Koronavirus – poslovna priložnost.

Nabava zaščitne opreme

Neveden državljan bi mislil, da bo zaščitno opremo nabavljala država direktno od proizvajalcev in ob tem spomnila kitajsko vlado, da smo jim v krizi poslali en milijon zaščitnih mask. Pa ne gre tako. Posel se vodi preko domačih posrednikov, kot pri Patriji. Naj zaslužijo tudi naši ljudje.

Izdelava zaščitne opreme

Množica podjetnih šivilj šiva zaščitne maske, čeprav bi za slovensko samooskrbo bil dovolj le eden, z avtomatizirano linijo, ki bi preživel tudi po epidemiji. Zna pa biti, da bodo maske še dolgo zapovedane. . Nastala bo nova priložnost za modne kreatorje butične proizvodnje.

Sredstva za razkuževanje so enostavna. NIJZ priporoča več kot 65 % alkohol ali 5 % varikino. Z dodatki za nego kože, vitamini in eteričnimi olji v različnih priročnih embalažah ( za avto, za v žep, za v torbico) lahko proizvajalci dosežejo solidno ceno in dober zaslužek.

Antiseptični predpražniki pred vhodom v stanovanje, hišo, blokom so lahko artikel novega časa.

Če je samo iz bakrenih žičk, brez dodatnih morilcev koronavirusa ( toplota, UV svetloba, oksidanti…), je že nekaj. Na bakrenih površinah virus preživi le štiri ure.

Usluge koronavirusa

Dezinfekcija stavb omogoča nova delovna mesta. Ponujene cene omogočajo preživetje skromnega prekarca že z blokom s 50 stanovanji,

Nova poslovna priložnost bo tudi » rihtanje denarja« iz protikorona paketov. Nekaj podobnega kot so bila v Jugoslaviji sredstva za nerazvite in danes pridobivanje sredstev iz evropskih kohezijskih skladov.

Vlaganje v državne obveznosti.

Bogati Slovenci ne vedo, kam z denarjem. Bančnih obresti ni, finančni skladi pešajo. Z nepremičninami je treba upravljati, pa še nepremičninski davek grozi. Kaj je lepšega kot državne obveznice s solidnim donosom. Mislim, da je finančnik Šircelj za milijardo zadolžil državo pri prijateljih in jim s tem omogočil varne in dobre zaslužke. Zato se o tem ne govori.

  • Share/Bookmark


3 komentarjev ↓

#1   Marjan dne 7.04.2020 10:43

Šeško in Čeferin se hvalita, da sta navezala stike s kitajskimi proizvajalci zaščitne opreme in našo vlado za direktne nabave brez posrednikov. Pa ne razumeta, da je poanta pri nabavi v tem, da gre posel izključno preko naših podjetji, da ti zaslužijo in še nam kaj vstran dajo, pa četudi se z maskami niso nikoli ukvarjali ( kot Joc Pečečnik, podjetje ,v katerim je zaposlena Toninova mama itd.) Nekaj podobnega kot v trgovini z orožjem v času osamosvojitve. Le da je takrat veljal mednarodni embargo in drugače enostavno ni šlo.

#2   Anonimnež dne 7.04.2020 12:58

Bojim se, da ne bomo nabavili ustrezne zaščitne opreme (maske, rokavice, oblačila, zaščita oči, itd.). Kolikor sem lahko razbral preko medijev o “ekspertni komisiji”, ki obravnava to problematiko, v njej ni ustreznih strokovnjakov s področja RBKO in drugih inženirskih strok, ki dobro poznajo mehanizme separacije in lastnosti posameznih materialov. Zdravniki, mikrobiologi in obramboslovci, so lahko le uporabniki zaščitnih sredstev, ne morajo pa odločati katera sredstva so najprimernejša, ali zelo dajati napotke, kako se naj izdelujejo. Razne tekstilije na osnovi celuloze (bombaž, lan, itd.) ali papirji, lahko zadržujejo vodne kapljice, ne morejo pa aerosola. Pa še pri tem je zelo pomembno, kakšne odprtine so med vlakni. Pri klasičnih tkaninah so med nitmi relativno velike odprtine. Pri filcih, pri katerih so vlakna veliko bolj razporejena, so odprtine manjše. Če pa so vlakna tanjša, so tudi odprtine manjše. Bistveno manjše odprtine so lahko pri papirjih. Zato imamo več vrst filter papirjev (črni trak, modri trak in beli trak). Vendar pa tudi filter papirji praviloma ne morejo zadrževati bakterij in virusov. Delci aerosola so približno tako veliki kot bakterije (od 0,1µ do 10 µ). Tako fine delce se lahko zadrži z zelo finimi filtri (membrane) ali z adsorbcijo (aktivno oglje). Lahko se pa te vodne kapljice ali aerosol “prelisiči”. To lahko storimo, če imamo hidrofobne in oleofobne materiale. Takšen material odbija vodne kapljice in aerosol. Vendar pa je ta moč odboja prisotna na relativno kratke razdalje. Zato moramo imeti material z relativno finimi porami (a na takšnimi, da bi lahko zadrževali viruse), ki je zelo hidrofoben in oleofoben. Takšen material so na primer PTFE membrane laminitrane na filcu (Goretex, itd.), ali ustrezne druge membrane na ustreznem filcu. Kot delno primeren je tudi Tyvek, ki je filcu podoben material izdelan z melt-blown postopkom. Navadno so zelo tanka vlakna izdelana iz PP, ki je prav tako delno hidrofoben in oleofoben. Če pa se uporablja material na osnovi celuloze (tkanine, sukljanke, filci), ne zadržujemo finih vodnih kapljic, še manj pa aerosol. Na maski se zadržuje vlaga, kar je gojišče za bakterije in viruse. Takšna maska je delno uporabna le kratek čas, potem pa postane nevarna, saj je lahko gojišče virusov in bakterij. Čeprav nisem mikrobiolog, vem, da potrebujejo virusi za preživetje in razmnoževanje ustrezne pogoje. Drugače hitro poginejo. Zelo primerni pogoji so v sožitju z bakterijami. Jaz sem si kirurško masko iz zunanje strani poškropil z impregnacijskim sprejem za čevlje. S tem sem vsaj malo bol izboljšal njeno uporabnost.

#3   stricmarc dne 7.04.2020 16:04

Zelo strokovno in izčrpno. Naši strokovnjaki gledajo ateste, ali po certifikatih oprema ustreza in ali so morda certifikati ponarejeni. Pregosta vlakna v tkanini ( ali debelejša plast) je manj propustna ,vendar oteža dihanje. Ali se pri uporabi impregnacijskega spreja za ćevlje ne bojiš stranskega učinka na pljuča. Ne vem, koliko je sprej še vedno hlašen in koliko so komponente škodljive. Vnos učinkovin preko pljuč v telo je zelo učinkovit , bolj kot čez prebavni trakt, saj tam prebavni procesi ( čas, kislost, encimi) lahko zmanjšako učinke strupa.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !