Janez Osamosvojitelj

Predlagam nov državni praznik in sicer 17.september , praznik Janeza Osamosvojitelja . Ta dan naj bo posvečen spominu na začetek slovenske države, torej osamosvojitvi iz diktatorsko komunistične Jugoslavije, prestopu v meščansko demokracijo tradicije srednje Evrope, združitvi v EU in trdnem zavezništvu Nata.

Grki imajo Aleksandra Velikega, Rusi Petra Velikega in Ivana Groznega, Prusi Friderika Velikega, Francozi Ludvika Pobožnega, Normani Viljema Osvajalca, Indijanci Sedečega Bika. Janez Osamosvojitelj bi bil kar primeren praznik, saj poveličuje osamosvojitev in da poudarek malemu človeku Janezu, čeprav imam v mislih predvsem Janeza Janšo, ki je bil rojen 17.septembra 1958. Janez je bil tudi evangelist. Poznano je Janezovo razodetje. Janez Krstnik je tlakoval pot sorodniku Kristusu. Torej v imenu praznika so elementi, ki kažejo na našo katoliško tradicijo in živo vero. Čeprav je Janša osamosvojil Slovenijo, presekal tradicijo monopola levih sil, bil najboljši predsednik vlade v zgodovini Slovenije, najdalj vodil najbolj konsolidirano politično stranko, kar je celo v svetovnem merilu zavidanja vreden rezultat, zmagoval proti zahrbtnim koronavirusom, naučil novinarje objektivnega in družbeno koristnega pisanja, bi bilo imenovanje praznika dan Janeza Velikega le preveč imperialistično , prepotentno in agresivno.

  • Share/Bookmark


4 komentarjev ↓

#1   Anonimnež dne 22.09.2020 12:05

Zelo zamimiva pobuda. Takšen praznik bi lahko praznovali iz več različnih lazlogov, tako kot si napisal. Mislim, da bi ga podprla tudi RKC. Vendar pa je problem v tem, da se takšni praznik lahko razglasi šele po smrti glavnega osamosvojitelja. Podobno je tudi pri poimenovanju ulic, trgov, letališče, itd. Razlika je bila le pri Titu, ko so se po njem imenovle ulice in celo mesta že v času njegovega življenja. S komunistično prakso smo opravili, zato je verjetno ta predlog še veliko prezgoden. Tudi letališče Jožeta Pučnika je dobilo to ime šele po njegovi smrti.

#2   stricmarc dne 23.09.2020 18:03

Če pa je to povezano s smrtjo najbolj sposobnega predsednika vlade, predlog o prazniku Janeza Osamosvojitelja umikam.

#3   Butl dne 27.09.2020 09:43

A to nepreklicno? Jaz sem pa ravno imel dilemo, kako dolgo bi praznovali? Dan dva, teden, 45 dni?

#4   stricmarc dne 27.09.2020 11:46

Lahko tudi celo leto. Za denar ni problem, pravi Šircelj, finančni minister najboljše vlade.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !