Skrb Banke Slovenije

Od kod Banki Slovenije skrb, da bi zasebne banke zaradi sla po zaslužkih plasirale preveč kreditov, ki jih komitenti ne bi zmogli več odplačevati? Bančna luknja ne bo več skrb države in davkoplačevalcev, pač pa lastnikov. To je bil eden od deklariranih razlogov, zakaj banke privatizirati. Ali pa so nam lagali! Država lahko za potrebe vzpodbud gospodarstva čez noči usposobi eno izmed preostalih neprodanih bank, da postane sistemska. Deželna banka se že vidi v tej vlogi. Njeni delničarji ( vsaj nekateri) si že gnetejo roke.

Če se je z odprodajo država res rešila odgovornosti dokapitalizacije, potem so ukrepi Banke Slovenije za omejitev kreditov opravičljivi le, če nam gre za ohlajanje pregretega gospodarstva. Za zaščito potrošnikov je dovolj, da sprejme zakon, da dolžnik ne more vreči stanovalca na cesto, dokler mu ne najde ustrezno stanovanje ( kot je bilo v komunističnem režimu) in določi vsoto, ki se jo ne sme pleniti , da lahko kreditojemalec preživi. Potem se bodo že banke znašle in si same postavile pogoje za odobritev kreditov. Saj so vendar prodane in zasebni lastnik je vedno dober gospodar.

  • Share/Bookmark


2 komentarjev ↓

#1   Anonimnež dne 13.11.2019 11:34

Mnenja sem, da je tokratna “skrb” Banke Slovenije, da se prebivalstvo ne bi preveč zadolževalo, povsem politična, v smislu “žaganja” obstoječe vlade. Ne razumem, zakaj bi morala Banka Slovenije biti zaskrbljena za to, da se privatne banke ne bi prečeč izpostavljale slabim kreditom državljanom. Tako ostrih meril za kreditiranje državljanov nimajo razvite EU države po katerih se zgledujemo (Avstrija, Nemčija, itd.). Prav zaradi tega, ker se državnim bankam ni zaupalo, da se ne bi preveč izpostavljale slabim kreditom, smo jih privatizirali. Sedaj so banje privatizirane, zato bodo verjetno same znala poskrbeti za to, da bodo preživele.

#2   stricmarc dne 13.11.2019 11:43

Mislim, da imaš prav, še posebno ob dejstvu, da je guverner banke človek blizu desnice ( SDS).

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !