Zaupati vladi?

Sem poslušal Slovence, ki so si želeli močnega predsednika vlade, ki ve kaj hoče in ki zna po mizi udariti. Pa smo ga dobili!

V prvi biti s korona virusom je bil odločen, zapiral je gospodarstvo in občane, da je pokazal svoje sposobnosti. K sreči je imel na zalogi še bivšo vlado z Marjanom Šarcem za dežurniega krivca.

Danes smo v začetku drugega vala med sosednjimi državami najbolj neuspešni. Zakaj?

Gre za zaupanje. Še tiste ukrepe vlade, ki so racionalni in povsod po svetu legitimni, jih ne upoštevamo, se iz njih norčujemo in skušamo z faceboock znanostjo osmešiti vlado, češ saj same ne ve, kaj hoče in jo narediti nesposobno. Nisem pristaš janševizma, vendar je na področju borbe proti covit-19 bila racionalna, premišljena in relativno učinkovita. Preleti letal, zmaga nad sovražnikom, biološka vojna itd. so pač način izražanja kroga JJ.

Še tako racionalen ukrep vsaj del populacije sprejema kritično, saj sumi, da za njem stoji tudi utrditev oblasti in razmontiranje take Slovenije, kot jo poznamo.

Če je bil v prvi fazi bil Janša uspešen, bi bil v drugi Šarec bolj. Ali je prepošten ali prebutast, da bi korona virus uporabil za utrditev svoje agende, prepuščam bralcem.

Janša ve kaj hoče. Končni cilj predrugačena Slovenija z modrim stabilnim vodstvom je domišljen in operacionaliziram tudi z etapnimi cilji. Da bi za dosego preobrazbe ne izkoristi korona virus, bi bila po njegovem zamujena priložnost. Tudi zato ni mogoč konzens vseh političnih dejavnikov o skupni borbi proti covit-19. Janši opozicija ne zaupa. Sam pa tudi poskrbi s tviti , izjavami in predlogi zakonov, da je nezaupanje opravičeno.

  • Share/Bookmark


6 komentarjev ↓

#1   Butl dne 14.10.2020 14:41

Ta vlada se ukvarja z vsem ostalim, le korona je malo postranska.
Z boni so pomagali Počivavškovi ideji holdinga
S pomočjo denarnih dodatkov dvigati sebi raiting, čeprav neuspešno.
Vse omejitve druženja, popisovanja na protestih, nadzorovanja preko aplikacij in zamenjav množice kadrov, celo na istih položajih pa so po moje diktatura in ne protikoronska dejavnost.
Sploh pa čudi sposobnost predsednika, da rabi mesec dni, da odpre eno pismo in se s tem posmebuje razumu vseh nas.

#2   stricmarc dne 14.10.2020 18:01

Naš predsednik je inovativen. Prestavlja meje tja, kamor smo še včeraj mislili, da je nemogoče. Nemogoče je mogoče! je bil slogan Kovinotehne, pa jo kljub temu ni več.

#3 Rado  Rado dne 16.10.2020 11:17

“Nisem pristaš janševizma, vendar je na področju borbe proti covit-19 bila racionalna, premišljena in relativno učinkovita”
Popolna zabloda (ne zgolj Janševa) Proti Covidu se ni mogoče boriti. Edina varianta je, da ga sprejmeš. Da pustiš, da gre skozi tebe. Z malo sreče ga boš preživel.

#4   stricmarc dne 16.10.2020 12:57

Rado, Trump bi ti ploskal. No, sam se zavzemam za švedski model, o čemer sem na tem blogu že pisal, vendar pa kot “dober ” državljan rešpektiram oblast, nosim masko, se razkožujem in zapiram pred svetom. V tem se razlikujem od našega ljubljenega vodjo. On ruši avtoriteto oblasti ( ne le vlade) ko je v opoziciji in zahteva popolno poslušnost, ko je na oblasti. In tu nastane problem. Ne moreš rešpektirati in celo spoštovati policijo, sodstvo upravo, ko iamo oblast in prezirati, ko jo nimamo. Zaupanje se gradi dolgo in se ne spreminja kar z pritiskom na gumb.

#5   Anonimnež dne 17.10.2020 11:29

Medicinska in vojaška stroka imajo zelo dobro izdelane strategije, kako se lahko uspešno borimo proti epidemijam, oziroma proti biološkim borbenim sredstvom. V primeru te epidemije bi pričakoval, da bo Janša pri reševanju te krize pristopil bolj po “vojaško”. Po osnovni izobrazbi je namtreč obramboslovec. Pri epidemiji dobi glavno kordinacijo MORS. Korana virus lahko obravnavamo tudi kot biološko borbeno sredstvo. Na primer, v nekdanji Jugoslaviji je ob pojavu črnih koz, prevzala glavno koordinacijsko vlogo vojska.
Za RBKO (radiološko, biološka in kemijsk obramba) ima Slovenija na razpolago relativno veliko sredstev. Ta sredstva so na razpolago v sestavi CZ in SV. Enote CZ so se delno vključevale, vendar pa bistveno premalo. SV pa se sploh ni vključevala. Na primer, v okviru SV sta mobilna bolnišnica in batalijon RBKO. V mobilni bolnišnici bi lahko pridobili precej novih bolniških postelj. Batalijon RBKA pa bi se lahko aktiviral pri ugotavljanju okuženosti in pri dekontaminaciji. Batalijon RBKO bi moral biti usposobljen za ugotavljanje mikrobiološke kontaminacije, če ne, pa ga bi morali nujno usposobiti. Regijske enote RBKO CZ bi lahko aktivirali za ugotavljanje okuženosti s Kovid 19. Za kopletne presikave te enote niso usposobljene, lahko pa bi izvajali odvzem vzorcev in izvajali hitre teste.

#6   stricmarc dne 17.10.2020 15:26

Mene bi kar zmrazilo, če bi mi pričen vojak sanitetlija jemal bris iz nosa.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !