Neobveščeni starci

Zadnjič nas je starostnike povabila občina na srečanje. Ob slavnostnem govoru gospoda župana , kulturnega programa mladih in odličnega kosila, mi je nedelja minila v moje zadovoljstvo. Ob polni mizi sem se spraševal, zakaj v družbi blaginje nekateri vendarle tolčejo dejansko revščino, skriti očem javnosti, statističnim socialcem in sojem žarometov javnosti.

Za bedo starostnikov je krivo tudi neznanje, neinformiranost, osamljenost. Niso vsi starci računalniško pismeni s pametnimi telefoni, nimajo vsi pri sebi iznajdljive »ta mlade« . Niso vsi iznajdljivi in družabni z svojim močnim omrežjem, ki znajo iz svoje bede narediti poslovno priložnost preko medijev in zbiralnih in delovnih akcij. Gre za tiste , ki se ne znajdejo in so v vseh sistemih »bog pomagaj«.

Občine imajo sezname svojih prebivalcev , njihovo starost in socialne razmere.

Pričakoval bi, da bi ob odhodu v pokoj dobil seznam aktivnosti v svoji občini namenjena tej strukturi:

Društvo upokojencev, kratek program, kontaktno osebo.

Oblike dejavnosti za starostnike ( ples, šah, keglanje, kartanje, sprehodi, literarni, likovni krožek,

knjižnica…)

Povabilo vključitve med prostovoljce z paleto razpoložljivih kapacitet in smeri.

Socialna pomoč ( Karitas, RK, občina, pomoč na domu, patronažna sestra ) z naslovi in navodili, kako do tega priti.

Za pozno jesen: Kako do oskrbovanega stanovanja, kako do postelje v domu oskrbovancev in kdaj se prijaviti, kako je z socialno oskrbo na domu v moji občini ?

Kje dobiti bergle, voziček, posteljo, ko eden izmed zakoncev obleži?

Kdaj in kako priti do dodatka za trajno oskrbo?

Informacije naj bodo pisne ( z dovolj vidnim tiskom) v obliki informatorja za starejše. Poglobljene vsebine pa naj bodo usmerjene na ciljne skupine. Osemdesetletnika bolj zanima socialna pomoč in dom oskrbovancev kot pa npr. prostovoljstvo in preživljanje prostega časa.

Odkar sem v pokoju, me je obiskala in povabila na izlet aktivistka društva upokojencev in dve apostolki Jehovovih prič.

So ljudje, ki si znajo vse »zrihtat«. Večina pa nas ne ve, kaj nam sploh pripada, kaj lahko zahtevamo, za kaj moramo prositi, kakšen je postopek.. Še pot do prostovoljstva ni tako enostavna .

  • Share/Bookmark


5 komentarjev ↓

#1   Darko dne 10.12.2019 22:31

Tudi na račun ostarelih imajo nekateri koristi. Če bi bili vsi ostareli ustrezno obveščeni kaj jim pripada, oziroma kaj lahko koristijo, bi nekateri precej izgubili. To velja tudi za razne organizacije, ki zastopajo upokojence. Tudi jaz sem upokojenec, pa me ni nihče obvestil o tem, da me zastopa in me povprašal kaj si želim (Zveza upokojencev, Desus, itd.). Mislim, da vse te organizacija sploh ne želijo veliko aktivnih članov, ker bi jim lahko gledali pod prste. Potrudijo se le toliko, da dobijo okvirno število upokojencev, oziroma ostarelih, da si na podlagi teh številk izborijo določene koristi. To velja na državnem in lokalnem nivoju. Še v krajevni skupnosti je bolje, da se čim manj upokojencev udeležuje izletov, ker ostane več denarja za tiste, ki so “aktivni”. Zato je bolje, da so upokojenci in ostali ostareli čim manj obveščeni. Še takrat, ko je v krajevni skupnosti miza za namizni tenis za rekreacijo ostarelih, je bolje da o tem ne ve preveč ljudi. Tistim, ki to mizo koristijo, zato ni potrebno čakati, da bodo prišli na vrsto.

#2   stricmarc dne 11.12.2019 17:33

Darko, žal je tako. Zato menim, da bi bilo smiselno imeti varuha pravic starejših, ne kot urad ali funkcijo, pač pa nekoga, ki bi se na občini. republiki ukvarjal s tem. Da bi starostnik vedel, na koga se obrniti, koga poklicati, da bo mu povedal, kaj mu pripada in kako do tega priti.

#3 Rado  Rado dne 12.12.2019 06:08

Stric,
ti si še vitalen upokojenec bistrega duha. Dobi si še kakšnega somišljenika in izdelajta program. Pa ga potem porinita svetnikom in županu.

#4   stricmarc dne 12.12.2019 11:52

Rado, hvala za kompliment. Čeprav sem na pozi ratsvetljenja, še vedno pohvala godi nečimernosti mojega ega, ki se še ni razkrojil do kraja, da bi bil eno z vesoljem.Žal nisem dovolj priden in iznajdljiv, da vi takšen projekt zastavil in vodil, ker sem pa bolj iz kategorije “bog pomagaj”, pa tudi detaljev tehnologije obstoječih reštev ne poznam dovolj. Primer: Sam sem si fofatej za strežbo, ki ga odobri komisija, napačmp razlagal. Sam sem mislim, da je dovolj, če si v plenicah in imaš premalo penzijo za oskrbovalnino tako težkega bolnika. Dodatek ni namenjen preživetju, sem bil podučen, ( naj svojci ali občina primakneta za oskrbovalnino), pač pa plačilo dodatnih terapij. Pred komisijo je treba igrati na scojo nemoč, s poudarkom, da dodatne terapije zboljšujejo brezupno sranje. Če si si z osebnem zdravnikom na ti, ti bo sam napisal vlogo in te z nasveti pripravil za izpit. Vse tisto, kar pametni znajo izvrtat, bi lahko nepatne izvedeli na neki tel št., pa naj bo to varuh pravic starejših ali pa kar referent za starostnike na občini.

#5   Rado dne 12.12.2019 16:01

Stric,
nikar ne “funflaj” /to je nekaj po štajersko/.

Pol rešitve si tako že podal v blogu zgoraj. Izpostavil si probleme. Zdaj le še v kadrovsko akcijo. Enega upokojenega komercialista, da najde kanale za poceni invalidske pripomočke. In vrže to na papir. Pa drugega, ki je delal v zdravstvu, da vas seznani z bljižnicami pri zdravniški oskrbi. In trejega za naslednjo reč.
Potem to spravite na papir in naj župan iz tega naredi brošuro . . .
Vsako leto naj se brošura revidira.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !