcioniran. Postavljanje stalnih in prenosljivih radarjev, koriščenje nadzornih kamer, uporaba dronov in satelitska kontrola so smeri, ki omogočajo večji nadzor brez povečanega števila policistov. Vgradnja aplikacij za nadzor vožnje je lahko izdatna olajšava pri zavarovanju vozila. Nekaj podobnega že ima ZavarovalnicaTriglav.

Hrvaški način urejanja prometne varnosti z drakonskimi ukrepi bo le odganjal motorizirane goste.

Znižanje dovoljene alkoholiziranosti na 0,0 % pa bo celo statistično povišal število nesreč pod vplivom alkohola, saj bi bil po novem pijan tudi tisti, ki ga danes zakonodajalec ne šteje med vinjene.

Vic prometne varnosti je v tem, da prekrškar ve, da je verjetnost, da ga dobilo, precejšna.

  • Share/Bookmark


2 komentarjev ↓

#1   darko dne 24.08.2019 14:53

Strinjam se z napisanim, dodal pa bi še nekaj svojih pogledov na obravnavano problematiko. Današnje stanje tehnike pri novejših avtomobilih že omogoča kompletno forenziko (kdo je vozil, kje je vozil, kako hitro je vozil, ali se je držal predpisov, itd.). Tudi lastnike mobilnega telefona je možno spremljati. Že sedaj imajo avtomobili vgrajenih več sto senzorjev, katerih delovanje je možno spremljati tudi za nazaj. Vendar pa tu naletimo na varovanje človekovih pravic. Na tej točki se srečata pravica do varnosti udeležencev v prometu in pravica do varovanja osebnih podatkov. Na tej točki se morata dogovoriti civilna družba in politika za kompromis do katere točke je dopustna kontrola. Razne baze podatkov je potrebno uskladiti in ustrezno ukrepati. Sedaj se lahko duševno bolna oseba brez težav odpelje z lastnim avtomobilom na psihiatrični pregled. Tudi alkoholiku ali narkomanu se ne odvzame šoferskega izpita, če ga niso zalotili v prekršku. Prav najtežje nesreče na naših cestah povzročajo duševno motene osebe, alkoholiki in narkomani. Druga skupina povzročiteljev najtežjih prometnih nesreč pa so preutrujeni vozniki tovornjakov. Te se lahko že sedaj brez težav spremlja koliko časa so na cesti. Postavljanje dodatnih radarjev in kontrol je koristno, ni pa nujno. Podatkov za dobro kontrolo je že sedaj dovolj.

#2   Marjan dne 24.08.2019 17:56

Zadnjič mi je prijatelj, ki pozna Kanado, razlagal, da se na beskončnih avtocestah vsi držijo omejitev. Nikjer ni videl radarjev ali obcestnih patrol. Če prekoračiš dovoljeno hitrost za 5 km/h, nikome ništa. Za več kot 10, pa se v petih, desetih minutah za tabo pojavi policijsko vozilo s prižganimi lučmi. Se je prav čudil, od kod jim le podatek za takšno ažurnost. Morda je kaj iz tvojih naštetih možnosti. Tam se s človekovimi pravicami ne gredo tako na nož.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !